Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/11833
Karar No: 2019/2367
Karar Tarihi: 05.02.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2018/11833 Esas 2019/2367 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı şirket, davacı işçinin görev yerini değiştirmesiyle iş sözleşmesinin feshedilmesi konusunda haklı olduğunu savunmuştur. Mahkeme, taraflar arasındaki uyuşmazlık nedeniyle dosyada yer alan delilleri ve bilirkişi raporunu değerlendirdikten sonra davanın kısmen kabulüne karar vermiştir.
Davalı şirketin iş sözleşmesini değiştirmek istemesinin, işçi tarafından yazılı olarak kabul edilmediğinin ve değişikliğin işçinin ulaşımını zorlaştırdığının belirlenmesi üzerine, işçinin iş sözleşmesini feshetmesinin haklı olduğu kararına varılmıştır. İşçinin kıdem tazminatına hak kazandığı ancak ihbar tazminatına hak kazanmadığı belirtilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 22. maddesi, işverenin çalışma şartlarında esaslı değişiklik yapabilmesi için işçiye yazılı olarak bildirimde bulunması gerektiğini düzenlemektedir. İşçi, değişikliği altı iş günü içinde kabul etmezse işverenin iş sözleşmesini feshetme hakkı doğar. Değişiklik kabul edilmiyorsa, işçinin ihbar tazminatı talep hakkı doğmaz ancak kıdem tazminatı ödenmelidir. İş sözleşmesinin feshedilmesi halinde ise, işçi hem kıdem hem de ihbar tazminatına hak kazanır.
22. Hukuk Dairesi         2018/11833 E.  ,  2019/2367 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin 03.01.2011 tarihinden itibaren davalı şirkete bağlı olarak .../... adresinde faaliyet gösteren dava dışı ... Otomotiv AŞ. nezdinde servis ve temizlik elemanı olarak çalışmakta iken, 21.03.2013 tarihli görev değişikliği başlıklı yazı ile görev yerinin 01.04.2013 tarihi itibari ile ... İlçesinde bulunan ... A.Ş. olarak değiştiğinin bildirildiğini ve bu değişikliği onayladığına dair kendisinden yazı alınmak istendiğini, müvekkilin imzadan imtina etmesi üzerine ise iş akdinin haksız olarak feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatı ile bir kısım işçilik ücret alacaklarına hükmedilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının iddialarında haklı olmadığını, alacağın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar süresi içinde davacı ve davalı vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacı tarafın tüm, davalı tarafın aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Davacının iş sözleşmesinin kim tarafından feshedildiği ve feshin 4857 sayılı Kanun"un 22. maddesi kapsamında haklı ya da geçerli olup olmadığı hususunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    İş ilişkisinden kaynaklanan ve işin yerine getirilmesinde tabi olunan hak ve borçların tümü, “çalışma şartları” olarak değerlendirilmelidir.
    4857 sayılı Kanun"un 22. maddesindeki, “İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altıişgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21. madde hükümlerine göre dava açabilir” şeklindeki düzenleme, çalışma şartlarındaki değişikliğin kanuni dayanağını oluşturur.
    İş sözleşmesinin esaslı unsurları olan işçinin iş görme borcu ile bunun karşılığında işverenin ücret ödeme borcu, çalışma şartlarının en önemlileridir. Bundan başka, işin nerede ve ne zaman görüleceği, işyerindeki çalışma süreleri, yıllık izin süreleri, ödenecek ücretin ekleri, ara dinlenmesi, evlenme, doğum, öğrenim, gıda, maluliyet ve ölüm yardımı gibi sosyal yardımlar da çalışma şartları arasında yerini alır.
    Çalışma şartlarının değişikliğinden söz edebilmek için öncelikle bu şartların neler olduğunun ortaya konulması gerekir.
    Sözü edilen 22. maddenin yanı sıra Anayasa, kanunlar, toplu ya da bireysel iş sözleşmesi, personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ile işyeri uygulamasından doğan işçi ve işveren ilişkilerinin bütünü, çalışma şartları olarak değerlendirilmelidir.
    İş sözleşmesinde, gerektiğinde çalışma şartlarında değişiklik yapabileceğine dair düzenlemeler bulunması halinde, işverenin genişletilmiş yönetim hakkından söz edilir. Bu halde işveren, yönetim hakkını kötüye kullanmamak ve sözleşmedeki sınırlara uymak kaydıyla işçinin çalışma şartlarında değişiklik yapma hakkını sürekli olarak kazanmış olmaktadır. Anılan hak objektif olarak kullanılmalıdır. İşçinin iş sözleşmesinin feshini sağlamak için sözleşme hükmünün uygulamaya konulması, işverenin yönetim hakkının kötüye kullanılması niteliğindedir.
    İşverenin yönetim hakkı kapsamında kalan ya da geçerli sebebe dayanan değişiklikler, çalışma şartlarında esaslı değişiklik olarak nitelendirilemez.
    4857 sayılı Kanun"un 22. maddesinde çalışma şartlarında esaslı değişiklik sebebiyle işçinin iş sözleşmesini haklı olarak feshedebileceği öngörülmemiştir. Bununla birlikte çalışma şartlarının değiştirilmesi aynı zamanda şartlarının uygulanmaması anlamına geldiğinden, aynı Kanun"un 24/II-f. bendinde belirtilen hal, işçinin haklı fesih sebepleri arasında sayılmıştır. Bu durumda işçinin ihbar tazminatı talep hakkı doğmazsa da, kıdem tazminatı ödenmelidir. Bununla birlikte, çalışma şartlarında esaslı değişikliği kabul etmeyen işçinin iş sözleşmesinin işverence feshi halinde, işçinin ihbar ve kıdem tazminatlarını talep hakkı doğar.
    Dosya içeriğine göre, davacının davalı işverenin .../... de bulunan ... Otomotiv AŞ. projesinde çalışırken, işverence .../... adresinde bulunan ... AŞ. projesinde çalışmasının uygun bulunduğunun bildirilerek nakledildiği, davacının Konak İlçesinde ikamet etmesi nedeniyle, ... İlçesinde bulunan yeni işyerine gidip gelebilmesi için gün içinde 4 ile 6 kez araç değiştirmesi gerektiği, görev değişikliği yazısında yol ücretinden bahsedilmediği gibi davalı tarafından ..."dan ... ve ... ye iki ayrı servis kalktığı belirtilmişse de davacının ikametgahının her iki servis güzergahının da dışında olduğu evi ile yeni işyerinin uzak mesafelerde bulunması ve ulaşım güçlüğü nedeniyle iş sözleşmesini kendisinin feshettiği ve 01.04.2013 tarihinde dava dışı ... Temizlik Ltd.Şti nezdinde çalışmaya başladığı anlaşılmaktadır. Davacının önceki işyerine oldukça uzak ve servis imkanından yararlanmayacağı başka bir projeye nakledilmesi hususu iş şartlarında aleyhe bir değişiklik olarak nitelendirilmelidir. Bu durumda, iş sözleşmesinin 01.04.2013 tarihinde 4857 sayılı Kanun"un 24/II- f. bendi gereğince işçi tarafından haklı sebeple feshedildiğinin kabulü gerekir. İş sözleşmesini haklı sebeple de olsa fesheden işçi, kıdem tazminatına hak kazanır ise de ihbar tazminatına hak kazanamayacağından, davacının ihbar tazminatı talebinin reddi yerine kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Sonuç:
    Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 05.02.2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.



    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi