Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/2755
Karar No: 2012/4301
Karar Tarihi: 25.06.2012

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2012/2755 Esas 2012/4301 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı kooperatifin imtiyazlı üyesi olan müvekkili, davalı kooperatifin aidat taleplerinin haksız olduğunu düşünerek fazla ödemelerin iadesini talep etmiştir. Ancak mahkeme, davacının açtığı davanın İcra ve İflas Kanunu'nun hükümlerine uygun olmadığını ve bir yıllık hak düşürücü sürenin dolmasından sonra açıldığını belirterek davayı reddetmiştir. Kararda ayrıca, davacının diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmeyeceği belirtilmiştir.
İİK'nın 72. maddesi ise icra ve haciz işlemlerinde sürelerin nasıl işleyeceğini düzenlemektedir. Bu maddeye göre, icra takibine karşı açılacak itiraz davalarının süresi, icra emri tebliğinden itibaren yedi gün olduğu gibi, icra inkar tazminatı taleplerine karşı açılacak davalardan kaynaklı süreler bir yıl olarak belirlenmiştir.
23. Hukuk Dairesi         2012/2755 E.  ,  2012/4301 K.
  • KOOPERATİF TARAFINDAN FAZLA ALINAN ÖDEMENİN İADESİ
  • SÜRE YÖNÜNDEN İMTİYAZLI ORTAKTAN ALINAN AİDAT ÖDEMELERİNİN İADESİNİ TALEP
  • İCRA VE İFLAS KANUNU (İİK) (2004) Madde 72

"İçtihat Metni"

Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

-K A R A R-
Davacı vekili, müvekkilinin, davalı kooperatifin imtiyazlı üyesi iken 26.03.2006 ve 25.03.2007 tarihli genel kurullarda arsa sahibi üyeler ile diğer kooperatif üyeleri arasındaki ayrımın terk edilerek aidat talep edildiğini, anılan genel kurullarda aidat konusunda alınan bu kararların iptali konusunda devam eden yargılamaların olduğunu, davalının, müvekkiline karşı icra takibi başlattığını, haciz ve icra inkar tazminatı baskıları altında bütün borçların müvekkili tarafından ödendiğini ileri sürerek, anılan genel kurul kararları gereğince fazla ve gereksiz yapılan ödemelerden şimdilik 7.300,00 TL" nin iadesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre; anılan davaların genel kurul kararlarının iptaline ilişkin olduğu, aidat ödemeleri nedeniyle borçlu olunmadığının tespiti yolunda açılmış bir dava olmadığı, davacının iadesi talep olunan döneme ait olarak son aidat ödemesini herhangi bir itirazda bulunmadan ve menfi tespit davası açmadan 31.12.2008 tarihinde yaptığı, bu davayı İİK"nun 72. maddesinde öngörülen bir yıllık hak düşürücü sürenin dolmasından sonra 18.06.2010 tarihinde açtığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
1) Davalı kooperatifçe davacı aleyhine aidat borcu ile ilgili toplam 5.299,40 TL üzerinden icra takibi yapıldığı, davacının ise, genel kurul kararlarına göre fazla alındığı iddia edilen 7.300,00 TL ödemenin tahsili istemiyle bu davayı açtığı anlaşılmıştır. Dolayısıyla eldeki mevcut dava, İİK" nun hükümlerine göre açılmış bir dava olmayıp genel hükümlere göre açılan bir alacak davası olduğundan mahkemenin, özel nitelikteki anılan Kanun hükümlerine göre süresi içinde davanın açılmadığından bahisle davanın reddine karar vermesinde isabet görülmemiştir.
2) Bozma nedenine göre, davacı vekilinin diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine gerek görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün, davacı yararına BOZULMASINA, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 25.06.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi