Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/19081
Karar No: 2013/466
Karar Tarihi: 17.01.2013

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/19081 Esas 2013/466 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme kararı, ortaklığın giderilmesi davasına ilişkin olup, bir kısım taşınmazların feragat nedeniyle reddedildiği ve diğer taşınmazların satış yoluyla ortaklığın giderilmesine karar verildiği belirtilmiştir. Ancak davada vasiyetnamelerin göz önünde bulundurulması gerektiği ve bu nedenle öncelikle vasiyetnamelerin yerine getirilmesi ve tenfiz davalarının açılması gerektiği açıklanmıştır. Mahkeme, bu hususu gözardı ederek hüküm kurduğundan hüküm bozulmuştur.
Kanun maddeleri:
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) madde 165
- Umumi Hukuk Usulü Kanunu (HUMK) madde 567
- HUMK madde 428
6. Hukuk Dairesi         2012/19081 E.  ,  2013/466 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Ortaklığın giderilmesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, davalılardan ... tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, tarafların müşterek murisleri ..."tan intikal eden on yedi adet taşınmazda bulunan ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın bir kısım taşınmazlar yönünden feragat nedeniyle reddine, ... ili .... ilçesi ... Köyü 382, 383, 409, ... Köyü 498, 515, 522 parsel sayılı taşınmazlar ile Gölcük Merkez Mah. 40 ada 3 parselde kayıtlı kat mülkiyetli 2.kat 20 nolu dükkan yönünden ise satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalı ... tarafından eksik inceleme nedeni ile temyiz edilmiştir.
    Dosya incelendiğinde yargılama aşamasında muris ... tarafından düzenlendiği iddia edilen 20.02.1984 tarihli ve imzalı daktilo ile yazılmış vasiyet ile ekinde aynı tarihli el yazılı vasiyetnamenin davalı ... tarafından dosyaya sunulduğu ve vasiyetnamelerin gözönünde bulundurulmasının istendiği anlaşılmaktadır.
    Bir davanın karara bağlanabilmesi için daha önce halledilmesi gereken uyuşmazlıklar bekletici (ön) mesele sayılır. Bekletici meselelerin halli görülmekte olan davanın sonucunu etkileyecektir.
    Ortaklığın giderilmesi davalarında sulh mahkemelerinin görev alanına giren uyuşmazlıkların aynı dava içinde halline imkan tanınmış olmasına rağmen sulh hakiminin görevini aşan hususlarda uyuşmazlığın halli konusunda genel yargılama usulüne göre dava açılabilmesi için imkan tanınmalıdır. (HMK 165.madde, HUMK 567.madde)
    Davaya konu taşınmaz malların vasiyetnameye konu edilmesi halinde öncelikle vasiyetnamenin yerine getirilmesi sağlanmalıdır. Vasiyet yoluyla malların mülkiyeti doğrudan doğruya lehine vasiyet edilen kimseye geçmez. Bunun için vasiyetnamenin okunması, vasiyetin tenfizi yoluna gidilmesi ve bu amaçla açılan dava mülkiyet davasını etkileyeceğinden sonucunun beklenmesi gerekecektir.
    Bu itibarla, mahkemece öncelikle muris ... tarafından düzenlendiği iddia edilen 20.02.1984 tarihli ve imzalı daktilo ile yazılmış vasiyet ile ekinde bulunan aynı tarihli el yazılı vasiyetnamelerin asıllarının ibraz edenden temini ile ilgili mahkemelerde vasiyetnamenin okunması ve itiraza uğramadığı takdirde vasiyetnamenin tenfizi davalarının açılması için ilgililere süre verilmesi, davaların sonucunun beklenmesi ve sonucuna göre gerekirse bilirkişiden ek rapor alınarak karar verilmesi gerekirken bu husus gözardı edilerek hüküm kurulması doğru değildir.
    Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 17.01.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi