Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/17123
Karar No: 2020/4031
Karar Tarihi: 24.06.2020

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/17123 Esas 2020/4031 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar tarafından açılan ortaklığın giderilmesi davasında, davalılar arasında anlaşmazlık çıktığı için taşınmazın satışı talep edilmiştir. Bir kısım davalılar davanın kabulüne ve satışa karşı çıkarken, bazıları ise kabul etmiştir. Mahkeme, taşınmazın satışı yoluyla giderilmesine karar vermiştir. Ancak, tüm paydaşlar davada yer almadığından usulüne uygun taraf teşkili sağlanmadan hüküm kurulması doğru görülmemiştir. Bu nedenle, davalının temyiz itirazları kabul edilmiş ve hüküm bozulmuştur. Mahkeme, paydaşlığın giderilmesi davalarının bütün paydaşları kapsadığını ve taraf teşkilinin önemli olduğunu belirtmiştir.
Kanun maddeleri: 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 27. maddesi (taraf teşkili zorunluluğu) ve Anayasanın 36. maddesi (savunma hakkı).
14. Hukuk Dairesi         2016/17123 E.  ,  2020/4031 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Davacılar vekili tarafından, davalılar aleyhine 10/02/2012 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 26/05/2016 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı ... vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    _ K A R A R _
    Dava, ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir.
    Davacılar vekili, ... ili, ... ilçesi, ... Mevkii 8007 parsel sayılı taşınmazdaki ortaklığın aynen taksim suretiyle giderilmesi mümkün olmadığından satış suretiyle giderilmesini talep ve dava etmiştir.
    Bir kısım davalılar, davayı kabul ettiklerini ancak dava konusu taşınmaz üzerinde bulunan binadaki dairelere ilişkin kira alacaklarının saklı bulunduğunu dile getirmiş, bir kısım davalılar ise davanın reddine karar verilmesini savunmuşlardır.
    Davalı ..., dava konusu taşınmaz üzerinde bulunan binanın müteahhiti olduğunu aynı zamana taşınmazda pay sahibi olduğunu, davalılardan Emine Sever ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi yaptıklarını, arsa sahiplerinin hissesine düşen her pay için 2 adet daire verdiğini ancak tapuda kendi adına devri gereken hisselerin davalının mirasçıları tarafından devredilmediğini dile getirmiştir.
    Mahkemece, "Davanın kabulü ile ... ili, ... ilçesi, ... Mevkii 8007 parselde bulunan taşınmazın aynen taksimi mümkün olmadığından ortaklığının umuma açık, açık arttırma suretiyle satışının yapılarak giderilmesine" karar verilmiştir.
    Hükmü, davalı ... vekili temyiz etmiştir.
    Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları, paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı, tarafları için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
    Paydaşlığın giderilmesi davasını paydaşlardan biri veya birkaçı diğer paydaşlara karşı açar. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 27. maddesi uyarınca davada bütün paydaşların yer alması zorunludur. Taraf teşkili kamu düzenine ilişkin olup re’sen yargılamanın her aşamasında göz önünde bulundurulması gerekir. Savunma hakkı, Anayasanın 36. maddesi ile güvence altına alınmış olup, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 27. maddesinde de “Hukuki dinlenilme hakkı” başlığı altında ayrıca düzenlenmiştir. Hakim, tarafları dinlemeden veya iddia ve savunmalarını bildirmeleri için kanuna uygun biçimde davet etmeden hükmünü veremez. Buna göre hakim iddia ve savunma haklarını kullanabilmeleri için tarafları duruşmaya çağırmak zorundadır.
    Somut olaya gelince; mahkemece her ne kadar dava konusu 8007 parsel sayılı taşınmazın satılarak ortaklığının giderilmesine karar verilmiş ise de; dava konusu taşınmazda 01.10.2013 tarihi itibari ile hissedar olan ..."ın davada taraf olmadığı eksik taraf teşkili ile hüküm kurulduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle tapu kaydına göre yargılama sırasında malik oldukları anlaşılan Rukiye Gülgönül ve Zinet Büyükdoğan"a usulüne uygun dava dilekçesi tebliğ edilerek savunma ve delilleri toplandıktan sonra işin esası hakkında bir karar verilmesi gerekirken usulüne uygun taraf teşkili sağlanmadan hüküm kurulması doğru görülmemiş, hükmün bu sebeple bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz harcının yatırana iadesine, 24.06.2020 tarihinde oybirliği ile karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi