Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/2915
Karar No: 2012/4304
Karar Tarihi: 25.06.2012

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2012/2915 Esas 2012/4304 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, kooperatif üyeliğinden ihraç edilmesinin iptali için dava açmıştır. Mahkeme, yönetim kurulunun tek başına aldığı çıkarma kararının iptaline karar vermiştir. Ancak davacının ihraç nedenleri üzerinde durulmamış ve eksik inceleme yapılmıştır. Yönetim kurulunun çıkarma kararı verilebileceği ve davacının dava yolunu tercih ettiği belirtilmiştir. Bu nedenle, çıkarma kararının dayanağı eksikliğin giderilmesi için uygun süreyi içeren bir ihtar verilmeden verildiği için iptal edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Karar, mahkemece doğru verilmiştir fakat eksik inceleme yapıldığından dolayı değişik gerekçe ile onanmıştır.
Kanun maddeleri:
- 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'nun 16/2 maddesi: Ortaklıktan çıkarılmaya yönetim kurulunun teklifi ile genel kurulca karar verilir. Anasözleşme, çıkarılanın genel kurula başvurma hakkı saklı kalmak üzere, bu hususta yönetim kurulunu da yetkili kılabilir.
- Anasözleşmenin 53/s maddesi: Yönetim kurulu tarafından verilen ortaklıktan çıkarılma kararlarını inceleyip, onaylamak veya onaylamamak görevinin genel kurulca yönetime devredilemeyeceği öngörülmüş olup, bu maddede ihraç kararlarını almak yetkisinin yönetime devredilemeyeceği öngörülmüş değildir.
- Anasözleşmenin 77/l maddesi: Kanun ve anasözleşmedeki ortaklık hak ve ödevlerini yerine getirmeyen ortaklar hakkında karar alarak durumu genel kurulun onayına sunmak görevi, yönetim kurulunun görevleri arasında sayılmıştır.
23. Hukuk Dairesi         2012/2915 E.  ,  2012/4304 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Taraflar arasındaki kooperatif üyeliğinden ihraç kararının iptali davasının bozma kararına uyularak yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    Davacı vekili, müvekkilinin kooperatif ilişkisinden doğan tüm yükümlülüklerini yerine getirmesine rağmen 07.03.2006 tarih ve 3 sayılı yönetim kurulu kararıyla kooperatif ortaklığından anasözleşmesinin 5. maddesi gerekçe gösterilerek çıkarıldığını, çıkarma bildirimine dair mektupta ise çıkarma gerekçesi olarak anasözleşmenin 17. maddesinin gösterildiğini, müvekkilinin kooperatife ortak olurken gösterdiği adresi hiç değiştirmediğini, kooperatifin ... Köyü dışında ikamet edenleri ortaklığa aldığını, müvekkilinin ... Köyü"nde kendine ait veya kiraladığı taşınmazlarda çeltik ekimi yaptığını, davalının müvekkilini ihtarsız çıkarttığını ileri sürerek, çıkarma kararının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece davanın kabulüne dair verilen kararın Yargıtay 11 Hukuk Dairesi"nin 18.05.2010 tarih ve 2010/5437 esas 2010/5554 karar sayılı ilamıyla bozulması üzerine, bozmaya uyularak, yönetim kurulunun teklifi ile genel kurulca çıkarma kararı verilebilecekken davalı hakkında tek başına yönetim kurulunca karar verildiği gerekçesiyle davanın kabulüne, çıkarma kararının iptaline karar verilmiştir.
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    Dava, yönetim kurulunun davacı hakkında aldığı ihraç kararının iptali istemine ilişkindir.
    Davalı kooperatifin anasözleşmesinin 22 inci maddesinin 4 ncü ve 5 nci fıkralarında, tebliğ edilen karar, yönetim kurulunca verilmiş ise ortağın üç aylık süre içinde genel kurula itiraz edebileceği, üç aylık süre içinde genel kurula veya mahkemeye itiraz edilemezse yönetim kurulunun ihraç kararının kesinleşeceği düzenlemesine de yer verilmiştir. 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu"nun 16/2 nci maddesinde, "ortaklıktan çıkarılmaya yönetim kurulunun teklifi ile genel kurulca karar verilir. Anasözleşme, çıkarılanın genel kurula başvurma hakkı saklı kalmak üzere, bu hususta yönetim kurulunu da yetkili kılabilir." hükmü düzenlenmiştir. Anasözleşmenin 53/s bendinde, yönetim kurulu tarafından verilen ortaklıktan çıkarılma kararlarını inceleyip, onaylamak veya onaylamamak görevinin genel kurulca yönetime devredilemeyeceği öngörülmüş olup, bu maddede ihraç kararlarını almak yetkisinin yönetime devredilemeyeceği öngörülmüş değildir. Anasözleşmenin 77/l bendinde ise, kanun ve anasözleşmedeki ortaklık hak ve ödevlerini yerine getirmeyen ortaklar hakkında karar alarak durumu genel kurulun onayına sunmak görevi, yönetim kurulunun görevleri arasında sayılmıştır. Tüm bu hükümler birlikte değerlendirildiğinde davalı kooperatifin yönetim kurulunca da çıkarma kararı verilebileceği sonucuna varılmalıdır. Davacı, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu"nun 16/3 ncü ve anasözleşmenin 22/5 nci maddelerinde yazılı seçeneklerden biri olan dava yolunu tercih ederek, iş bu davayı açmıştır.
    Bu itibarla, mahkemece, ihraç nedenleri üzerinde durularak, sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, eksik incelemeye ve yanlış nitelemeye dayalı yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz ise de, çıkarmaya dayanak eksikliğin giderilmesi için uygun süreyi içeren bir ihtarname gönderilmeksizin ortak hakkında verilen çıkarma kararının iptali gerekeceğinden sonucu itibariyle doğru olan kararın HMUK"nun 438/son maddesi gereğince değişik gerekçe ile onanması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile sonucu itibariyle doğru olan kararın değişik gerekçe ile ONANMASINA, alınması gereken harç peşin yatırıldığından, yeniden harç alınmasına yer olmadığına, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 25.06.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi