Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/4799
Karar No: 2009/5890
Karar Tarihi: 25.5.2009

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2009/4799 Esas 2009/5890 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, maliki olduğu taşınmazda davalının müdahalesini önlemek istemiştir. Davalı ise kendisinin yaptığı iyileştirmelerin bedelinin ödenmesi şartıyla elatmanın önlenmesine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur. Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak, davalının yaptığı zorunlu ve faydalı masrafların tespit edilip değerlendirilmeden hüküm verilmiştir. Bu nedenle, karar temyiz eden vekilin itirazı üzerine bozulmuştur. Türk Medeni Kanunu'nun 994. maddesi gereği, başkasına ait taşınmazda yaptığı faydalı ve zaruri masrafları ödeme hakkı bulunmaktadır. Bu giderler ödenmediği takdirde taşınmazı kullanmaya devam etme ve hapis hakkından yararlanma mümkündür. Ayrıca, bu talep ayrı bir dava konusu edilmeksizin savunma yoluyla da dile getirilebilir.
Kanun Maddeleri: Türk Medeni Kanunu'nun 994. Maddesi.
1. Hukuk Dairesi         2009/4799 E.  ,  2009/5890 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : SAMSUN 2. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ,
    TARİHİ : 06/06/2008
    NUMARASI : 2007/454-2008/217

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, kayden maliki bulunduğu 14 parsel sayılı taşınmaz üzerindeki binaya, daha önce oturmasına rıza verdiği davalının çıkmamak suretiyle müdahale ettiğini ileri sürerek, elatmanın önlenmesi isteğinde bulunmuştur.
    Davalı, çekişmeli bina katını kendisinin yaptığını, masraflara ilişkin dava açtığını, her iki davanın birleştirilerek görülmesi gerektiğini bedelinin ödenmesi şartıyla ancak elatmanın önlenmesine karar verilmesi gerektiğini bildirip, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, iddianın kanıtlandığı gerekçesiyle, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, davalı tarafından süresinde duruşma istekli temyiz edilmiş olmakla, duruşma günü olarak saptanan 17.3.2009 Salı günü için yapılan tebligat üzerine temyiz eden vekili Avukat Bekir Kara ile temyiz edilen vekili Avukat S... K... geldiler duruşmaya başlandı, süresinde verildiği ve kayıt olunduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra gelen vekillerin sözlü açıklamaları dinlendi, duruşmanın bittiği bildirildi, iş karara bırakıldı. Bilahare Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelenerek gereği görüşülüp düşünüldü:
    Dava, çaplı taşınmaza elatmanın önlenmesi isteğine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillere göre, çekişme konusu davacıya ait taşınmazda davalının davacının muvafakatına dayalı olarak oturduğu ve dava açılmakla muvafakatın geri alındığı benimsenmek suretiyle davanın kabul edilmiş olmasında kural olarak bir isabetsizlik yoktur.
    Ancak, davalı taşınmazda bir takım iyileştirmeler zorunlu ve faydalı masraflar yaptığını belirterek savunma yoluyla bunların hüküm altına alınmasını istemiştir.Bu konuda davalının açmış olduğu davanın takip edilmemesi sebebiyle açılmamış sayılmasına karar verildiği eksiğin tamamlanması yoluyla getirtilen dosya ile sabittir.
    Hemen belirtilmelidir ki, Türk Medeni Kanununun 994.maddesi gereğince başkasına ait taşınmazı iyiniyetli olarak elinde bulunduran kimsenin taşınmaza yapmış olduğu faydalı ve zaruri masrafları isteme hakkı bulunmaktadır.Anılan bu giderler kendilerine ödenmedikçe taşınmazı kullanmaya devam etmesi ve bundan kaynaklanan hapis hakkından yararlanması mümkündür.Ayrıca böyle bir talebin ayrı bir davaya konu edilmeksizin aynı dava içinde savunma yoluyla yapılması da olanaklıdır.Oysa mahkemece bu husus üzerinde durulmamış ve bir araştırma yapılmış değildir.
    Hal böyle olunca, davalının taşınmazda ne gibi zorunlu ve faydalı masraflar yaptığının tespit edilmesi ve değerlendirilmesi ve belirlenecek değer üzerinden davalı yararına hapis hakkı kullanılmak suretiyle davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken bu konuda olumlu yada olumsuz bir araştırma ve değerlendirme yapılmadan eksik tahkikatla yetinilerek yazılı olduğu üzere hüküm kurulmuş olması doğru değildir.
    Davalının temyiz itirazları yerindedir.Kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerden ötürü HUMK."nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 19.12.2008 tarihinde yürürlüğe giren Avukatlık Ücret Tarifesinin 14. maddesi gereğince gelen temyiz eden vekili için 625.00.-TL. duruşma avukatlık parasının
    temyiz edilenden alınmasına, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 25.5.2009 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi