10. Hukuk Dairesi 2015/7835 E. , 2016/6734 K.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava, malûllük aylığı bağlanması istemine ilişkindir.
Mahkemece, davanın kabulüyle 01.08.1998 tarihinden itibaren davacıya malullük aylığı bağlanmasına karar verilmiştir.
Hükmün, davalının avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
01.04.1985 tarihinden itibaren 1800 günden az 506 sayılı Kanuna tabi prim ödeme gün sayısı bulunan davacının 08.07.1998 tarihinde davalı Kuruma yönelttiği yaşlılık sigortasından aylık tahsis başvurusunun reddedilmiş, bilahare 2003 yılından itibaren değişik tarihlerde malullük sigortasından malullük aylığı bağlanması istemlerinin reddedilmesi üzerine açılan işbu davanın yargılama aşamasında, Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Genel Kurulu’nca 30.01.2014 günü düzenlenen raporda; davacının çalışma gücünün % 100 ünü kaybettiği belirlenmiştir.
Davanın yasal dayanaklarından olan 506 sayılı Kanunun 53. maddesinde, çalışma gücünün en az 2/3’ünü yitirdiği Kurumca belirlenen sigortalının malûllük sigortası bakımından malûl sayılacağı açıklandıktan sonra, sigortalının malûllük aylığından faydalanabilmesi için gereken koşullar 54. maddede (a) ve (b) bendi olarak sıralanmış, (a) bendinde, 53. maddeye göre malûl sayılma şartı belirtildikten sonra (b) bendinde, toplam olarak 1800 gün veya en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, sigortalılık süresinin her yılı için ortalama olarak 180 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak koşulu öngörülmüş, 56. maddesinde, sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan sonra yazılı istekte bulunan ve malûllük aylığına hak kazanan sigortalının aylığının ödenmesine, kendisinin yazılı isteğinden, malûl sayılmasına esas tutulan raporun tarihi yazılı istemini izleyen takvim ayından sonraki bir tarih ise bu raporun tarihinden sonraki ay başından başlanacağı belirtilmiştir.
5510 sayılı Kanunun 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 25. maddesinde ise, 4. maddenin 1. fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az %60"ını kaybettiği saptanan sigortalının malûl sayılacağı bildirilip 26. maddesinde aylık bağlama şartları, 25. maddeye göre malûl sayılmak, en az 10 yıldan beri sigortalı
bulunup toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak, malûliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan sonra Kurumdan yazılı istekte bulunmak olarak sıralanmış, 27. maddesinde aylığın, 4/1-(a) maddesi kapsamındaki sigortalılar için, malûl sayılmasına esas tutulan rapor tarihi yazılı istek tarihinden önce ise yazılı istek tarihini, malûl sayılmasına esas tutulan rapor tarihi yazılı istek tarihinden sonra ise rapor tarihini izleyen ay başından itibaren başlayacağı hüküm altına alınmıştır.
Eldeki davada, öncelikle davacının 1800 prim gün sayısına sahip olup olmadığı belirlenmeli; sahip değilse davanın reddine; sahip ise; sosyal güvenlik mevzuatı çerçevesinde davacının malullük halinin başlangıç tarihi kuşku ve duraksamaya yer kalmayacak şekilde Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Genel Kurulu’ndan rapor alınarak belirlendikten sonra yukarıdaki yasal düzenlemeler ışığında malûllük aylığı başlangıç tarihi belirlenerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde karar verilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O hâlde, davalı Kurum avukatının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
S O N U Ç : Temyiz edilen hükmün, yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 26.04.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.