
Esas No: 2020/26128
Karar No: 2022/1607
Karar Tarihi: 08.02.2022
Yargıtay 2. Ceza Dairesi 2020/26128 Esas 2022/1607 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanık, bir kişinin çalıntı olması muhtemel motosikletini kabul ettiği gerekçesiyle suçlanmıştır. Ancak hırsızlık suçlaması nedeniyle yargılanan diğer kişinin beraat etmesi göz önüne alınmadan, sanık TCK’nın 165/1. maddesi uyarınca suçlu bulunmuştur. Ancak 7188 sayılı Kanun’un 26. maddesiyle değişen 5271 sayılı CMK'nın 253. maddesi ile uzlaştırma hükümleri yeniden düzenlenmiştir. Bu nedenle, sanığın eylemi uzlaşma kapsamına alınarak, uzlaştırma işlemi yapılması ve sonucuna göre sanığın hukuki durumunun değerlendirilmesi gerektiği kararlaştırılmıştır. Bu nedenle, hüküm BOZULMAKTADIR.
Kanun maddeleri:
- TCK’nın 165/1. maddesi: \"Suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi\"
- 7188 sayılı Kanun'un 26. maddesi: Uzlaştırma hükümleri yeniden düzenlenmiştir.
- 5271 sayılı CMK'nın 253. maddesi: Uzlaştırma işlemlerini düzenlemektedir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi
HÜKÜM : Mahkumiyet
Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Dosya içeriğine göre diğer temyiz nedenleri yerinde görülmemiştir.
Ancak;
Katılan ...’ın 24/09/2013 günü saat 17:30 sıralarında üç tekerlekli motosikleti ile pazara gittiği ve motosikletini Sofular Camii yanına park ettiği, bir süre sonra motosikletinin yerinde olmadığını fark ettiği, şikayette bulunmak için karakola gideceği sırada komşularının kendisini arayarak motosikleti mahallede gördüklerini söyledikleri, tanık ...’un sanığı, eniştesi olan katılanın motosikleti ile seyir halinde gördüğü ve arkasından gittiği, sanığın motosikleti terk ederek yengesi olan tanık ...’nin evine camdan girerek bir odada saklandığı, komşuların olay yerine gelen polislere sanığı teslim ettikleri, motosikletin mahallenin girişindeki sokakta plakasız ve terk halde bulunduğu, sanığın soruşturma aşamasında müdafii huzurunda alınan savunmasında, motosikleti kendisine ... isimli kişinin emaneten verdiğini ve kendisine motosikleti çaldığını dikkatli olması gerektiğini söylediğini, beyan ettiği, ... isimli şahıs hakkında hırsızlık suçundan açılan kamu davasına istinaden yapılan yargılamada, ...’ın üzerine atılı suçlamayı kabul etmeyerek sanığa motosiklet vermediğini beyan ettiği ve mahkemesince ...’ın hırsızlık suçundan beraatine karar verildiğinin anlaşılması karşısında; sanığın eyleminin hırsızlık suçunu oluşturduğu gözetilmeden, sanığın hayatın olağan akışına aykırı savunmasına itibar edilmek suretiyle suçun hukuki nitelendirmesinde yanılgıya düşülerek TCK’nın 165/1. maddesi uyarınca hüküm kurulması,
Kabule göre de;
Hükümden sonra 24.10.2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak aynı tarihte yürürlüğe giren 7188 sayılı Kanun'un 26. maddesi ile değişik 5271 sayılı CMK'nın 253. maddesi ile uzlaştırma hükümleri yeniden düzenlenmiş olup, sanığın eylemine uyan TCK'nın 165/1. maddesinde düzenlenen suçu eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi suçunun uzlaşma kapsamına alındığı nazara alınarak, uzlaştırma işlemi yapılıp sonucuna göre sanığın hukuki durumunun değerlendirilmesinde zorunluluk bulunması,
Bozmayı gerektirmiş sanığın temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün açıklanan sebepten dolayı istem gibi BOZULMASINA, bozma sonrası kurulacak hükümde 1412 sayılı CMUK'nın 326/son maddesinin gözetilmesine, 08.02.2022 gününde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.