Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/267
Karar No: 2013/4560
Karar Tarihi: 01.04.2013

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2013/267 Esas 2013/4560 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı tarafın yargılamanın iadesini istemesi sonucu açılan dava esasa girilmeden reddedilmiştir. Ancak yargılamanın iadesi davası yeni bir dava niteliğinde olduğundan, eski davanın esas ve karar numarası üzerinden karar verilmesi yanlıştır. Yargılamanın iadesi davasında, karşı tarafın zarar ve ziyanını karşılayacak uygun bir teminat vermesi gerekmekte, ayrıca nispi karar ve ilam harcı da alınmalıdır. Ancak dosyada, davalı tarafın harç yatırmadığı, teminat verilip verilmemesi konusunda bir değerlendirme yapılmadığı tespit edilmiştir. Bu sebeple, davanın yeniden görülmek üzere bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 374. ve devamı maddeleri
- 6100 sayılı Yasanın geçici 3. maddesi yollaması ile 1086 sayılı HUMK'nın 428. maddesi.
1. Hukuk Dairesi         2013/267 E.  ,  2013/4560 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ANKARA 3. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 17/05/2011
    NUMARASI : 2008/201-2011/209

    Yanlar arasında görülen yargılamanın yenilenmesi davası sonunda, yerel mahkemece  davanın, talebin esasa girmeden reddine ilişkin olarak verilen karar davalı tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi ..raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;
    Dava, yargılamanın iadesi istemine ilişkindir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden davacı N."nin, yargılamanın yenilenmesini isteyen oğlu M.F.ye dava konusu 42 parsel ile 16 ve 33 nolu bağımsız bölümlerin satış yetkisini de içeren vekaletname verdiği, davalı m.f.i"nin bu yetkileri dava dışı H.e tevkil ettiği ve H.tarafından da taşınmazların davalı m.f.i"ye devredildiği, davacının açtığı dava sonucu taşınmazların tapu kaydının iptali ile davacı adına tesciline karar verildiği, kararın derecattan geçerek kesinleşmesi üzerine davalının yargılamanın iadesini istediği anlaşılmaktadır.
    Mahkemece, önceki kararın esas ve karar numarası üzerinden yargılamanın iadesi sebeplerinin oluşmadığı gerekçesiyle esasa girilmeksizin talebin reddine karar verilmiştir.
    Hemen belirtilmelidir ki, yargılamanın iadesi önceki, hakkında yargılamanın yenilenmesi istenilen, davanın devamı niteliğinde olmayıp bilakis yeni bir davadır. Bu itibarla mahkemece eski davanın esas ve karar numarası üzerinden yargılama yapılıp "EK KARAR" şeklinde karar verilmiş olması isabetsizdir.
    Bilindiği üzere yargılamanın iadesi davası, yargılamanın iadesi nedenleri ve bu davalarda izlenecek usul 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 374. ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Anılan yasanın 378. maddesinde düzenlendiği şekilde karşı tarafın zarar ve ziyanını karşılayacak uygun bir teminatın taktiri ile davanın ayrı bir dava olduğu gözetilerek nisbi karar ve ilam harcının da alınması gerekmektedir.
    Söz konusu ilkeler açısından dosya incelendiğinde, yargılamanın iadesi isteyen davalı tarafından herhangi bir harç yatırılmadığı, mahkemece bu hususun göz ardı edildiği ve davanın ayrı bir dava olarak yeni esasa kaydedilmediği ayrıca karşı tarafın zarar ve ziyanının karşılanması için teminat gerekip gerekmediği konusu üzerinde de durulmadığı açıktır.
    Hal böyle olunca, dava konusu taşınmazların değeri üzerinden harç alınması, davanın yeni bir esasa kaydedilmesi ve karşı tarafın zarar ve ziyanının karşılanması için teminat yatırmasının gerekip gerekmediği hususu açıklığa kavuşturulduktan sonra davanın görülmeye başlanması gerekirken istem hatalı değerlendirilerek, yasal gereklilikler yerine getirilmeden yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
    Davacının temyiz itirazları bu nedenle yerindedir. Kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerden ötürü (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK."nın 428.maddesi gereğince BOZULMASINA,  bozma sebebine göre sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 01.04.2013 tarihinde oybirliğiyle karar  verildi.

     

     

     

     

     


     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi