Abaküs Yazılım
2. Ceza Dairesi
Esas No: 2010/17824
Karar No: 2012/3505
Karar Tarihi: 20.02.2012

Elektrik enerjisi hırsızlığı - Yargıtay 2. Ceza Dairesi 2010/17824 Esas 2012/3505 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, bir işyerinin kaçak elektrik kullanması suçlamasıyla karşı karşıya kaldığı bir davayı inceledi. Tutanakta, sanığın elektrik sayacına müdahale ederek kaçak elektrik kullandığı belirtiliyordu. Sanık savunmasında, işyerinin elektrik ihtiyacını sağlamak için başka bir yerden elektrik aldığını iddia etti. Ancak mahkeme, kaçak elektrik kullanımının kanıtlandığını ve tesisin ana trafo yerine sanığın kofrasının mühürlerinin koparılmasıyla bağlantı yapıldığını tespit etti. Mahkeme, yeterli araştırma yapılmadan verilen beraat kararını bozdu.
Kanun maddeleri:
- Türk Ceza Kanunu'nun 170. maddesi: \"Elektrik enerjisi veya gaz üretim, iletim, dağıtım veya satış işlerinde çalışan kamu görevlisi veya yetkili kişilerce, görevi nedeniyle öğrendikleri sırları ifşa etmek, anlaşma veya karşılık bekleme karşılığında hizmetleri hakkında menfaat sağlamak veya başkasına zarar vermek\"
- Türk Ceza Kanunu'nun 250. maddesi: \"Resmi belgede sahtecilik\"
- Türk Ceza Kanunu'nun 277. maddesi: \"Kamu kurum veya kuruluşlarına ait her türlü mal veya hizmetleri izinsiz yararlanmak\"
2. Ceza Dairesi         2010/17824 E.  ,  2012/3505 K.

    "İçtihat Metni"

    Tebliğname No : 2 - 2008/210488
    MAHKEMESİ : Bursa 13. Asliye Ceza Mahkemesi
    TARİHİ : 29/04/2008
    NUMARASI : 2006/72 (E) ve 2008/406 (K)
    SUÇ : Elektrik enerjisi hırsızlığı

    Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Kaçak elektrik tespit tutanağında, sanığın işyerine ait panonun saç ve gömlek arasındaki 1,5-2 cm"lik boşluktan müdahale edilerek, sayacın 3. faz köprüsü açılmak suretiyle kaçak elektrik kullanıldığının belirtilmesi, sanığın aşamalardaki savunmalarında, suça konu yerde lastik tamiri işi ile uğraştığını, abone olduğunda kurumun sayacını işyerinden yaklaşık 700 metre kadar uzaklıktaki Bursa Beton AŞ"ne ait fabrikanın sınırları içine taktığını, tutanak tarihinden 5-6 ay kadar önce, yeni açılan B.. Ticaret aynı trafodan elektrik alırken tesisin elektrik işlerini yapan mühendisin ana trafo yerine kendisine ait kofranın mühürlerini kopararak elektrik aldığını ve kofrasının mührünün olmadığını sayaç okuma elemanlarının beyanlarından öğrendiğini, TEDAŞ"a bu duruma sözlü olarak bildirdiğini, TEDAŞ görevlilerinin gelip B.. Ticaretin bağlantısını düzeltip mühürlediklerini, ancak, kendi kofrasını mühürlemeyi unuttuklarını, 03.06.2005 tarihinde de tutanak düzenlediklerini, sayacın bulunduğu fabrikanın içine bekçi veya bir eleman ile girebildiğini, yaptığı araştırmalar sonucunda B.. Ticaretin elektrik işlerini yapan mühendis ile görüştüğünü ve mühendisin elektrik almak için kendisinin kofrasının mühürlerini kopardığını kabul ettiğini, kaçak elektrik kullanmadığını beyan ederek suçu kabul etmemesi ve keşif sonrası düzenlenen bilirkişi raporunda, tutanaktan geriye ve ileriye doğru birer yıllık dönemlere ait aylık tüketim ortalamaları karşılaştırıldığında, suç tarihinden sonra tüketimde % 84 oranında artış olduğunun belirtilmesi karşısında; katılan kurumdan sorularak ve zabıta aracılığı ile araştırılıp B.. Ticaretin elektrik işlerini yapan mühendisin kimliği saptanıp tanık olarak dinlenerek, sanığın tesisatına ait mühürlerin bu mühendis tarafından koparılmak suretiyle bağlantı yapılıp yapılmadığı ve bu bağlantının katılan kurum görevlileri tarafından düzeltilip düzeltilmediği tespit edilip; suça konu işyerindeki tutanak tarihinden önceki ihtilaflı dönemdeki tüketimin kurulu güce uygun olup olmadığı konusunda bilirkişiden ek rapor alınıp; tutanak tarihinden sonraki tüketimdeki %84 oranındaki bariz artışın nedenleri sanıktan sorulup araştırılarak sonucuna göre, sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerekirken bu hususlar araştırılmadan eksik kovuşturma ile yazılı şekilde beraat hükmü kurulması,
    Bozmayı gerektirmiş, katılan vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden olayı istem gibi BOZULMASINA, 20/02/2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi