Esas No: 2021/298
Karar No: 2022/904
Karar Tarihi: 31.01.2022
Yargıtay 2. Ceza Dairesi 2021/298 Esas 2022/904 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Ağır Ceza Mahkemesi, bir kişinin hileli iflas suçundan yargılandığı bir davada beraat kararı verdi. Hüküm gerekçesinde, hileli iflas suçundan cezalandırılabilmesi için kesinleşmiş bir iflas kararının bulunması gerektiği belirtildi. Ancak dosyanın incelenmesi sonucunda, iflas kararının dosya içerisine denetime imkan verecek şekilde kesinleşme şerhi içeren onaylı suretinin alınmadığı ve soruşturma evraklarının bir kısmının onaysız fotokopi niteliğinde olduğu tespit edildi. Ayrıca, iflas idaresinin oluşturulup oluşturulmadığı ve duruşma gününün bildirilmemesi gibi eksikliklerin de olduğu görüldü. Bu nedenle, dosyanın temyiz edebilecek durumda olan iflas idaresine tebliğ edilerek, gerekli düzenlemelerin yapılması ve sonrasında dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesi kararı verildi.
İcra İflas Kanunu'nun 226. maddesi, iflas masasının kanuni temsilcisi olan iflas idaresinin görevlerini ve yetkilerini belirler.
CMK'nın 260. maddesi, davaya katılma ve kurulan hükmü temyize hak ve yetkisi bulunan kişileri belirler.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇ : Hileli iflas
HÜKÜM : Beraat
Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
İflas kararı objektif bir cezalandırılabilme şartı olup, sanığın hileli iflas suçundan cezalandırılabilmesi için mutlaka kesinleşmiş iflas kararının bulunması ve denetime imkan verecek şekilde kesinleşme şerhi içeren onaylı suretinin dosya içerisine alınması gerekmekte olup, Kadıköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesinin 2006/729 Esas ve 2008/486 Karar sayılı iflas kararının denetime imkan verecek şekilde dosya içerisine alınmadığı, dosyaya ilişkin soruşturma ve kovuşturma evraklarının bir kısmının onaysız fotokopi niteliğinde olduğu bu sebeple anılan dosyanın tüm soruşturma ve kovuşturma evraklarının aslı veya onaylı suretleri denetime olanak verecek şekilde dosya içerisine konulması ve İcra İflas Kanunu'nun 226. maddesine göre iflas masasının kanuni temsilcisi olup menfaatlerini gözetmek ve tasfiyeyi yapmakla mükellef olan iflas idaresinin, CMK'nın 260. maddesine göre, davaya katılma, kurulan hükmü temyize hak ve yetkisinin bulunması karşısında; iflas idaresi oluşturulup oluşturulmadığı dosya içeriğinden anlaşılmadığından bu husus araştırılıp iflas idaresi oluşturulmuşsa yasa yollarına başvurma hakkı bulunan, sanıklar hakkında suç ihbarı yapan, duruşma günü bildirilmeyen ve yokluğunda hüküm kurulan suçtan zarar gören iflas idaresine, gerekçeli kararın da tebliğ edilmediği
anlaşıldığından, oluşturulmuş ise iflas idaresine gerekçeli karar tebliğ edilerek, temyiz etmesi halinde temyiz dilekçesi de eklenip ek tebliğname düzenlenmesi sağlanarak iadesi, sonra temyizlere hasren inceleme yapılmak üzere dosyanın geri gönderilmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına GÖNDERİLMESİNE, 31/01/2022 gününde oy birliğiyle karar verildi
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.