Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/1083
Karar No: 2011/1797
Karar Tarihi: 16.11.2011

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2011/1083 Esas 2011/1797 Karar Sayılı İlamı

23. Hukuk Dairesi         2011/1083 E.  ,  2011/1797 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tapu iptali ve tescil davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün davalı vekilince Duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davalı Vek. Av. ... gelmiş davacı tarafından gelen olmadığından onun yokluğunda duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlenildikten ve temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davalı vekili, davalının müvekkili kooperatifin üyesi olduğunu ancak üyelik yükümlülüklerini uzun zamandan beri yerine getirmemesi üzerine kendisine yasal, birinci ve ikinci ihtarnamelerin keşide edildiği, davalının buna rağmen borcunu ödememesi üzerine 22.05.2009 tarihinde, kooperatif üyeliğinden ihraç edildiğini, davalının ihraç kararının iptali için açtığı davanın yetki yönünden reddedildiğini ve ihraç kararının kesinleştiğini, müvekkili kooperatif tarafından ferdileşme nedeni ile tapuların dağıtıldığını, müvekkilinin, davalıdan olan alacağını tahsili için takibe geçilmesine rağmen bundan bir sonuç alınamadığını, bu nedenle bu davayı açma zorunluluğu doğduğunu ileri sürerekdavalıya ait olan tapunun iptali ile müvekkili kooperatif adına tesciline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, müvekkilinin davacı kooperatife toplam 78.698,75 TL ödemede bulunması gerekirken, 85.604,00 TL ödeme yaptığını, toplam 6.905,25 TL fazla ödemede bulunduğunu, davacı kooperatif yönetiminin yapılmayan masraflar, alınmayan malzemeler için gider kalemleri gösterdiğini, davacı kooperatifin hayali olarak borçlandırıldığını, usulsüzlükler ve yolsuzluklar yapıldığını, bunların suç teşkil ettiğini müvekkilinin diğer ortaklar kadar ödemede bulunduğunu ifade ederek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, iddia, savunma, bilirkişi kurulu raporu ve tüm dosya içeriğine göre, uyuşmazlığın hakkında alınan ihraç kararı kesinleşen davalı üye adına ferdileşme sırasında tescil edilen bağımsız bölümlerin tapu kayıtlarının iptali ile davacı kooperatif adına tescilinden kaynaklandığı davalı tarafça açılan kooperatif üyeliğinden ihraç kararının iptali davasında, mahkemece yetkisizlik kararı verildiği ve süresi içinde yetkili mahkemeye başvurulmadığı, bu nedenle davalı hakkındaki ihraç kararının kesinleştiği, böylece davalının ortaklıktan kaynaklanan haklarının sona erdiğinden ferdileşme nedeni ile davalı adına tescil edilen dava konusu bağımsız bölümlerin davacı kooperatife iadesinin gerektiği nedeni ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu"nun 5983 Sayılı kanunda değişikle 81/2 maddesi ..." Amacına ulaşılarak dağılma sürecine girmiş olan kooperatiflerden çıkan veya çıkarılan ortağın konutu veya işyeri çıkma veya çıkarılma sebebi ile geri alınamaz..." hükmünü içermektedir.
    Bu durumda mahkemece tasfiye halinde bulunan kooperatif yönetim kurulunca ortak hakkında ihraç kararı alınıp, alınamayacağının yukarıda açıklanan yasa maddesi kapsamında tartışılarak tüm deliller birlikte değerlendirilmek sureti ile oluşacak uygun sonuç dairesince bir karar verilmesi gerekirken eksik incelemeye dayalı yazılı şekilde hüküm kurulmasında isabet görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 825,00 TL. Duruşma vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya ödenmesine, 16.11.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


























    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi