Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/12345
Karar No: 2021/10449
Karar Tarihi: 21.10.2021

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2020/12345 Esas 2021/10449 Karar Sayılı İlamı

3. Hukuk Dairesi         2020/12345 E.  ,  2021/10449 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : BURSA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 1. HUKUK DAİRESİ
    MAHKEMESİ : EDREMİT 1. ASLİYE HUKUK(TÜKETİCİ) MAHKEMESİ

    Taraflar arasında ilk derece mahkemesinde görülen ipoteğin fekki davasının reddine dair verilen karar hakkında bölge adliye mahkemesi tarafından yapılan istinaf incelemesi sonucunda; davacı tarafın istinaf başvurusunun kabulü ile düzelterek yeniden esas hakkında verdiği kararın, süresi içinde taraflarca temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı, davalı bankadan kullandığı konut finansmanı kredisini ödemesine rağmen bu kredinin teminatı olarak verilen ipoteğin kaldırılmadığını ileri sürerek ipoteğin fekkini talep ve dava etmiştir.
    Davalı banka vekili ,davacı ile imzalanan sözleşmede doğmuş ve doğacak tüm borçlar nedeni ile ipotek konulduğunun hüküm altına alındığını, davalının konut finansmanı kredisinden başka 2 adet kredi kartı, 1 adet ihtiyaç kredisi ve 1 adet kredili mevduat hesabı bulunduğunu, belirterek davanın reddini dilemiştir.
    İlk derece mahkemesince,’--21/11/2014 tarihli resmi senetten anlaşılacağı üzere üst sınır ipoteği söz konusudur. Resmi senette yer alan "doğmuş ve doğacak bütün borçlar" ifadesi ile bu husus vurgulanmıştır. Bu nedenle söz konusu ipoteğin, yalnızca konut kredisi için değil davacının banka nezdinde doğmuş ve doğacak tüm borçları için tesis edildiğinin kabulü gerekir gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş; hükme karşı, davacı tarafından istinaf talebinde bulunmuştur.
    Bölge adliye mahkemesince; ‘---davacının ipotek kurulmasına sebep olan kredi sözleşmesi nedeni ile borcu kalmadığından, bu ipoteğin, daha sonra kullanılan kredinin teminatı olamayacağı--’ gerekçesiyle ‘Davacının istinaf başvurusunun kısmen kabulü ile Edremit 1.Asliye hukuk mahkemesinin 2017/513 esas, 2018/300 karar sayılı kararının HMK"nın 353/(1)-b/2 maddesi uyarınca kaldırılmasına, ilk derece mahkemesi hükmünün
    yeniden kurulması açısından;davanın kabulüne, Balıkesir ili, Edremit ilçesi, Zeytinli mah. ... ada, ... parsel ... no"lu bağımsız bölümde davalı ...Ş. lehine konulmuş olan ipoteğin kaldırılmasına, karar verilmiş; hüküm taraflarca temyiz edilmiştir.
    1-Davalının temyizi yönünden; Dosya kapsamının birlikte değerlendirilmesiyle yapılan inceleme sonucunda, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kurallarına göre, Bölge Adliye Mahkemesi kararında bir isabetsizlik bulunmadığından, davalının temyiz itirazlarının reddi gerekir.
    2- Davacının vekalet ücretine ve harca ilişkin temyiz itirazlarına gelince; İpotek kişisel bir alacağın teminat altına alınması amacını güden ve bir taşınmaz değerinden alacaklının alacağını elde etmesini sağlayan sınırlı bir ayni haktır. Alacak sona erdiği halde alacaklı, terkin taahhüdünü iradesiyle yerine getirmezse, taşınmaz maliki ipoteğin fekkini (kaldırılmasını) dava yolu ile isteyebilir.
    Somut olayda; incelenen ve ipotek aktinin çerçevesini tayin eden 21.11.2014 tarihli ve 20795 yevmiye no"lu ipotek resmi senedi içeriğinden ipoteğin, doğmuş veya doğacak muhtemel olan bir alacağın teminatı olarak 315.000,00 TL bedelle Türkiye Halk Bankası A.Ş. lehine tesis edildiği görülmektedir.
    Davacı, davalı banka lehine ipotek tesis edildiğini, kredi borcunun tamamını süresinde ödediğini ancak talebine rağmen davalı banka tarafından ipoteğin terkin edilmediğini belirterek, davalı bankaya borcu olmadığının tespiti ile ipoteğin fekkini talep etmiş, ipoteğin fekki için davacı tarafından 315.000,00 TL dava değeri gösterilip dava açılmıştır.
    Hüküm tarihinde yürürlükte olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi"nin 13. maddesi gereğince “(1) Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde gösterilen hukuki yardımların konusu para veya para ile değerlendirilebiliyor ise avukatlık ücreti, davanın görüldüğü mahkeme için Tarifenin ikinci kısmında belirtilen maktu ücretlerin altında kalmamak kaydıyla (7 nci maddenin ikinci fıkrası, 9 uncu maddenin birinci fıkrasının son cümlesi ile 10"uncu maddenin üçüncü fıkrası ile 12"nci maddenin birinci fıkrası, 16"ncı maddenin ikinci fıkrası hükümleri saklı kalmak kaydıyla) Tarifenin üçüncü kısmına göre belirlenir.” düzenlemesi yer almaktadır.
    Bu durumda Bölge Adliye Mahkemesince, dava dilekçesinde gösterilen ve harcı yatırılan ipotek değeri üzerinden davacı lehine nispi vekalet ücretine ve nispi harca hükmedilmesi gerekirken yazılı şekilde maktu vekalet ücretine ve harca hükmedilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir. Ne var ki, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, kararının düzelterek onanması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle, davalının temyiz itirazlarının reddine, ikinci bentte açıklanan nedenlerle Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk dairesi’nin07.10.2020 tarih ve 2019/13 esas, 2020/910 karar sayılı sayılı ilamının hüküm fıkrasının 2. kısımının 4. bendinde yer alan ‘davacı kendisini vekille temsil ettirdiğinden avukatlık asgari ücret tarifesince belirlenen 3.400,00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine’ ibaresinin karardan tamamen çıkartılarak yerine "davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenen 30.500 TL nispi vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine," yine hüküm fıkrasının 2. kısmının 2. bendinde yer alan ‘alınması gereken 54,40 TL harcın davalıdan tahsili ile Hazineye gelir kaydına’ metnindeki "54.40 TL " rakamının hükümden çıkartılarak yerine "21.517,65 TL " rakamının yazılmasına, kararın düzeltilmiş bu şekliyle 6100 sayılı
    HMK"nın 370/2.
    maddesi uyarınca ONANMASINA, 21.463,25 TL bakiye temyiz harcının temyiz eden davalıya yükletilmesine, dosyanın ilk derece mahkemesine, kararın bir örneğinin de bölge adliye mahkemesine gönderilmesine 21/10/2021tarihinde oy biriliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi