Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/18775
Karar No: 2013/757
Karar Tarihi: 23.01.2013

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/18775 Esas 2013/757 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Ticaret Mahkemesi'nde görülen bir tazminat davasında, davacı mal kaçırma iddiasıyla davalıların adına kayıtlı taşınır ve taşınmaz malların borcunu karşılayacak kısmının devir ve temlikinin önlenmesi için ihtiyati tedbir kararı istemiş ancak talebi reddedilmiştir. Davacı, 6100 sayılı HMK'nun 389. maddesi gereği mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşabileceği ya da tamamen imkansız hale geleceğinden ya da gecikme sebebiyle bir sakıncanın ya da ciddi bir zararın doğabileceği hallerde ihtiyati tedbir kararı verilebileceği belirtilerek kararın bozulması gerektiği vurgulanmıştır. Kararda bahsi geçen kanun maddesi, mevcut durumda hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşabileceği ya da tamamen imkansız hale geleceğinden ya da gecikme sebebiyle bir sakıncanın ya da ciddi bir zararın doğabileceği hallerde ihtiyati tedbir kararı verilebileceğini düzenlemektedir.
6. Hukuk Dairesi         2012/18775 E.  ,  2013/757 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : İhtiyati tedbir talebinin reddine dair karara itiraz

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ihtiyati tedbir talebinin reddine dair karara itiraz üzerine verilen karar, davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Uyuşmazlık, taşıt kiralama sözleşmesinden kaynaklanan tazminat davasında, talep edilen ihtiyati tedbire yöneliktir. Davacı, davalıların mal kaçırdıklarından bahisle dava sonucunda hükmedilecek alacağın tahsilini temin etmek açısından davalılar adına kayıtlı araçlar ile taşınmaz malların borcu karşılayacak kısmı yönünden devir ve temlikinin önlenmesi yönünde ihtiyati tedbir kararı verilmesini talep etmiş, mahkemece tedbir talep edilen taşıtlar ve taşınmazlardan kaynaklı bir uyuşmazlık sözkonusu olmadığından talep reddedilmiş, davacı vekili tarafından itiraz edilmesi üzerine duruşmalı olarak yapılan inceleme sonucunda mahkemece aynı gerekçeyle itirazın reddine karar verilmesi üzerine davacı vekili tarafından ihtiyati tedbir kararı verilmesi gerektiği belirtilerek karar temyiz edilmiştir.
    6100 sayılı HMK"nun 389 maddesinde "mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkânsız hâle geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hâllerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir." hükmü öngörülmüştür.
    Davacı tarafından açılan tazminat davasında davalı tarafın mal kaçırdığı, yargılama sonucunda hükmedilecek tazminatın tahsilinin zorlaşacağı iddiasıyla davalılar adına kayıtlı olan taşıt ve taşınmazlarının devirlerinin önlenmesi konusunda ihtiyati tedbir kararı verilmesi talep edilmiştir.Yukarıda belirtilen yasa maddesinde hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağının anlaşılması halinde ihtiyati tedbir kararı verilebileceği düzenlenmiştir. Bu durumda mahkemece davalıların mal kaçırıp kaçırmadıkları üzerinde durularak sonucuna göre yargılama sonucunda hükmedilecek muhtemel alacağın tahsilini temin amacıyla davalılar adına kayıtlı olan ve borcu karşılayacak miktardaki taşınır ve taşınmazlar üzerine ihtiyati tedbir konulması yönünde bir karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçeyle talebin reddine karar verilmiş olması doğru değildir
    Karar bu nedenle bozulmalıdır.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacının temyiz itirazlarının kabulü ile, ihtiyati tedbir isteminin reddine yönelik mahkeme kararının BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 23.01.2013 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi