Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/26918
Karar No: 2022/1410
Karar Tarihi: 02.02.2022

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2021/26918 Esas 2022/1410 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Başvuru sahipleri trafik sigortalı aracın karıştığı kazada desteklerini yitirmeleri nedeniyle davalıdan 100,00 TL maddi tazminat talep etmişlerdir. Sigorta Tahkim Komisyonu Hakem Heyeti başvurunun reddine karar vermiştir ve davacılar vekili itiraz etmiştir. Komisyon müdürü tarafından itirazın süresinde olmadığı bildirilmiştir ancak mahkeme kararında yönetmeliğin kanuna aykırı olamayacağından itirazın süresi içinde usulüne uygunluğunun münhasıran hakem heyeti tarafından incelenmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle uyuşmazlık hakemi tarafından verilen karar kesin nitelikte değildir ve dosya itiraz hakem heyetine iletilerek işin esasına girilip karar verilmesi ve temyize açılması gerekmektedir.
Kanun maddeleri ise şöyledir:
- 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 30/12. maddesi: Beş bin Türk Lirasının altındaki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları kesindir. Beş bin Türk Lirası ve daha üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararlarına karşı karara Komisyon nezdinde itiraz edilebilir. İtiraz talebi münhasıran bu talepleri incelemek üzere Komisyon tarafından teşkil edilen hakem heyetlerince incelenir.
- 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 30/12. maddesi (12. fıkra): Beşbin Türk Lirası ve daha üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları bu madde uyarınca süresinde itiraz başvurusunda bulunulmaması hâlinde kesinleşir. Bu uyuşmazlıklar hakkında bu madde uyarınca yapılan itiraz üzerine verilen karar kesindir. Kırk bin Türk Lirasının üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında itiraz üzerine verilen kararlar için temyize gidilebilir.
4. Hukuk Dairesi         2021/26918 E.  ,  2022/1410 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    K A R A R
    Başvuru sahipleri vekili, davalıya trafik sigortalı aracın karıştığı kazada davacıların desteklerini yitirdiklerini beyanla belirsiz alacak olarak şimdilik 100,00'er TL maddi tazminatın davalı taraftan tahsilini talep etmiş, Sigorta Tahkim Komisyonu Hakem Heyetince, başvurunun reddine dair verilen karar kesin olmak üzere verilmiş; davacılar vekili itirazı üzerine komisyon müdürü itiraz yetkilisi üst yazı ile kararın değerlendirmeye alınamayacağı bildirilmiş; anılan karar davacılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 30/12 maddesinde “Beş bin Türk Lirasının altındaki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları kesindir. Beş bin Türk Lirası ve daha üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararlarına karşı karara Komisyon nezdinde itiraz edilebilir. İtiraz talebi münhasıran bu talepleri incelemek üzere Komisyon tarafından teşkil edilen hakem heyetlerince incelenir.….” hükmü düzenlenmiştir.
    Somut olayda, Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından verilen karara, davacılar vekili tarafından itiraz edilmiştir. Her ne kadar Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmeliğin 16/A maddesinde düzenlenen “İtirazın süresi içinde usulüne uygun yapılıp yapılmadığı itiraz yetkilisince incelenir” hükmü gereğince, itirazın süresi içinde usulüne uygun olup olmadığı hususu itiraz yetkilisi tarafından incelenerek, Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından komisyon müdürü ve itiraz yetkilisi imzalı “itirazın süresinde olmadığı anlaşıldığından itiraz başvurusunun Komisyon tarafından değerlendirmeye alınamayacağına karar verildiği” bilgisini içeren yazı gönderilmiş ise de, yönetmelik kanuna aykırı olamayacağından itirazın süresi içinde usulüne uygun olup olmadığı incelemesinin de (5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 30/12 maddesinde belirtildiği gibi) münhasıran bu talepleri incelemek üzere Komisyon tarafından teşkil edilen hakem heyetince incelenmesi gereklidir. Ancak, Sigorta Tahkim Komisyonu’nun cevabi yazısından bu konuda itiraz hakem heyeti kararı bulunmadığı anlaşılmıştır.
    14/06/2007 tarih, 26552 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve aynı tarihte yürürlüğe giren 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 30. maddesinin 12. fıkrası “Beşbin Türk Lirası ve daha üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları bu madde uyarınca süresinde itiraz başvurusunda bulunulmaması hâlinde kesinleşir (Ek cümle: 3/4/2013-6456/45 md.). Bu uyuşmazlıklar hakkında bu madde uyarınca yapılan itiraz üzerine verilen karar kesindir 3/4/2013-6456/45 md.). Kırk bin Türk Lirasının üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında itiraz üzerine verilen kararlar için temyize gidilebilir”.
    Bu durumda Sigorta Tahkim Komisyonu’nun komisyon müdürü ve itiraz yetkilisi imzalı “...itiraz başvurusunun Komisyon tarafından değerlendirmeye alınamayacağına karar verildiği...” bilgisini içeren yazının yukarıda belirtildiği şekilde hakem kararı niteliğinde olmayıp, temyizi kabil değildir.
    Başvuru sahibi vekilince 100,00'er TL maddi tazminat talebinde bulunulurken fazlaya dair haklar saklı tutulmuş olup davada talep edilecek üst sınır tazminat miktarı da belli olmadığından Uyuşmazlık Hakemince verilen karar talebin içeriğine ve HMK hükümlerine göre kesin olan kararlardan olmayıp itirazı kabil kararlardandır.
    Temyiz incelemesinin yapılabilmesi için tahkim komisyonu itiraz hakem heyetince bir karar verilmesi gerektiğinden ve yukarıda açıklanan nedenlerle uyuşmazlık hakemince verilen karar kesin nitelikte olmadığı somut olayda yönetmelik hükümlerine göre yapılan incelemenin şekli bir inceleme olup; öncelikle, sigorta tahkim komisyonu itiraz hakem heyetince başvuru sahibinin itirazı hakkında işin esasına girilerek bir karar verilmesi, kararın temyiz edilmesi halinde temyiz incelemesi yapılmak üzere gönderilmesi için dosyanın itiraz hakem heyetine iletilmek üzere hakem kararını saklayan Mahkemeye GERİ ÇEVRİLMESİNE, 02/02/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi