22. Hukuk Dairesi 2015/10388 E. , 2016/14784 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, ücret, asgari geçim indirimi, tasarruf teşvik neması ile işsizlik sigortası ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı...ve İnş. San. Ltd. Şti. avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin 01.06.2006 tarihinden itibaren, önce davalı ... Grup Ltd. Şti."nde, daha sonra da diğer davalı ... Ltd. Şti."ne ait işyerinde 02.02.2010 tarihine kadar çalıştığını, iş sözleşmesinin gerekçe gösterilmeden sonlandırıldığını belirterek kıdem ve ihbar tazminatı, ücret, asgari geçim indirimi, tasarruf teşvik neması, işsizlik sigortası ücret alacaklarının faizleriyle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsilini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekilleri, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacı işçinin işçilik haklarından her iki şirketin müştereken ve müteselsilen sorumlu olduğu, davacının iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından sonlandırıldığı, ihbar süresi tanınmadığından kıdem ve ihbar tazminatının, ödendiği ispatlanamayan ücret ve asgari geçim indirimi alacaklarının kabulüne, davacı işçinin işsizlik ödeneği ve tasarruf teşvik neması talepleri ile ilgili davalı işverenin sorumluluğu bulunmadığından bu taleplerinin reddine karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı...ve İnş. San. Ltd. Şti. Şirketi temyiz etmiştir.
Gerekçe:
Savunma hakkı, Anayasa"nın 36. maddesinde güvence altına alınmıştır. Söz konusu madde hükmüne göre, “Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir”. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 27. maddesi hükmünde de, davanın taraflarının, müdahillerin ve yargılamanın diğer ilgililerinin, kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahip olduğu, bu hakkın yargılama ile ilgili olarak bilgi sahibi olunmasını, açıklama ve ispat hakkını, mahkemenin, açıklamaları dikkate alarak değerlendirmesini ve kararların somut ve açık olarak gerekçelendirilmesini içerdiği düzenlenmiştir.
6100 sayılı Kanun"un 280. maddesinde, bilirkişi raporunun birer örneğinin taraflara tebliğ edileceği; aynı Kanun"un 281. maddesinde, tarafların bilirkişi raporunun, kendilerine tebliği tarihinden itibaren iki hafta içinde, raporda eksik gördükleri hususların, bilirkişiye tamamlattırılmasını; belirsizlik gösteren hususlar hakkında ise bilirkişinin açıklama yapmasının sağlanmasını veya yeni bilirkişi atanmasını mahkemeden talep edebileceği hükme bağlanmıştır.
Somut uyuşmazlıkta, hükme esas alınan bilirkişi raporunun ve davacı vekilince sunulmuş ıslah dilekçesinin davalı...ve İnş. San. Ltd. Şti. vekiline usulüne uygun tebliğ edilmeksizin dava konusu alacaklar hakkında karar verilmesi, yukarıda açıklanan Anayasa ve Kanun maddelerine aykırıdır. Bu halde, mahkemenin davalı tarafın hukuki dinlenilme hakkını kullanmasına imkan tanıdığı ve adil bir yargılama yaparak sonuca ulaştığı söylenemez. Anılan sebeple, davalı vekiline bilirkişi raporu ve ıslah dilekçesinin usulüne uygun tebliğ edilerek itirazlarını sunması için imkan tanınmalı; itirazlarını sunması halinde bu itirazlar doğrultusunda değerlendirme yapılmalı ve sonuca göre bir karar verilmelidir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair yönlerin incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 23.05.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.