
Esas No: 2015/13070
Karar No: 2015/12444
Karar Tarihi: 10.12.2015
Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2015/13070 Esas 2015/12444 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : ...Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki davada ... 1. İş ve ... 3. Asliye Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
- K A R A R -
Dava, iş sözleşmesinden kaynaklanan alacak istemine ilişkindir.
İş Mahkemesince, davalının işyerinde ... kayıtlarına göre bazı aylarda iki bazı aylarda üç sigortalının çalıştığı ve bu sayıları geçmediği, işyerinde yapılan işin mahiyeti de dikkate alınarak davacı hakkında 4857 İş Kanunu hükümlerinin uygulanamayacağı gerekçesiyle görevsizlik yönünde hüküm kurulmuştur.
Asliye Hukuk Mahkemesi ise, geçmişte yapılan denetimlerde üçten fazla işçinin çalıştığının tespit edilerek iş yerine para cezaları uygulandığı, işçi sayısının sürekli değiştiği davalı iş yerinin 4857 İş Kanunundaki istisnalara girmeyeceği bu nedenle iş mahkemelerinin görevli olduğu gerekçesiyle görevsizlik yönünde hüküm kurmuştur.
5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 1. maddesi uyarınca İş Kanununa göre işçi sayılan kimselerle işveren veya işveren vekilleri arasında iş akdinden veya İş Kanununa dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının çözüm yeri iş mahkemeleridir.
4857 sayılı İş Kanununun 4/1.(1) uyarınca, "507 sayılı ... ... Kanununun 2. maddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerlerinde” bu kanun hükümleri uygulanmaz. Kısaca, işçi esnaf niteliğindeki işyerinde çalışıyor ve bu işyerinde çalışan işçi sayısı üç ve daha az ise, işçi ile işveren ararındaki uyuşmazlığın iş mahkemesinde değil, görevli hukuk mahkemesinde çözümlenmesi gerekir. Zira işveren ile işçi arasında iş ilişkisi var ise de, yapılan iş gereği, işçi İş Kanunu hükümlerinden yararlanamamaktadır.
Somut olayda ise, tanıkların iş yerinde bazen altı - yedi kişi dahi çalıştığını beyan etmeleri, ... kayıtlarına göre resmî olarak bazen iki bazen üç sigortalı görüldüğü, ancak geçmişte yapılan denetimlerde üçten fazla işçinin çalıştığının tespit edilerek iş yerine para cezaları uygulandığı da birlikte değerlendirildiğinde, davalı iş yerinin 4857 İş Kanunundaki istisnalara girmeyeceği, davaya konu olayda İş Kanunu hükümlerinin uygulanması gerektiği bu nedenle İş Mahkemelerinin görevli olduğu anlaşılmaktadır.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince ... 1. İş Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 10/12/2015 gününde oy birliğiyle karar verildi.