Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/17377
Karar No: 2018/2107
Karar Tarihi: 17.04.2018

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/17377 Esas 2018/2107 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı banka ile davalı arasında bankacılık işlemleri sözleşmesi kapsamında kredili mevduat hesabının kullandırıldığı ve borcun ödenmediği gerekçesiyle icra takibi yapıldığı ancak itiraz üzerine durdurulduğu belirtilerek açılan dava sonrasında mahkeme, Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuru zorunluluğu olduğunu ve davacının dava değeri olan 3.417,84 TL'lik tutarın Tüketici Mahkemesi tarafından görülmesi gerektiğini belirtmiş ve davanın usulden reddine karar vermiştir. Ancak dava değerinin hesaplanmasında harcı yatırılmış işlemiş faiz kalemi ve diğer ferileri de müddeabihe katılarak görevli merci belirlenmeli ve buna göre Tüketici Mahkemesi'nin görev ve yetkisi doğrudan söz konusu olduğu belirtilerek kararın bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri: Davanın usulden reddi kararı, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 68. maddesi uyarınca verilmiştir. Bu maddeye göre, ilçe tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunluluğu 2.200 TL'ye kadar olan uyuşmazlıklarda, il tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunluluğu 3.300 TL'ye kadar olan uyuşmazlıklarda ve büyükşehir statülerindeki illerde ise 2.200 TL ile 3.300 TL arasındaki uyuşmaz
19. Hukuk Dairesi         2016/17377 E.  ,  2018/2107 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi,gereği konuşulup düşünüldü.
    - KARAR -
    Davacı vekili, davacı banka ile davalı arasında akdedilen bankacılık işlemleri sözleşmesine istinaden davalıya kredili mevduat hesabının kullandırıldığını, borcun ödenmemesi üzerine icra takibine geçildiğini, itiraz üzerine takibin durduğunu ileri sürerek itirazın iptaline, takibin devamına, icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı davaya yanıt vermemiştir.
    Mahkemece, 6502 Sayılı Kanunun 68. maddesinin 1. fıkrasına göre değeri iki bin iki yüz Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetlerine, üç bin üç yüz Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine, büyükşehir statüsünde bulunan illerde ise iki bin iki yüz Türk Lirası ile üç bin üç yüz Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunluğu bulunduğu, bu uyuşmazlıklarda ilgili heyetlerin vereceği kararların tarafları bağlayacağı, bu kararlar İcra İflas Kanunu"nun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlerine göre yerine getirileceği, tarafların bu kararlara karşı 15 gün içinde Tüketici Mahkemesine itiraz edebileceği, davacının davaya konu ettiği toplam miktarın ise 3.417,84-TL olduğu, ancak ... . İcra Müdürlüğünün 2014/9698 Esas sayılı dosyasında icra takibine koyduğu asıl alacak miktarının 2.934,11-TL olduğu, bütün bunlardan dolayı davacının mahkememizde dava açmakta hukuki yararının bulunmadığı gerekçesiyle davanın usulden reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava değerinin hesaplanmasında harcı yatırılmış işlemiş faiz kalemi ve diğer ferileri de müddeabihe katılarak görevli merci belirlenmelidir. Bu toplam takip tutarı olan 3.417.84 TL değer nazara alındığında davaya bakma görev ve yetkisi doğrudan Tüketici Mahkemesi"ne ait olup, yazılı şekilde usulden ret kararı verilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde temyiz eden davacıya iadesine, 17/04/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi