Esas No: 1996/6363
Karar No: 1998/2036
Karar Tarihi: 02.06.1998
Danıştay 3. Daire 1996/6363 Esas 1998/2036 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davacı şirket, önceden kamu iktisadi teşebbüsüne bağlı bir müessese iken özelleştirildi. Şirket, personeline ödenecek kıdem tazminatlarını İş Kanunu'na tabi olarak hesaplamış ve tavanı aşan kısım için stopaj vergisi kesilmesi gerektiği iddiasıyla vergi incelemesi raporu düzenlenmişti. Ancak, şirketin personelinin T.C. Emekli Sandığı'na tabi hizmet süreleri dikkate alınmadan hesaplama yapıldığı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, matrah farkı üzerinden salınan vergilerde kanuna aykırılık görülmemiştir ancak kesilen kaçakçılık cezasının kusur cezasına çevrilmesi gerektiği kararlaştırılmıştır. Kararda, 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesinin 5. fıkrasında; T.C. Emekli Sandığı Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu'na tabi olarak aynı veya değişik kamu kuruluşlarında geçen hizmet sürelerinin birleştirilmesi suretiyle Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre yaşlılık veya malüllük aylığına ya da toptan ödemeye hak kazanan işçiye, bu kamu kuruluşunda geçirdiği hizmet sürelerinin toplamı üzerinden son kamu kuruluşu işverenince kıdem tazminatı
Daire : ÜÇÜNCÜ DAİRE
Karar Yılı : 1998
Karar No : 2036
Esas Yılı : 1996
Esas No : 6363
Karar Tarihi : 02/06/998
DAHA ÖNCE BİR KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSÜNE BAĞLI BİR MÜESSESE İKEN ÖZELLEŞTİRİLEN DAVACI ŞİRKETİN PERSONELİNE ÖDENECEK OLAN KIDEM TAZMİNATI TUTARININ PERSONELİN HİZMETLERİNİN TAMAMI 1475 SAYILI KANUNA TABİ OLARAK GEÇMİŞ GİBİ HESAPLANMASI SURETİYLE 1475 SAYILI KANUNDA BELİRTİLEN TAVANIN ASILMIŞ OLMASI NEDENİYLE, TAVANI AŞAN KISIM ÜZERİNDEN GELİR (STOPAJ) VERGİSİ SALINMASI GEREKTİĞİ HK.
Çimento üretimi ve satışı işiyle uğraşan davacı şirketin 1990/Mayıs ve Haziran dönemlerine ilişkin işlemlerinin personele ödenen kıdem tazminatları yönünden incelenmesi sonucu düzenlenen vergi inceleme raporuna dayanılarak adına ikmalen salınan gelir (stopaj) vergileri ile bu vergilere bağlı olarak kesilen kusur ve kaçakçılık cezalarına karşı açılan davayı; 1475 sayılı İş Kanununun 14.maddesinin 5.fıkrasında; T.C. Emekli Sandığı Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanununa tabi olarak aynı ya da değişik kamu kuruluşlarında geçen hizmet sürelerinin birleştirilmesi suretiyle Sosyal Sigortalar Kanununa göre yaşlılık veya malüllük aylığına ya da toptan ödemeye hak kazanan işçiye, bu kamu kuruluşunda geçirdiği hizmet sürelerinin toplamı üzerinden son kamu kuruluşu işverenince kıdem tazminatı ödeneceği, 7.fıkrasında ise; bu tazminatın T.C.Emekli Sandığına tabi olarak geçen hizmet süresine ait kısmı için ödenecek miktarın, yaşlılık veya malüllük aylığının başlangıç tarihinde T.C. Emekli Sandığı Kanununun yürürlükteki hükümlerine göre emeklilik ikramiyesi için öngörülen miktardan fazla olamayacağı hükmüne yer verildiği, olayda, yükümlü şirketin dava konusu dönemlerde 7 personele ödemiş olduğu kıdem tazminatının ödenmesinde, personelin T.C.Emekli Sandığına tabi olarak geçen hizmet sürelerine ait kısmı için ödenecek miktarı, yaşlılık veya malüllük aylığının başlangıç tarihinde Emekli Sandığı Kanununun yürürlükteki hükümlerine göre emeklilik ikramiyesi için öngörülen miktar esas alınarak hesaplanması, kalan sürelere isabet eden ödenecek miktarın ise, günlük ikramiye veya kıdem tazminatı tutarlarının söz konusu sürelerle çarpılması suretiyle bulunması gerekirken, daha önce bir kamu iktisadi teşebbüsüne bağlı bir müessese iken özelleştirilen yükümlü şirketin, toplam 7 personeline T.C.Emekli Sandığı Kanununa tabi hizmetleri dikkate alınmadan, hizmetlerinin tamamının İş Kanununa tabi olarak geçmiş gibi kıdem tazminatı ödediği anlaşıldığından, davacı şirket adına fazla ödenen kıdem tazminatına ilişkin matrah farkı üzerinden salınan vergilerde kanuna aykırılık görülmediği, kesilen kaçakçılık cezasının ise, matrah farkının davacının defter ve belgeleri üzerinden yapılan inceleme sonucu tespit edilmiş olduğundan kusur cezasına çevrilmesi gerektiği gerekçesiyle kısmen kabul ederek kaçakçılık cezasını kusur cezasına çeviren, davanın gelir (stopaj) vergilerine ve kusur cezasına ilişkin kısmını ise reddeden … Vergi Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; davalı idare tarafından, kesilen kaçakçılık cezasında kanuna aykırılık bulunmadığı, davacı şirket tarafından ise, yapılan cezalı tarhiyatın kanuna aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istemleridir.
Dayandığı hukuki ve kanuni nedenlerle gerekçesi yukarıda açıklanan Vergi Mahkemesi kararı, aynı gerekçe ve nedenlerle Dairemizce de uygun görülmüş olup temyiz istemlerine ilişkin dilekçelerde ileri sürülen iddialar sözü geçen kararın bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından temyiz istemlerinin reddine ve kararın onanmasına karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.