Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2007/9049
Karar No: 2007/10836
Karar Tarihi: 14.11.2007

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2007/9049 Esas 2007/10836 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, maliki olduğu taşınmazdaki dükkanın davalılarca işgal edildiğini iddia ederek elatmanın önlenmesi ve ecrimisil istemiştir. Davalılar ise taşınmazı kiralamış olduklarını ve masraf yaptıklarını savunarak davanın reddedilmesini talep etmişlerdir. Mahkeme, davalıların taşınmazı iyiniyetle kullandıklarını ve davacının bu durumu bildiği halde dava açmadığını belirterek davanın reddine karar vermiştir. Ancak Yargıtay, davacının mülkiyet hakkına değer verilerek el atmanın önlenmesine ve belirlenecek ecrimisile hükmedilmesi gerektiğini ve davalının taşınmazda yaptığı zorunlu giderlere hükmedilmesi gerektiğini belirtmiştir. Kararda Türk Medeni Kanunu'nun 2., 683., 994. ve 995. maddeleri de yer almaktadır.
1. Hukuk Dairesi         2007/9049 E.  ,  2007/10836 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ULUBORLU ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 25/04/2007
    NUMARASI : 2005/39-2007/27

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, maliki olduğu 20 parsel sayılı taşınmazdaki binanın dükkan kısmının davalılarca işgal edildiğini ileri sürerek elatmanın önlenmesi ve ecrimisil istemiştir.
    Davalı K...taşınmazı kiraladığını belirterek davanın reddini savunmuş, davalı K...ise taşınmazı kardeşi K.."in kullandığını, kendisinin bir ilgisi bulunmadığını bildirmiştir.
    Mahkemece, davalının taşınmazı iyiniyetle kullandığını, davacının bu durumu bildiği halde ses çıkartmadığı, sonradan eldeki davayı açmasının Türk Medeni Kanunun 2. maddesi ile bağdaşmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar, davacı tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi ...... raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.
                        -KARAR-
    Dava, çaplı taşınmaza el atmanın önlenmesi ve ecrimisil isteklerine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden, davaya konu arsa vasfındaki  20 parsel sayılı taşınmazın kayden davacıya ait olduğu, üzerindeki iki katlı binanın davacı tarafından H.. S...isimli kişiye inşa ettirildiği, binanın alt katını oluşturan dükkanın davalılarca kullanıldığı, üst katında ise yaz aylarında davacının oturduğu anlaşılmaktadır.
    Davacı, davalıların kullanımının haklı ve geçerli bir nedene dayanmadığını ileri sürerek eldeki davayı açmış; davalı taraf ise çekişmeli dükkanın H..S....dan kiralandığını, davacının da bu durumu bildiğini, ayrıca taşınmaza bir çok masraf yapıldığını savunmuştur.
    Getirtilen çap kaydı incelendiğinde, H....S..’ın taşınmazda mülkiyete dayalı bir hakkı olmadığı gibi, kişisel hakkının varlığını gösteren bir delil de ibraz edilmiş değildir. Gerçekten, anılan kişi ile davalı arasında harici bir kira sözleşmesi düzenlenmişse de, sözleşmede yer almayan ve icazet verdiği de kanıtlanamayan mülkiyet hakkı sahibi davacının sözleşme ile bağlı sayılacağını kabul etme olanağı bulunmamaktadır.
    Diğer taraftan, dükkanı kullanılabilir hale sokmak için masraf yaptığını savunan davalının, iyi niyetli olması halinde Türk Medeni Kanunun 994. maddesinde öngörülen nitelikteki tazminata hak kazanacağı, iyi niyetli değil ise aynı yasa’nın  995. maddesinde belirtilen zorunlu giderleri isteyebileceği ve bu isteğini ayrı bir davada ileri sürebileceği gibi aynı davada savunma yoluyla da dile getirebileceği açıktır. Ancak, çekişmeli dükkanı taşınmazda bir hakkı bulunmayan kişiden kiralayan davalının, kullanımının iyi niyete dayandığını söyleyebilme imkanı yoktur.
    Hal böyle olunca, davacının Türk Medeni Kanunun 683. maddesinden kaynaklanan mülkiyet hakkına değer verilerek el atmanın önlenmesine ve belirlenecek ecrimisile; bunun yanında, davalının taşınmazda zorunlu giderler yaptığının saptanması halinde de bu giderlere hükmedilmesi gerekirken, davanın reddedilmesi isabetsizdir. Davacının temyiz itirazı yerindedir. Kabulüyle, hükmün açıklanan nedenden ötürü HUMK."nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 14.11.2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

     

     

     

     

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi