Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2007/7821
Karar No: 2007/9208
Karar Tarihi: 1.10.2007

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2007/7821 Esas 2007/9208 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalılarla birlikte kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaparak arsa maliklerine daire tahsis edilmesi kararlaştırıldığını ancak taksim sözleşmesinin geçersiz olduğunu ileri sürerek tapu kayıtlarının iptali ile tescili istemişti. Mahkeme, davayı açılmamış sayarak derdestlik savunması kabul edilmiş ancak temyizde bu karar bozulmuştur. İddianın hata hukuksal nedenine dayandığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle, derdestlik savunmasının kabul edilmesine yasal olanak yoktur. Hükmün bozulmasına karar verilmiştir. Kararda, HUMK'nın 428. maddesi uygulanmıştır.
1. Hukuk Dairesi         2007/7821 E.  ,  2007/9208 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : KARŞIYAKA 2. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 17/10/2006
    NUMARASI : 2005/315-2006/265

     Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, paydaşı bulunduğu 5494 parsel sayılı taşınmaz için davalılarla birlikte dava dışı yüklenici ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaptıklarını, sözleşme gereğince, arsa maliklerine, arsa paylarına göre daire tahsis edileceğinin kararlaştırıldığını, ancak kendisine çekişmeli 8 ile 23 nolu dairelerin tamamının verilmesi gerekirken, 25.8.1995 tarihli taksim sözleşmesi krokisi uyarınca, davalılarla birlikte 60/240 payının verildiğini, taksim sözleşme krokisinin ana sözleşmeye sonradan eklendiğini, bu işlemin yaşlı olması ve haberi olmaz düşüncesiyle hataya düşürülmek suretiyle yaptırıldığını, taksim sözleşmesinin geçersiz olduğunu ileri sürerek, tapu kayıtlarının iptali ile tescili isteğinde bulunmuştur.
    Davalılardan Eyüp, derdestlik itirazında bulunmuş, diğer davalılar duruşmaya gelmemiş, bir cevap vermemişlerdir.
    Mahkemece, derdestlik itirazın kabulü ile davanın açılmamış sayılmasına karar verilmiştir.
    Karar, davacı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.
                                                 -KARAR-
    Dava, hata hukuksal nedenine dayalı tapu iptal ve tescil isteğine ilişkindir.
    Mahkemece, derdestlik itirazı kabul edilerek, davanın açılmamış sayılmasına karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden; davacının çekişmeli 25547 ada 1 parselin öncesi olan 5494 parsel sayılı taşınmazda, davalılar ve dava dışı kişilerle birlikte paylı mülkiyet üzere malik oldukları arsa malikleri olarak dava dışı yüklenici ile 24.10.1994 tarihinde kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaptıkları, anılan bu sözleşmenin 20.maddesinde hangi bağımsız bölümün kime ait olduğuna dair ekli rızai taksim sözleşmesi yaptıklarının belirtildiği, belirtilen bu rızai taksim sözleşmesinin 25.8.1995 tarihinde yapılıp, çekişmeli 8 ile 23 nolu bağımsız bölümlerin davacı ile davalılara müştereken bırakıldığı kat irtifakına geçilirken de anılan taksin sözleşmesi esas alınarak adlarına tescil edildiği görülmektedir.
    Davacı, kat karşılğı inşaat sözleşmesine sonradan eklenen 25.8.1995 tarihli taksim sözleşmesinin rızası ve muvafakat olmadan düzenlenip imzalattırıldığını, yanlışlığından istifade edilerek, hataya düşürülmek suretiyle taksim sözleşmesinin yapıldığını ileri sürerek, eldeki davayı açmıştır.
    Bilindiği gibi maddi vakıaları bildirmek taraflara, hukuki nitelemeyi yapmak ve uygulanması gerekli yasal düzenlemeyi tayin ve tespit etmek hakime aittir.İddianın belirtilen niteliği ve içeriği itibariyle davada hata hukuksal nedenine dayanıldığı anlaşılmaktadır.
    Önceki Karşıyaka 2.Asliye Hukuk Mahkemesinin 2006/359 Esas sayılı davada davacının vekilin vekalet görevini kötüye kullanarak aleyhine taksim sözleşmesi düzenlendiğini, çekişmeli bağımsız bölümlerin tamamını adına tescil ettirmediğini ileri sürerek, tapu iptal ve tescil isteğinde bulunduğu, daha sonra taksim sözleşmesinin vekil ile yapılmadığının anlaşılması üzerine, davasından feragat ederek, işbu davayı açtığı görülmektedir.
    Öte yandan açılan davaların aynı olduğunu söyleyebilmek için birinci dava ile ikinci (yani her iki) davanın tarafları, konuları ve sebeplerinin aynı olması gerekeceği kuşkusuzdur.
    Bu durumda, tarafları ve konuları aynı olan birinci davada, vekalet görevinin kötüye kullanılması sebebine , eldeki davada ise, hata nedenine dayanıldığı açıktır.Bu durumda derdestlik savunmasının kabul edilmesine yasal olanak yoktur.
    Hal böyle olunca, davanın süresinde açılıp açılmadığı da gözetilmek suretiyle, işin esasına girilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile, derdestlik savunması kabul edilerek, davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi doğru değildir.
    Davacının temyiz itirazları yerindedir.Kabulü ile hükmün açıklanan nedenden ötürü HUMK."nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 1.10.2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

     

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi