Abaküs Yazılım
19. Ceza Dairesi
Esas No: 2017/5012
Karar No: 2017/11161
Karar Tarihi: 14.12.2017

5187 Sayılı Kanuna Aykırılık - Yargıtay 19. Ceza Dairesi 2017/5012 Esas 2017/11161 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, Basın Kanunu'nun onsekiz yaşından küçük olan kişilerin fail veya mağdur olarak yer aldığı suçlarda, bu kişilerle ilgili olarak yapılacak haberlerde, kimliklerinin açıklanması veya tanınmasına yol açacak şekilde yayın yapılması fiili suç olarak tanımlanmıştır. Bu suçun maddi unsuru ise, haberin kimliğin belirlenmesi sonucuna yol açacak şekilde yayımıdır. Bu nedenle, somut olayda Sanık'ın sorumlu müdür olarak görev yaptığı gazetenin yapmış olduğu haberde yapılan eksik kovuşturma sonucu kimliği açıklanabilecek nitelikteki haberin konusu olayla ilgili olarak bir suç soruşturması yapılıp yapılmadığı araştırılmadan yazılı şekilde hükümler kurulması kanuna aykırıdır. Kanun koyucunun kabahat olarak düzenlediği ve karşılığında idari yaptırım kararı verilmesini öngördüğü eylemler açısından ise, Basın Kanunu'nun 21. maddesinin (c) bendi açıkça \"suç faili veya mağduru\"nu kapsamında bulundurduğu için eylem suç oluşturmamaktadır. Mahkeme, Kanuna aykırı bulduğu kararı, bozmuş ve yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılması için dosyanın mahkemesine gönderilmesine karar vermiştir. Kanun maddeleri: 5187 Sayılı Kanun, Basın Kanunu'nun 21. maddesi,
19. Ceza Dairesi         2017/5012 E.  ,  2017/11161 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : 5187 Sayılı Kanuna Aykırılık
    HÜKÜMLER : Mahkumiyet (ayrı ayrı)

    Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle; başvurunun süresi, kararın niteliği ve suç tarihine göre dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede; başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    5187 sayılı Basın Kanunu"nun 21. maddesinin (c) bendinde onsekiz yaşından küçük olan kişilerin fail veya mağdur olarak yer aldığı suçlarda, bu kişilerle ilgili olarak yapılacak haberlerde, kimliklerinin açıklanması veya kimliklerinin tanınmasına yol açacak şekilde yayın yapılması fiili suç olarak tanımlanmıştır.
    Bu suç ile korunan hukuki yarar, onsekiz yaşından küçük kişilerin yani çocukların fail veya mağdur olduğu suçlarla ilgili haberlerde, bu kişilerin kimliklerinin açıklanmaması ya da tanınmalarına yol açacak şekilde haber yapılmaması suretiyle kişilik haklarının korunması, gelecekleri açısından doğabilecek olası olumsuz sonuçların ortaya çıkmasının daha ilk baştan engellenmesidir.
    Bu suçun maddi unsuru ise, haberin kimliğin belirlenmesi sonucuna yol açacak şekilde yayımıdır. Küçükler yönünden yapılan bu düzenlemede 21. maddenin (a) ve (b) bentlerinde düzenlenen fiillerden farklı olarak, haberin konusunu oluşturan suç yönünden herhangi bir sınırlama veya belirlemeye yer verilmemiştir. Bu nedenle 21. maddenin (c) bendinde tanımlanan suçun, onsekiz yaşını tamamlamamış olan kişilerin fail veya mağdur olduğu herhangi bir suça ilişkin haberin veriliş şekli itibariyle işlenmesi mümkündür. Suçların kaynaşarak niteliğinin değişmesi, suça tesir eden sebeplerin varlığı, sorumluluk durumları, cezalandırılabilme yeteneği vs. açısından ortaya çıkan hukuksal durum ne olursa olsun, küçük mağdurun veya failin kimliğinin açıklanması suç oluşturacaktır.
    Kanunilik ilkesinin gereği olarak, ancak kanunda "suç" olarak tanımlanmış fiiller söz konusu olduğunda, bu suç gündeme gelebilecektir. Kanun koyucunun kabahat olarak düzenlediği ve karşılığında idari yaptırım kararı verilmesini öngördüğü eylemler açısından ise, anılan Kanununun 21. maddesinin (c) bendi açıkca "suç faili veya mağduru"nu kapsamında bulundurduğu için eylem suç oluşturmayacaktır.
    Bu açıklamalar ışığında somut olay değerlendirildiğinde ise;
    Sanık ..."nın sorumlu müdür, sanık ..."ın sorumlu müdürün bağlı bulunduğu yetkili olarak görev yaptığı gazetenin 24.03.2013 tarihli nüshasının birinci sayfasında yer alan "Zehra"ya 27 ay hapis" başlıklı yazı içeriğinde; suçtan zarar görenin erkek arkadaşının sevgilisinin yüzüne sıcak çay fırlattığı yönünde haber yapılarak kimliğinin açıklanmasına ve küçüğün tanınmasına yol açabilecek nitelikteki haberin konusu olayla ilgili olarak bir suç soruşturması yapılıp yapılmadığı araştırılarak sonucuna göre sanıkların hukuki durumlarının belirlenmesinin gerektiği gözetilmeden, eksik kovuşturma ile yazılı şekilde hükümler kurulması,
    Kabule göre de,
    Yargılama gideri olan 16 TL"nin, 5271 sayılı CMK"nın 324/4. maddesinde yazılı "6183 sayılı Kanun"un 106. maddesine göre terkin edilmesi gereken tutardan az olması" nedeniyle devlet hazinesine yükletilmesine karar verilmesi gerekirken, 1/2 oranında sanıklardan tahsiline karar verilmesi,
    Kanuna aykırı ve sanıklar müdafiinin temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görüldüğünden tebliğnameye aykırı olarak HÜKÜMLERİN 5320 sayılı Kanun"un 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK"nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın mahkemesine gönderilmesine, 14.12.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi