Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/5048
Karar No: 2009/7829

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2009/5048 Esas 2009/7829 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, bir tarlanın cins tashihi sonrası imar uygulamasına tabi tutularak paydaşlara bölündüğünü ve imar işleminin idari yargıda iptal edildiğini ileri sürerek tapuların imar öncesi duruma dönmesi, elatmanın önlenmesi ve ecrimisil istemişlerdir. Mahkeme, elatmanın önlenmesi ve ecrimisil istemlerinin reddine karar vermiştir. Ancak, yapılan inceleme sonucu imar parsellerinin iptal edildiği ve önceki mülkiyet durumuna dönüldüğü, bu nedenle tescil isteğine yer olmadığı hükmü verilmesi gerektiği kararlaştırılmıştır. Mahkeme kararı taraflardan biri tarafından temyiz edilmiş ancak temyiz itirazı da reddedilmiştir.
Kanun Maddeleri: Haksız eylem nitelikli elatmanın önlenmesinde önceki maliklerin tasarruf hakkı (6100/2,m) , imar işlemlerinin iptal edilmesinde önceki mülkiyete geri dönme (3194/23).
1. Hukuk Dairesi         2009/5048 E.  ,  2009/7829 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : SAKARYA 1. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 26/02/2009
    NUMARASI : 2009/2-2009/47

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacılar, 4120 parsel sayılı taşınmazın tarla vasfı ile davacı D... ve eşi H... adına kayıtlı iken, 12 adet dükkan yapılması nedeniyle cins tashihi yapıldığını ve yapılan ifraz işlemleri ile 7467, 7468 ve 7469 parsel sayılı taşınmazların çıplak mülkiyetinin diğer davacılara temlik edildiğini, anılan parsellerin imar uygulamasına tabi tutularak çeşitli imar parselleri ile paydaş kılındığını, imar uygulamasına ilişkin işlemin, idari yargı yerinde iptal edildiğini ileri sürerek, tapuların imar öncesi durumuna dönüştürülmesini, elatmanın önlenmesine ve ecrimisile karar verilmesini istemişlerdir.
    Bir kısım davalılar, davanın reddini savunmuştur.
    Davanın reddine ve bir kısım davalılar yönünden esasa ilişkin hüküm kurulmasına yer olmadığına dair verilen karar, Dairece; “Haksız eylem nitelikli elatmanın önlenmesi davasının dava konusu taşınmazların dava tarihindeki mülkiyet durumu imar işleminin yargılama sırasında iptal edilerek kesinleştiği, ancak sicil kaydının iptal edilene kadar geçerli olacağı gözetilerek, ecrimisil isteğinin ise, imarla oluşan yeni mülkiyet durumunda yapıların 3. kişilere ait imar parselinde kalması halinde yapı bedelleri ödenmedikçe önceki malikleri tarafından tasarruf edebileceği, intifadan men olgusunun da gerçekleşmediği saptanmak suretiyle elatmanın önlenmesi ve ecrimisil isteklerinin reddedilmiş olması kural olarak doğrudur. Davacıların, öteki temyiz itirazları yerinde değildir. Reddine,
    Ne var ki, eksiğin tamamlanması yoluyla getirtilen kayıt ve belgelerden imar parsellerinin iptal edilerek önceki mülkiyet durumuna dönüldüğü, sicil kayıtlarının oluştuğu sabittir.
    Hal böyle olunca, davanın konusuz kaldığı gözetilerek, iptal ve tescil isteği yönünden karar verilmesine yer olmadığına biçiminde hüküm kurulması gerekirken, yazılı olduğu gerekçelerle iptal ve tescil isteğinin reddedilmiş olması doğru değildir.”  gerekçesiyle bozulmuş, mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda, iptal ve tescil isteği yönünden karar verilmesine yer olmadığını, elatmanın önlenmesi ve ecrimisil istemlerinin reddine karar verilmiştir.
    Karar, davacılar tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla;Tetkik Hakimi  raporu okundu,düşüncesi alındı.Dosya incelendi,gereği görüşülüp düşünüldü:
    Hükmüne uyulan bozma kararında, gösterildiği şekilde işlem yapılarak karar verilmiştir. Davacıların temyiz itirazı yerinde değildir. Reddi ile usul ve yasaya ve bozma kararının gerekçelerine uygun olan hükmün ONANMASINA,  06.07.2009   tarihinde oybirliğiyle  karar verildi.  

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi