Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/3053
Karar No: 2019/2201
Karar Tarihi: 04.03.2019

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2018/3053 Esas 2019/2201 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, bir taşınmazın 2153/2400 hissesinin kendisine ait olduğunu iddia ederek, davalının bu taşınmaz üzerinde yaptığı işlemler nedeniyle tazminat istemiyle dava açmıştır. Dosya yargılanarak mahkeme, davanın reddine karar vermiştir. Davacı ve davalı vekilleri tarafından temyiz edilen kararda, paylı mülkiyet konusunda Yargıtay içtihatlarına ve bilimsel görüşlere atıfta bulunulmuştur. Buna göre, paydaşlardan biri, payına karşılık kullandığı yeri ileri sürebildiği sürece ecrimisil isteyemez ve taksim veya ortaklığın satış yoluyla giderilmesi davası açmak suretiyle sorununu çözümlemesi gerekmektedir. Kararda atıfta bulunulan kanun maddeleri şunlardır: Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 440/I ve Tapu Kanunu'nun ilgili maddeleri.
8. Hukuk Dairesi         2018/3053 E.  ,  2019/2201 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş olup, hükmün davacı vekili ve davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.

    K A R A R

    Davacı vekili, 26774 ada 9 parsel sayılı taşınmazın 2153/2400 hisse oranı ile 418.47 m2"sinin vekil edenine ait olduğunu, davalının aynı taşınmazın 43,07 m2"sine karşılık gelen kısmının 247/2400 hisse oranına malik olduğunu, davalı tarafın haklı ve geçerli nedene dayanmaksızın davaya konu taşınmaz üzerinde ...... yaparak kendi mülkiyet hakkı dışına çıktığını, bu sebeplerle davalının gayrimenkule el atmasının önlenmesine ve kal"i ile tazminata hükmedilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davaya konu taşınmazın paylı mülkiyet şeklinde kayıtlı olduğunu, dava dilekçesinde de açıklandığı üzere davaya konu 9 parselin belli bir bölümü davacının yed ve tasarrufunda olduğunu belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece; davalının intifadan men edildiğine dair dava şartının eldeki davada aranmasının zorunlu unsur olmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiş olup; hüküm, davacı ve davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava; paydaşlar arasında el atmanın önlenmesi, ecrimisil ve kal istemlerine ilişkindir.
    1. Dosya muhtevasına, dava evrakı ile yargılama tutanakları münderecatına, mevcut deliller Mahkemece takdir edilerek karar verildiğine ve takdirde bir isabetsizlik bulunmadığına göre davalı vekilinin temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    2. Davacı vekilinin temyiz itirazlarının incelenmesine gelince; hemen belirtilmelidir ki, dava konusu taşınmazda taraflar paydaştırlar. Paylı mülkiyette taşınmazdan yararlanamayan paydaş, engel olan öteki paydaş veya paydaşlardan her zaman payına vaki el atmanın önlenilmesini ve/veya ecrimisil isteyebilir. Elbirliği mülkiyetinde de paydaşlardan biri öteki paydaşların olurlarını almadan veya miras şirketine temsilci atanmadan tek başına ortak taşınmazdan yararlanmasına engel olan ortaklar aleyhine ecrimisil davası açabilir. Ancak, o paydaşın, payına karşılık çekişmesiz olarak kullandığı veya kullanabileceği bir kısım yer varsa açacağı ecrimisil davasının dinlenme olanağı yoktur. Yerleşmiş Yargıtay içtihatlarına ve aynı doğrultudaki bilimsel görüşlere göre payından az yer kullandığını ileri süren paydaşın sorununu, kesin sonuç getiren taksim veya ortaklığın satış yoluyla giderilmesi davası açmak suretiyle çözümlemesi gerekmektedir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun kararın ONANMASINA, taraflarca HUMK"un 440/I maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine ve 27,70 TL peşin harcın onama harcına mahsubu ile kalan 16,70 TL"nin temyiz eden davacı ve davalıdan ayrı ayrı alınmasına, 04/03/2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi