10. Hukuk Dairesi 2015/13675 E. , 2016/5221 K.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava, 506 sayılı Kanun hükümleri gereğince sigortalı eş ve baba üzerinden hak sahibi sıfatıyla çift ölüm aylığı bağlanması gerektiğinin tespiti istemine ilişkindir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün davalı SGK Başkanlığı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Meslek hastalığına bağlı sürekli iş göremezlik geliri almakta iken 1998 yılında yaşamını yitiren sigortalı eşi üzerinden kendisine 506 sayılı Kanun hükümleri gereğince ölüm geliri ve aylığı tahsis edilen hak sahibi konumundaki davacının 24.12.2012, 19.02.2013, 18.04.2014 tarihlerinde davalı Kuruma başvurarak, söz konusu Kanuna tabi iken 1962 yılında hayatını kaybeden sigortalı babası üzerinden de hak sahibi kız çocuğu sıfatıyla ölüm aylığı bağlanmasını istediği belirgin olup anılan talebin reddi üzerine işbu dava açılmıştır.
01.10.2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunun “Aylık ve gelirlerin birleşmesi” başlığını taşıyan 54. maddesinin ilk fıkrasında, bu Kanuna göre bağlanacak aylık ve gelirlerin birleşmesi durumunda; hem eşinden, hem de ana ve/veya babasından ölüm aylığına hak kazananlara, tercihine göre eşinden ya da ana ve/veya babasından bağlanacak aylığının, hem eşinden, hem de ana ve/veya babasından ölüm gelirine hak kazananlara, tercihine göre eşinden ya da ana ve/veya babasından bağlanacak gelirinin tahsis edileceği belirtildikten sonra 2. fıkrada, 1. fıkradaki sıralamaya göre yapılacak değerlendirmeler sonucunda, bir kişide ikiden fazla gelir veya aylık birleştiği takdirde, bu gelir ve aylıklardan en fazla ödemeye olanak veren iki dosya üzerinden gelir veya aylık bağlanacağı, diğer dosya veya dosyalardaki gelir ve aylık haklarının durum değişikliği veya diğer bir dosyadan gelir veya aylığa hak kazanıldığı tarihe kadar düşeceği bildirilmiştir.
Diğer taraftan Kanunun “Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortasına ilişkin bazı geçiş hükümleri” başlıklı Geçici 1. maddesinin 2. fıkrasında, 506 sayılı, 1479 sayılı,
2925 sayılı, bu Kanunla mülga 2926 sayılı kanunlara göre bağlanan veya hak kazan(ıl)an; aylık, gelir ve diğer ödenekler ile 5454 sayılı Kanunun 1. maddesine göre ödenmekte olan ek ödemenin verilmesine devam edileceği, bu gelir ve aylıkların durum değişikliği nedeniyle artırılması, azaltılması, kesilmesi veya yeniden bağlanmasında, bu Kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerinin uygulanacağı açıklanmış, “506, 1479, 5434, 2925, 2926 sayılı kanunlara ilişkin ortak geçiş hükümleri” başlığını taşıyan Geçici 7. maddesinin 5. fıkrasında ise, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce birden fazla dosyadan gelir veya aylık alınması durumunda bu Kanunun yürürlük tarihinden sonra yeni dosyadan gelir veya aylık alınmasına hak kazanılması durumunda yeni bağlanacak dosyadaki gelir ve aylık miktarı da dahil olmak üzere karşılaştırma yapılarak en düşük tutarlı dosyanın kapsamdan çıkarılacağı yönünde düzenleme yapılmıştır.
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle, sayı bakımından sınırlayıcı düzenleme içermeyen 506 sayılı Kanunun Geçici 91. maddesi kapsamında gelir ve aylıklara hak kazanan davacı yönünden 5510 sayılı Kanunun Geçici 1/2. ve Geçici 7/5. madde hükümleri karşısında 54. maddenin uygulanamayacağının, dolayısıyla eşi üzerinden ölüm geliri ve aylığı almakta olan davacıya 3. sosyal sigorta yardımı olarak babası üzerinden 01.10.2008 tarihi itibarıyla ölüm aylığı da bağlanması gerektiğinin belirgin bulunmasına göre yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, 07.04.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.