Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/1919
Karar No: 2022/6041
Karar Tarihi: 19.09.2022

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2021/1919 Esas 2022/6041 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, davalılar tarafından inşa edilen bir projede dükkan satın aldıklarını ancak sözleşmedeki bazı maddelere ve vaatlere uyulmadığını iddia ederek tazminat talep etmişlerdir. İlk derece mahkemesi, şekle uygun olmayan bir sözleşmeden kaynaklanan talebin geçersiz olduğunu gerekçe göstererek davanın reddine karar vermiştir. Davacılar, bu karara istinaf etmiş ancak istinaf istemleri reddedilmiştir. Bunun üzerine davacılar temyiz başvurusunda bulunmuşlardır. Dava dosyasının incelenmesinden, davalılardan birinin iflas ettiği anlaşılmaktadır. Bu durumda, davanın kayıt kabul davasına dönüşmesi ve alacağın iflas masasına kabul edilip edilemeyeceği ikinci alacaklılar toplantısında belli olacaktır. Bu nedenle, kararın re'sen bozulması ve davanın ilk derece mahkemesinde yeniden değerlendirilmesi kararlaştırılmıştır. İlgili Kanun Maddesi: İcra İflas Kanunu'nun 194/1. maddesi.
11. Hukuk Dairesi         2021/1919 E.  ,  2022/6041 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ : İSTANBUL BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 16. HUKUK DAİRESİ


    TÜRK MİLLETİ ADINA

    Taraflar arasında görülen davada İstanbul 12. Asliye Ticaret Mahkemesince verilen 15.06.2017 tarih ve 2014/1105 E- 2017/523 K. sayılı kararın davacılar vekili tarafından istinaf edilmesi üzerine, istinaf isteminin esastan reddine dair İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 16. Hukuk Dairesi'nce verilen 30.12.2020 tarih ve 2017/6038 E- 2020/2317 K. sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacılar vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçeler, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, davalıların Akkoza Projesinin üçüncü dördüncü ve beşinci fazlarını inşa etmek, satmak, alıcılara teslim etmek üzere Akkoza Adi Ortaklığını kurduklarını, müvekkillerinden...'ın 09/02/2011 tarihinde davalılarla dükkan satım sözleşmesi imzaladığını, 2.400.000,00 TL'yi ödeyerek kendi edimini ifa ettiğini, 27/12/2011 tarihinde dükkanın yarı payını diğer davacı ...’a sattığını, davalı ile davacı arasında yapılan sözleşme öncesinde, davalıların dükkanı teslim tarihinin 31/03/2012 olarak kesin vadeli olarak belirlenmesine rağmen taşınmazın tamamlanmamış halde 03/07/2012 tarihinde müvekkilleri üzerine geçirildiğini, taşınmazın davacı tarafça 23/08/2013 tarihinde ihtirazi kayıt ileri sürülerek teslim alındığını, ayrıca sözleşmede taşınmaz 219,18 m² olarak gösterilmiş olduğu halde zemin altı kısmı toplam kısımdan çıkarıldığında 152 m²’ye düştüğünü, bu hususların sözleşmeye aykırı olduğunu ileri sürerek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla sözleşmede öngörülen gecikme tazminat miktarı rayiç kira bedellerinin altında olduğundan sözleşmede ödenmesi kararlaştırılan gecikme tazminatını aşan kısmı için şimdilik 2.000,00 TL’nin dava tarihinden itibaren ticari temerrüt faizi ile birlikte tahsiline, ayrıca sözleşmede gecikme tazminatı kararlaştırılmayan ancak davalıların temerrütlerinin devam ettiği süre için de şimdilik 2.000,00 TL’nin dava tarihinden itibaren işleyecek temerrüt faizi ile davalılardan müştereken ve müteselsilen tahlisine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalılar vekili, davacı ... ile müvekkili şirket arasında dükkan satım sözleşmesinin imzalandığını, ancak davacılardan ... ile ortaklık arasında sözleşmesel bağın kurulmadığını, davacı ...'ın talebi üzerine dava konusu dükkanın yarı mülkiyetinin 03/07/2012 tarihinde ...'a devredildiğini, sözleşmenin tarafı olmadığından bu davada talepte bulunamayacağını, davacı ... ile ortaklık arasında akdedilen dükkan satım sözleşmesinin tamamen ifa edilmiş olduğunu, davacının aynı dönemler için hem gecikme cezası, hem de gecikmeden kaynaklanan kira tazminatı talep etmesinin mümkün olmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    İlk Derece Mahkemesince, gayrimenkul satış vaadine ilişkin sözleşmenin resmi şekilde yapılması gerektiği, şekle uyulmadan yapılan sözleşmelerin hüküm doğurmadığı ve sözleşme geçersiz olduğu için geçersiz sözleşmeye dayalı olarak tazminat talebinde bulunulamayacağı, geçersiz sözleşmenin ifa edilmesinin tazminat ödenmesi için bir dayanak oluşturmadığı, tapuda yapılan resmi akit sırasında alıcı davacı tarafından tapu siciline adi yazılı sözleşmeye ilişkin bir şerh konulmadığı, geçersiz sözleşmedeki cezai şart hükümlerine resmi satış akdinde de yer verilmediği, bu durumda geçersiz olan adi yazılı satış sözleşmesindeki cezai şarta ilişkin hükümlerin de geçersiz olduğu, davacıların resmi şekilde yapılmayan ve sicilde şerh konulmayan sözleşme nedeniyle tazminat talep haklarının olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar, davacılar vekili tarafından istinaf edilmiş, bölge adliye mahkemesi, ilk derece mahkemesince davanın reddine dair verilen kararın usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesiyle davacılar vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine karar vermiştir.
    Karar, davacılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava dosyasının incelemesinden, davalılardan Garanti Koza İnşaat San. Tic. A.Ş.’nin Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2020/917 esasına kayden görülen dosyasında 30/03/2021 tarihinde iflasına karar verildiği anlaşılmaktadır. 2004 sayılı İcra İflas Kanunu’nun 194/1. maddesi uyarınca iflasın açılması ile hukuk davalarının ikinci alacaklılar toplantısından 10 gün sonrasına kadar duracağı öngörülmüş olup müflisin davalı olduğu hukuk davaları bakımından iflas idaresi alacaklıları incelerken, bu alacağı davalı (çekişmeli) alacak olarak sıra cetveline geçirir. Dava konusu alacağın, dolayısıyla davanın kabul edilip edilmeyeceği hakkındaki karar, ikinci alacaklılar toplantısında verilmektedir. Bir hukuk davasının kayıt kabul davasına dönüşmesi, davalının iflas etmesine ve iflas idaresinin de davaya konu alacağı iflas masasına kabul etmemesine bağlıdır. İkinci alacaklılar toplantısında, alacak iflas masasına kesin olarak kayıt ve kabul edilmiş ise dava konusuz kalacak, alacak kısmen veya tamamen reddedilmiş ise davaya alacağın iflas masasına kayıt ve kabulü davası olarak devam edilecektir. Davacı vekilinin temyiz dilekçesinden sonra dosyaya sunulan mevcut belgelere göre davalılardan Garanti Koza İnşaat San. Tic. A.Ş.’nin iflasına karar verildiği anlaşıldığından yukarıda açıklanan ilkeler çerçevesinde eldeki dava bakımından bir değerlendirme yapılarak (kayıt kabul davasına dönüşüp dönüşmediği değerlendirilip, dönüşmesi halinde o yönde yargılama yapılarak) varılacak uygun sonuç dairesinde bir karar verilmek üzere İlk Derece Mahkemesi kararına yönelik istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin Bölge Adliye Mahkemesi kararının re’sen bozulması gerekmiştir.
    (2) Bozma sebep ve şekline göre davacılar vekilinin sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davacılar vekilinin temyiz isteminin kabulü ile İlk Derece Mahkemesi’nce verilen karara yönelik istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin Bölge Adliye Mahkemesi kararının re’sen BOZULARAK KALDIRILMASINA, (2) nolu bent uyarınca davacılar vekilinin sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, HMK’nın 373/1. maddesi uyarınca dava dosyasının İlk Derece Mahkemesine, kararın bir örneğinin Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, ödediği peşin temyiz harcının isteği halinde temyiz eden davacılara iadesine, 19/09/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi