Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/10926
Karar No: 2018/1984
Karar Tarihi: 10.04.2018

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/10926 Esas 2018/1984 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, akaryakıt bayiliği sözleşmesi ve protokollerde gösterilen taşınmaza istasyon kurulumu yapmasına karşın davalıların bir türlü ruhsat sorunlarını çözemeyerek yapılan yatırımları boşa çıkardıklarını ve beyaz ürünlerin de eksik alındığını iddia etmiştir. Davalılar ise, imkansızlık halinin mevcut olduğunu ve davanın zamanaşımına uğradığını savunmuştur. İlk derecede verilen kararda, davacının asıl davanın konusu haricinde başka bir bayilik sözleşmesinde fazla ödeme yapıldığını iddia ettiği ancak tarafların bu konuda birbirini ibra ettikleri gerekçesiyle karşı davanın da reddine karar verilmiştir. Kanun maddeleri ise belirtilmemiştir.
19. Hukuk Dairesi         2016/10926 E.  ,  2018/1984 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : . Asliye Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki karşılıklı tazminat ve alacak davalarının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı asıl ve karşı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -
    Asıl davada davacı vekili, davacı ile davalılar arasında imzalanan akatyakıt bayilik sözleşmesi ve protokollerde gösterilen taşınmaza istasyon kurulumu yapmasına karşın davalıların bir türlü ruhsat sorunlarını çözemeyerek yapılan yatırımları boşa çıkardıklarını, bunun yanı sıra davalıların davacıdan her yıl almayı taahhüt ettiği beyaz ürünleri de almadıklarını, eksik alınan ürünler için m³ başına 30 USD cezai şart kararlaştırıldığını ileri sürerek, şimdilik fazlaya dair hakları saklı kalmak üzere 10.000 TL cezai şartın davalılardan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Asıl davada davalılar vekili, davanın zamanaşımına uğradığını, davacı ile sözleşme imzalandıktan sonra ... Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesine yapı kullanım ruhsatı ile işletme ruhsatı için yaptıkları başvuruların değişen imar uygulaması neticesinde reddedildiğini, dolayısıyla imkansızlık halinin mevcut olduğunu ve bu hususun da davalılardan kaynaklanmadığını savunarak, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Karşı davada davacı vekili, asıl davanın konusu haricinde taraflar arasında başka bir bayilik sözleşmesi de olduğunu, buradaki ticari ilişkinin asıl davadan bağımsız olduğunu, bu ilişkide tarafların birbirini fesih protokolü ile ibra etmesine karşın yapılan hesaplamalarda davalıya fazla ödeme yapıldığının tespit edildiğini ileri sürerek, şimdilik fazlaya dair hakları saklı kalmak üzere 10.000 TL"nin davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Karşı davada davalı vekili, iki davanın sadece taraflarının aynı olduğunu, davalar arasında hukuki bağlantı olmaması sebebiyle bu davanın reddi gerektiğini, 1 yıllık zamanaşımı süresinin geçtiğini, ayrıca taraflar birbirini ibra ettikleri için davacının talep hakkının kalmadığını savunarak, davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
    Mahkemece, yapılan yargılama ve benimsenen bilirkişi raporuna göre, dava konusu taşınmazda meydana gelen imar değişikliği ve buna bağlı ruhsat sorununun davalılardan kaynaklanmadığı ve bu itibarla hukuki ve fiili imkansızlık sayılarak davalıların sorumluluğunu doğurmayacağı gerekçesiyle asıl davanın, taraflar arasındaki fesih protokolünün başka bir akaryakıt istasyonundan doğan bayilik sözleşmesinin feshine ilişkin olduğu ve borçlar için birbirlerini ibra ettikleri gerekçesiyle de karşı davanın reddine karar verilmiş, hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, taraf vekillerinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harçlarının temyiz eden taraflardan alınmasına, 10/04/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi