Abaküs Yazılım
7. Daire
Esas No: 1997/4919
Karar No: 1998/2198
Karar Tarihi: 01.06.1998

Danıştay 7. Daire 1997/4919 Esas 1998/2198 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı adına yapılan Gümrükler Genel Müdürlüğü işlemini iptal eden mahkeme kararının süre aşımı sebebiyle temyiz başvurusunun reddedilmesine karşı yapılan temyiz başvurusu incelenmiştir. İncelenen kanun maddeleri şöyledir:
-2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 46'ncı maddesi: Danıştay Dava Daireleri ile idare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarına karşı tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 30 gün içinde Danıştayda temyiz yoluna başvurulabileceği belirtilir.
-1 seri nolu Gümrük Genel Tebliği'nin 3'üncü maddesi: Gümrük Müsteşarlığı aleyhine idari yargı mercilerinde açılmış davalarda Müsteşarlık adına savunma, itiraz, temyiz, karar düzeltme ve süre uzatımı dilekçeleri vermek suretiyle bu davaların takibine ilişkin görev ve yetkilerin, gümrükler başmüdürlüğüne devredildiği ve yetkinin kullanılmasından doğan sorumluluğun ve bu davaların takibinde uyulması gereken usul ve esasların genelge ile düzenleneceği belirtilir.
Yargılama sürecinde Gemlik Gümrük Müdürlüğü'nde

T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No: 1997/4919
Karar No: 1998/2198

Temyiz İsteminde Bulunan : Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı adına …
Karşı Taraf : ... Endüstri Geliştirme Organizasyon Ticaret ve Sanayi A.Ş.
Vekili : Av. ...
İstemin Özeti : Gemlik Gümrük Müdürlüğünde tescilli 23.3.1992 gün ve … sayılı giriş beyannamesi muhteviyatı eşyanın kıymetinin düşük bulunması üzerine, idarece yapılan araştırma sonucu tespit edilen kıymet esas alınarak yükümlü şirket adına tahakkuk ettirilen ek gümrük vergi ve resimlerine vaki itirazın reddine ilişkin Gümrükler Genel Müdürlüğünün 14.1.1994 gün ve 606 sayılı işlemini iptal eden ...Vergi Mahkemesinin ... gün ve E:...; K:...sayılı kararının temyizen incelenmesi istemiyle yapılan başvuruyu; mahkeme kararı 17.6.1997 tarihinde tebliğ edildiği halde, temyiz dilekçesinin 30 günlük süreden sonra 23.7.1997 tarihinde verildiği gerekçesiyle süre aşımı yönünden reddeden ...Vergi Mahkemesinin ...gün ve E:...; K:...Temyiz No:...sayılı kararının; yapılan ek tahakkukun yerinde olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Tetkik Hakimi ...'in Düşüncesi :Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, 2577 sayılı Kanunun 49'uncu maddesinin 1'inci fıkrasında sayılan bozma nedenlerine uymadığından, temyiz istemi reddedilerek kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı ...'nun Düşüncesi: Uyuşmazlık; ... Vergi Mahkemesi kararına karşı 30 günlük temyiz süresi geçirilerek yapılan başvurunun reddine dair mahkeme kararının bozulması isteminden kaynaklanmaktadır.
2577 sayılı Yasanın 3622 sayılı Yasa ile değişik 46'ncı maddesinde, Danıştay Dava Daireleri ile Vergi ve İdare Mahkemelerinin nihai kararlarının başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi, tebliğ tarihini izleyen 30 gün içinde Danıştayda temyiz edilebileceği, aynı kanunun 47'nci maddesinin 6'ncı fıkrasında; temyizin kanuni süre geçtikten sonra yapılması halinde kararı veren mahkeme, ilk derece mahkemesi olarak davaya bakan Danıştay dairesinin temyiz isteminin reddine karar verebileceği, hükme bağlanmıştır. Diğer taraftan aynı yasanın "kararın düzeltilmesi" ile ilgili 54 üncü maddesinde, Danıştay dava daireleri ve İdari veya Vergi Dava Daireleri Genel Kurullarının temyiz üzerine verdikleri kararlar ile bölge idare mahkemelerinin itiraz üzerine verdikleri kararlar hakkında bir defaya mahsus olmak üzere kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde taraflarca kararın düzeltilmesinin istenilebileceği öngörülmüştür.
... Vergi Mahkemesi vasıtasıyla Danıştay Başkanlığına gönderilen 6.10.1997 günlü dilekçenin ilişkin olduğu karar sözü geçen mahkemenin ilk derecede vermiş olduğu temyiz isteminin süre yönünden reddine ilişkin olup, karar düzeltme yolunun ise Danıştay ve bölge idare mahkemesinin temyiz ve itiraz üzerine verilen kararlarına karşı tanınan bir kanun yolu olması nedeniyle gümrük müdürlüğünün bu dilekçesinin temyiz dilekçesi olarak kabulü zorunludur.
Gemlik Gümrük Müdürlüğünde tescilli beyanname ile ithal olunan eşya için tahakkuk ettirilen ek vergilerin iptaline ilişkin ... Vergi Mahkemesinin ... gün ve E:...; K:... sayılı kararının davalı idareye 17.6.1997 tarihinde tebliğinden sonra 2577 sayılı Yasanın 46'ncı maddesinin 2'nci fıkrasında, öngörülen 30 günlük süre geçirilerek yapılan temyiz başvurusunun anılan mahkeme tarafından süre yönünden reddine ilişkin olarak verilen kararda, 2577 sayılı Yasanın yukarıda açıklanan 47'nci maddesinin 6'ncı fıkrası amir hükmüne aykırılık görülmediğinden, dayanağı bulunmayan temyiz isteğinin reddi ile mahkeme kararının onanmasının gerekeceği düşünülmüştür.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Yedinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz başvurusu; davacı şirket adına tahakkuk ettirilen ek gümrük vergi ve resimlerine vaki itirazı reddeden Gümrükler Genel Müdürlüğü işlemini iptal eden mahkeme kararının bozulması istemiyle yapılan temyiz başvurusunu süre aşımı sebebiyle reddeden mahkeme kararının bozulması istemine ilişkin bulunmaktadır.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 46'ncı maddesinin 2'nci fıkrasında, Danıştay Dava Daireleri ile idare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarına karşı tebliğ tarihini izleyen günden itibaren otuz gün içinde Danıştayda temyiz yoluna başvurulabileceği, hükme bağlanmıştır.
8.12.1994 gün ve 22135 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 1 seri nolu Gümrük Genel Tebliğinin, yetki devri ile ilgili 3'üncü maddesinde, Gümrük Müsteşarlığı aleyhine idari yargı mercilerinde açılmış olan davalarda Müsteşarlık adına savunma, itiraz, temyiz, karar düzeltme ve süre uzatımı dilekçeleri vermek suretiyle bu davaların takibine ilişkin görev ve yetkilerin, gümrükler başmüdürlüğüne devredildiği, başmüdürlüklerin bu yetkilerini bağlantı idarelerinin hepsine veya bir bölümüne, kısmen veya tamamen devredebilecekleri, devredilen yetkinin kapsamı, yetkinin kullanılmasından doğan sorumluluğun ve bu davaların takibinde uyulması gereken usul ve esasların genelge ile düzenleneceği açıklanmıştır.
Dairemizce verilen 28.4.1998 gün ve 1997/4919 sayılı ara kararına cevaben ... Gümrükler Başmüdürlüğünce gönderilen yazıda da, 8.6.1995 gün ve 16557 sayılı yazı ile Gemlik Gümrük Müdürlüğüne 1.1.1995 tarihinden itibaren yukarıda anılan yetkilerin devredildiği hususunun bildirildiği belirtilmektedir.
Dosyanın incelenmesinden, yükümlü şirket tarafından açılan dava sonucunda verilen iptal kararının 17.6.1997 tarihinde Gemlik Gümrük Müdürlüğüne tebliği gerekirken, ...Gümrükler Başmüdürlüğüne tebliğ edildiği ve Gemlik Gümrük Müdürlüğünce 24.6.1997 tarihinde bilgi edinilen karara karşı 23.7.1997 tarihinde yapılan temyiz başvurusunun süre aşımı sebebiyle reddedildiği anlaşılmıştır.
Olayda; 1 seri nolu Gümrük Genel Tebliği hükümleri uyarınca, ... Gümrükler Başmüdürlüğünce, Gemlik Gümrük Müdürlüğüne 3.6.1995 tarihinde bildirilen ve 1.1.1995 tarihinden itibaren geçerli olan bir yetki devri bulunmaktadır. Devreden kurumun yetkiyi geri alıncaya kadar kullanması mümkün değildir. Böyle olduğuna göre, mahkemece, kararın Gemlik Gümrük Müdürlüğüne tebliği gerekirken, ...Gümrükler Başmüdürlüğüne tebligat yapılması yerinde değildir.
Bu durumda; Gemlik Gümrük Müdürlüğünce, 24.6.1997 tarihinde ıttılaına giren karara karşı 30 günlük temyiz süresi içerisinde (23.7.1997 tarihinde) vergi mahkemesinde kayda giren dilekçe ile yapılan temyiz başvurusunun süre aşımı sebebiyle reddinde isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenle, temyiz isteminin kabulüne; mahkeme kararının bozulmasına, bozma kararı üzerine mahkemece yeniden verilecek kararla birlikte yargılama giderleri de hüküm altına alınacağından, bu hususta ayrıca hüküm tesisine gerek bulunmadığına, 1.6.1998 gününde oybirliği ile karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi