Abaküs Yazılım
2. Ceza Dairesi
Esas No: 2010/18547
Karar No: 2012/4301
Karar Tarihi: 27.02.2012

Elektrik enerjisi hırsızlığı - Yargıtay 2. Ceza Dairesi 2010/18547 Esas 2012/4301 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen, elektrik enerjisi hırsızlığı suçlamasıyla ilgili bir kararı incelemiştir. Sanık Hatice'nin ev hanımı olduğu ve geçimini eşi olan diğer sanık Refik tarafından sağlandığı belirlendiği için beraatına karar verilmiştir. Ancak, sanık Refik'in suçlama konusuyla ilgili değerlendirmesi yeterli görülmemiş ve eksik kovuşturma sonucu hükmün bozulmasına karar verilmiştir. Kararda, abonesiz şekilde elektrik kullanıldığının iddia edilmesi halinde suç işleme kastının belirlenmesinin gerekliliğine dikkat çekilerek, sayacın hangi tarihten itibaren kullanıldığı, tüketim miktarı ve abonelik durumunun tespit edilmesi gerekliliği belirtilmiştir. Kanun maddeleri olarak, Türk Ceza Kanunu'nun 152. maddesi (Elektrik enerjisi hırsızlığı) ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 223/2. maddesi (Eksik kovuşturma halinde hükmün bozulması) geçmektedir.
2. Ceza Dairesi         2010/18547 E.  ,  2012/4301 K.

    "İçtihat Metni"

    Tebliğname No : 2 - 2008/206595
    MAHKEMESİ : Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi
    TARİHİ : 11/06/2008
    NUMARASI : 2008/434 (E) ve 2008/499 (K)
    SUÇ : Elektrik enerjisi hırsızlığı

    Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    I-Sanık Hatice hakkında verilen karara yönelik temyiz isteminin incelenmesinde;
    Sanık Haticenin ev hanımı olduğu ve geçiminin eşi olan diğer sanık Refik tarafından sağlandığı anlaşılmakla beraatine ilişkin kararda isabetsizlik bulunmadığından sanık Hatice yönünden tebliğnamedeki bozma düşüncesine katılınmamıştır.
    Yapılan duruşmaya, toplanan delillere,gerekçeye,hakimin kanaat ve takdirine göre temyiz itirazları yerinde olmadığından reddiyle hükmün ONANMASINA,
    II-Sanık Refik hakkında verilen karara yönelik temyiz isteminin incelenmesinde;
    Abonesiz şekilde elektrik kullanıldığının iddia edildiği hallerde suç işlemek kastı ile hareket edilip edilmediğinin belirlenmesi ve bunun içinde,hangi tarihten itibaren sayacın kullanıldığının,kurulu güç ile abone olunmadan takılan sayacın gösterdiği tüketim miktarı arasında orantısızlık bulunup bulunmadığının,sanığın abonelik için müracaatının olup olmadığının ve kaçak bedelini ödeyip ödemediğinin saptanması gerekir.
    Sanıktan idareye kaydı olmayan sayacın hangi tarihte takıldığı sorularak ne kadar süreyle abone sözleşmesi olmaksızın elektrik kullanıldığının belirlenmesi,mahallinde keşif yapılarak bilirkişiden abonesiz olarak elektrik kullanılmaya başlanan tarih ile suç tutanağının düzenlendiği 14.11.2007 tarihleri arasında kurulu güce göre kullanılması gereken elektrik miktarı ile sayaçtaki suç tutanağı tarihi itibariyle belirlenen 8755 kw’lik tüketim miktarı arasında uygunluk ve kaçak kullanım bulunup bulunmadığı hususunda rapor alınması,katılan kurumdan sanığın abone olup olmadığı ve kaçak elektrik bedelini ödeyip ödemediği sorularak karşılıksız yararlanma kastı ile davranıp davranmadığı bu hususlarda gözetilmek suretiyle tespit edilerek sonucuna göre hukuki durumunun değerlendirilmesi gerekirken,eksik kovuşturma ve yetersiz incelemeye dayanılarak yazılı şekilde karar verilmesi,
    Bozmayı gerektirmiş,katılan vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı istem gibi BOZULMASINA,27/02/2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi