Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/5551
Karar No: 2016/7227
Karar Tarihi: 02.05.2016

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2016/5551 Esas 2016/7227 Karar Sayılı İlamı

10. Hukuk Dairesi         2016/5551 E.  ,  2016/7227 K.
"İçtihat Metni"


Mahkemesi :İş Mahkemesi



Dava, yurtdışında Türk vatandaşlığında geçen borçlanmaya esas süreleri 3201 sayılı Kanun kapsamında ve talep tarihindeki borçlanmaya esas tutar üzerinden borçlanabileceğinin tespiti istemine ilişkindir.
Mahkemece, bozmaya uyularak ilamında belirtildiği şekilde davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davalı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
1-)Dosyadaki yazılara, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre, davalı kurum avukatının sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-)6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 297. maddesinde "Hüküm sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, mümkünse sıra numarası altında açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir", hükmü öngörülmüştür. Hükümlerin çelişkiden uzak ve infaza elverişli olması kamu düzeniyle ilgilidir.
Eldeki davada da mahkemece, davacının yurtdışında Türk vatandaşlığında geçen borçlanmaya esas süreleri borçlanabileceğinin tespitini de talep etmesine ve verilen ilk hükümde bu hususta talebin kabulü yönünde karar verilmiş iken bozma sonrasında verilen kararda bu hususun belirtilmemesi yukarıda belirtilen hükümlere aykırılık oluşturduğu gibi hükmün infazı sırasında da tereddüte meydan verecek olup, yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
Diğer taraftan davacının talebinin borçlanma talep tarihindeki tutar üzerinden borçlanma hakkı bulunduğunun tespitine yönelmesi, fakat bozma sonrasında davacının makul süreyi geçirdikten sonra eldeki davayı açması karşısında davacının talebine ve temyiz eden Kurum sıfatına göre aslen hükmün kısmen kabul niteliğinde olduğunun dikkate alınmaması, buna göre de vekâlet ücreti ve yargılama giderleri bakımından davalı kurum lehine herhangi bir karar verilmemesi isabetsiz olup, usul ve yasaya aykırıdır.

Ne var ki; bu aykırılığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, karar bozulmamalı, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun Geçici 3. maddesi delaletiyle 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmalıdır.
S O N U Ç : Hüküm Fıkrasının tamamen silinmesine ve yerine,
“Davanın kısmen kabulü ile,
1) Davacının talep tarihinde Türk Vatandaşı olma şartı aranmaksızın yurtdışında Türk Vatandaşı iken borçlanmaya esas sürelerini borçlanmaya hakkı olduğunun tespitine,
2) Borçlanma bedelinin dava tarihindeki günlük asgari prim miktarı üzerinden belirlenmesi gerektiğinin tespitine,
3- Davacının peşin harç olarak yatırdığı 48,60 TL"nin talep halinde davacıya iadesine,
4-Davacı vekili yararına karar tarihindeki Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gözönüne alınarak 1.500,00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, Kısmen kabule göre, davalı Kurum vekili yararına karar tarihindeki Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gözönüne alınarak 1.500,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
5- Davacı tarafından yapılan davetiye, müzekkere gideri olmak üzere toplam 82, 00 TL yargılama giderinin kısmen kabule göre 41, 00 TL’sinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, fazlanın davacı üzerinde bırakılmasına,” hükmünün yazılmasına ve hükmün bu şekliyle DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 02.05.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.







Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi