Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/23673
Karar No: 2019/4936
Karar Tarihi: ...04.2019

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2016/23673 Esas 2019/4936 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı şirkette çalışırken hakaretlere maruz kalarak işten çıkarıldığını iddia ederek, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti ve resmi-dini tatillerdeki çalışma ücretini talep etti. Davalı ise davacının istifa ettiğini söyleyerek talebi reddetti. Mahkeme davacının iş yerini haklı neden olmadan terk ettiğini ve iş akdinin haklı nedenle feshedildiğini kararlaştırdı. Ancak, mahkemenin davacının talep ettiği ücret alacaklarının feshin haklılığına bağlı olmadığını belirlemesi gerektiği ve çalışma saatleri ve ara dinlenmesi belirlendikten sonra yapılacak hesaplamada servis yaptığı saatlerde daha fazla çalışma yaptığı, ayrıca bazı bordrolarda fazla mesai tahakkuku olduğunu söyleyen davalı tanıklarının açıklamalarının da dikkate alınması gerektiği belirtildi. Bu nedenle, kararın bozulması ve daha detaylı hesaplamalar yapılması gerektiği sonucuna varıldı.
Kanun Maddeleri:
- İş Kanunu, Madde 17
- İş Kanunu, Madde 19
- İş Kanunu, Madde 24
- İş Kanunu, Madde 25
- İş Kanunu, Madde 27
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Madde 440/
13. Hukuk Dairesi         2016/23673 E.  ,  2019/4936 K.

    "İçtihat Metni"

    ......
    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    K A R A R

    Davacı, 2005 yılından beri davalı şirket bünyesinde çalıştığını, sabah 06:30"da şirkete ait araç ile işçileri evlerinden alarak işyerine getirdiğini, cumartesi günleri yarım gün çalıştığını, bu taşıma işi dışında davalı şirketin her türlü ... sahasında çalıştığını, resmi ve dini tatil günlerinde ise şirket yetkilisinin evinde çiçek, ağaç ve hayvan bakımıyla uğraştığını, bu nedenlerle davalı şirketten fazla mesai alacağı olduğunu, 16/08/2012 tarihinde davalı şirket yetkililerinin hakarete varan isnatlarla kendisini işten çıkardıklarını, yasal haklarını alabilmek için ... Çalışma ve ... Kurumu İl Müdürlüğü’ne başvurduğunu, kıdem tazminatı ile ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti, resmi ve dini bayram tatillerindeki çalışma ücretinin davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı, davacının 16.08.2012 tarihinde üst üste 2 gün işe geç gelmesi nedeniyle ikinci kez uyarılması üzerine ‘ben gidiyorum ne haliniz varsa görün’ şeklinde beyanda bulunarak ... yerini terk ettiğini ve o günden sonra ... yerine bir daha gelmeyerek kendisinin ... akdini sonlandırdığını, diğer işçiler gibi sabah 07:00, akşam 16:00 saatleri arasında 1,5 saat yemek molası kullanarak, cumartesi günleri de yarım gün olmak üzere çalıştığını, ......’lerde çalışma yapmadığı, fazla çalışması varsa ücretini aldığı için sair ücret alacağının bulunmadığını beyanla, davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    Somut olayda davacı, şirket yetkilisinin hakaret ederek kendisini işten kovduğunu, bu nedenle kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla mesai, ...... ücreti alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir. Davalı taraf ta davacının istifa ettiğini ve alacağının bulunmadığını savunmuştur. Mahkemece, dosya kapsamındaki delillere göre, davacının haklı bir nedeni olmadan işyerini terk ederek bir daha gelmediği için ... akdinin haklı nedenle işveren tarafından feshedildiği ve ücret alacağı ile tazminat hakkının bulunmadığı kanaatine varılmıştır. Öncelikle davalı taraf, davacının istifa ettiğini savunurken mahkemenin; ... akdinin davalı tarafından haklı nedenle feshedildiğinin kabulü hatalıdır. Ayrıca davacı, işyerindeki işlerinin yanı sıra istemediği halde diğer işçilere servis hizmeti vermekle de görevlendirilmiştir. Davacının bu görevi istemediği, taraf ve tanık beyanları ile de sabittir. Bu durumda taraflar arasındaki hizmet sözleşmesinin 1.6. maddesi de değerlendirilerek hizmet akdinin kim tarafından sonlandırıldığı ve feshin haklı olup olmadığı belirlenmelidir.
    Davacı, dava dilekçesinde; işyerinde 06:30-16:30, 17:00 arası cumartesi günleri de yarım gün olarak, ayrıca resmi ve dini tatillerde de çalıştığını iddia etmiş, davalı ise davacının sabah 07:00, akşam 16:00 saatleri arasında, 1,5 saat yemek molası kullanarak, cumartesi günleri de yarım gün olmak üzere çalışma yaptığını, .....’lerde de çalışmadığını, çalışma yaparsa ücretlerinin ödendiğini beyan etmiştir. Mahkemece işverence fesih hakkının kötüye kullanılması söz konusu olmadığından, davacının fazla mesai ve ...... çalışması ücreti alacağının, bulunmadığı kanaatine varılmış olması hatalıdır. Zira bu alacaklar feshin haklılığına bağlı alacaklar değildir. Gerekirse bilirkişi incelemesi yaptırılarak davacı ve davalı tanıklarının beyanlarına göre çalışma saatleri ve ara dinlenmesi belirlendikten sonra yapılacak hesaplamada servis yaptığı saatlerde daha fazla çalışma yaptığı, ayrıca bazı bordrolarda fazla mesai tahakkuku olduğu ancak bu ödemelerin davalı tanıklarının, davacının fazla mesai yaptığını söylediği ocak, şubat, mart aylarında olmadığı da dikkate alınarak davacının talep ettiği ücret alacaklarının doğup, doğmadığı belirlenmeli, davacının sair ücret alacağının bulunduğunun tespit edilmesi halinde feshin kim tarafından yapıldığı ve haklı olup olmadığı yönünden bu alacakların varlığı da dikkate alınarak bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın davacı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/III-1 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, .../04/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    ........

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi