Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/3573
Karar No: 2012/6520
Karar Tarihi: 16.04.2012

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2012/3573 Esas 2012/6520 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir davada, trafik kazası sonucu yaralanan kişinin maddi zararının ödetilmesi istenmiştir. Yerel mahkeme, dava dilekçesindeki maddi tazminat istemini kabul etmiş ancak ıslah dilekçesi ile artırılan tazminat miktarı zamanaşımı nedeniyle reddedilmiştir. Yargıtay ise ıslah dilekçesine karşı ileri sürülen zamanaşımı itirazının reddedilmesi gerektiğini açıklamıştır. Ayrıca hükme esas alınan bilirkişi raporu eksiklikler içermektedir. Davacının geçici iş göremezliğine ilişkin doktor raporu yoktur ve sigorta şirketi tarafından yapılan ödeme dikkate alınmamıştır. Bu nedenlerle, kararın bozulması gerekmiştir.
Kanun Maddeleri:
- Türk Medeni Kanunu, Madde 41
- Türk Medeni Kanunu, Madde 49/2
- Türk Medeni Kanunu, Madde 70
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Madde 350/1
4. Hukuk Dairesi         2012/3573 E.  ,  2012/6520 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Davacı ... vekili Avukat ...... tarafından, davalı ... ve diğerleri aleyhine 23/09/2003 gününde verilen dilekçe ile tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 02/12/2010 günlü kararın Yargıtay’ca incelenmesi davacı ve davalılar ... ve ...... Tic. AŞ. vekilleri taraflarından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları reddedilmelidir.
    2-Davacının diğer temyiz itirazlarına gelince:
    Dava, trafik kazası sonucu yaralanma nedeniyle uğranılan maddi zararın ödetilmesi istemine ilişkindir. Yerel mahkemece, dava dilekçesindeki maddi tazminat istemi kabul edilmiş, ıslah dilekçesi ile artırılan tazminat miktarı ise zamanaşımı nedeniyle reddedilmiştir. Karar, davacı ve davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı, dava dilekçesinde fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak yaralanması ve sakat kalması nedeniyle daimi iş göremezlik tazminatı istemiştir. Yargılamanın devamı sırasında düzenlenen tazminat bilirkişi raporunda daimi iş göremezlik zararının istemden daha fazla olduğunun belirlenmesi üzerine davacı, 28.09.2009 günlü ıslah dilekçesini vererek dava dilekçesindeki talep sonucunu artırmış ve bilirkişi raporunda belirlenen zarar miktarına göre bakiye zararını istemiştir. Davacının ıslah dilekçesinde ileri sürdüğü istem, yeni bir dava niteliğinde olmayıp dava dilekçesindeki istek sonucunun artırılması biçimindedir. Bu nedenle sadece dava dilekçesine karşı ileri sürülebilecek olan zamanaşımı itirazı ıslaha karşı ileri sürülemez. Zira ıslah, yeni bir dava olmayıp sadece dava dilekçesinde yapılan bir değişikliktir. Yukarıda açıklanan ilkelere göre davalıların ıslah dilekçesine karşı ileri sürdüğü zamanaşımı itirazının reddi ile ıslah ile artırılan bölüm yönünden değerlendirme yapılması gerekirken açıklanan bu yön gözetilmeden yazılı şekilde karar verilmiş olması usul ve yasaya uygun düşmediğinden kararın bozulması gerekmiştir.
    3- Davalıların diğer temyiz itirazlarına gelince:
    a)Hükme esas alınan bilirkişi raporuna göre davacı kaza tarihi olan 21.08.2002 tarihinden 22.02.2005 tarihine kadar geçen süre zarfında geçici iş göremez durumunda kabul edilerek zarar miktarı hesaplanmıştır. Ancak davacının bu sürede geçici iş göremezliğine ilişkin doktor raporu dosyada mevcut değildir. Ayrıca geçici ve sürekli iş göremezlik tazminatı hesaplanırken Anadolu Sigorta tarafından 29.01.2004 tarihinde ödendiği anlaşılan 10.000.00 TL lik ödeme, belirlenen tazminat miktarından düşülmemiştir. Şu halde davacının kaza nedeniyle geçirdiği rahatsızlığın tıbbi şifa bulma süresi belirlenmeli, bu belirlemeden sonra geçici ve sürekli iş göremezlik tazminatı hesaplanmalı, bu hesaplama yapılırken; zarar ve yararın denkleştirilmesi ilkesi gereğince, sigorta şirketi tarafından yapılan ödemenin, tazminat hesabının yapıldığı güne kadar geçen süreye ilişkin getirisi yasal faiz ölçüsünde güncelleştirilip belirlenerek, hesaplanan tazminattan indirilmeli ve oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken bu hususları içermeyen bilirkişi raporunun hükme esas alınmış olması usul ve yasaya uygun düşmediğinden kararın bozulması gerekmiştir.
    b)Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda davalı ..."ın tam kusuruna göre tazminat hesaplaması yapılmıştır. Davacı dosya kapsamıyla %25 kusuru sabit olan davalı ...... Ltd. hakkındaki davasından feragat ettiğine göre, tazminat miktarı belirlenirken davalı ... ve ...... A.Ş nin, sadece davalı ..."ın kusuruna tekabül eden %75 lik kusuru oranında tazminatla sorumlu tutulmaları gerekirken %100 kusur oranına göre tazminatla sorumlu tutulmuş olmaları usul ve yasaya uygun düşmediğinden kararın bu nedenle de bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda (2) sayılı bentte gösterilen nedenlerle davacı yararına, (3) sayılı bentte gösterilen nedenlerle davalılar yararına BOZULMASINA; tarafların öteki temyiz itirazlarının ilk bentteki nedenlerle reddine ve temyiz eden taraflardan peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 16/04/2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi