
Esas No: 2021/8597
Karar No: 2022/1530
Karar Tarihi: 07.02.2022
Yargıtay 2. Ceza Dairesi 2021/8597 Esas 2022/1530 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Çocuk Mahkemesi, bir kişinin hırsızlık ve mala zarar verme suçundan mahkum edilmesine hükmetmiştir. Ancak tebliğ işlemi sırasında, ilgili kanun maddelerine uygun olarak yapılmadığı için usulsüzlük tespit edilmiştir. Bu nedenle gerekçeli kararın ve suça sürüklenen çocuk müdafiinin temyiz dilekçesinin doğru adreslerine usulüne uygun olarak tebliği için dosya mahalline iade edilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 21/1 maddesi. Bu madde, tebligat yapılacak kimselerin bulunamaması veya tebellüğden imtina etmeleri durumunda tebligat işleminin nasıl gerçekleştirilmesi gerektiğine dair düzenlemeler içerir. Buna göre, tebligat memuru tebliğ edilecek evrakı, yerel muhtarlıklara veya ilgili memurlara veya amirlere teslim edebilir. Kapıya yapıştırılan ihbarname tebliğ tarihi sayılır.
- Kanunda yer alan diğer ilgili hükümler ve yönetmelikler, tebligatın usulüne uygun şekilde gerçekleşmesi ve bilinen adreslere yapılması ile ilgilidir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Çocuk Mahkemesi
SUÇ : Hırsızlık, mala zarar verme
HÜKÜM : Mahkumiyet
Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 21/1 maddesinde "Kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır." şeklindeki düzenleme karşısında somut olayda; katılan ...'ya gerekçeli kararın tebliğine ilişkin tebliğ mazbatasının incelenmesinde; "Adreste isim ve imzadan imtina eden komşudan soruldu. Muhatabın adreste oturduğunu fakat tevziat saatlerinde nerede olduğunu bilmediğini sözlü beyan etti. Evrak ilgili mahalle muhtarlığına tebliğ edilerek kapıya 2 nolu haber kağıdı yapıştırıldı. İsim ve imzadan imtina eden komşuya haber verildi." açıklamasına yer verildiği, tebligatta, katılanın geçici olarak adresinde bulunmadığına dair bilgisine başvurulan komşunun denetime elverişli şekilde adı ve soyadı, adresi tespit edilmediği, bu durumda ilgili yasa ve yönetmelik hükümleri uyarınca tebligatın usulsüz olduğu anlaşılmakla, gerekçeli kararın ve suça sürüklenen çocuk müdafiinin temyiz dilekçesinin katılanın bilinen son adresine usulüne uygun olarak tebliği ile, tebligat ilmühaberi ile birlikte verilmesi halinde temyiz dilekçesi de eklendikten ve katılanın temyiz talebinde bulunması halinde bu temyiz talebiyle ilgili ek tebliğname düzenlendikten sonra incelenmek üzere Dairemize gönderilmesi için dosyanın incelenmeksizin mahalline iade edilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına GÖNDERİLMESİNE, 07.02.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.