Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2007/6586
Karar No: 2007/7781

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2007/6586 Esas 2007/7781 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalıların adına tescilli olan taşınmazın kendi mülkiyet alanında kalan yerlerinin davalının parselinde bırakıldığını ileri sürerek tapu iptal ve tescil isteğinde bulundu. Mahkeme, iddianın kanıtlanamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Ancak Yargıtay tarafından verilen kararda, çekişme konusu taşınmazların 2859 sayılı yasa uygulaması ile oluştuğu, öncesini teşkil eden parsellerin ise 76 sayılı kadastral parselin ifrazı sonucu meydana geldiği belirtildi. Davacı, 2859 sayılı yasa gereği yapılan uygulama sonucu kadastral sınırlara uyulmadığını ileri sürerek dava açmıştı. Yargıtay, anılan yasanın 4. maddesi gereğince anılan uygulama ile mülkiyet değişikliği yapılamayacağına göre, kurulan hükmün yasal olmadığını belirtti ve mahkeme kararını bozdu. Yenileme işlemi, önceki kadastro ile saptanan mülkiyet ve geometrik durumu yok sayan yeni bir kadastro çalışması değil, mümkün olduğu ölçüde aslına sadık kalınarak onun eksikliklerini tamamlayan sınırlarında ve yüzölçümlerinde görülen yanlışlıkları orantı ve dengeleme kurallarına göre düzelten bir önceki kadastroya ek bir işlemdir. Yazının sonunda belirtilen kanun maddesi ise 2859 Sayılı Tapulama ve Kadastro
1. Hukuk Dairesi         2007/6586 E.  ,  2007/7781 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : KORKUTELİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 20/03/2007
    NUMARASI : 2005/85-114

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, çekişme konusu ..sayılı parselin ..Sayılı Yasa gereğince yapılan yenileme kadastro sırasında davalılar adına tescil edildiğini, eski kadastral sınırlara uyulmadığını, kendi mülkiyet alanında kalan yerlerin davalıların parselinde bırakıldığını ileri sürüp, tapu iptal ve tescil isteğinde bulunmuştur.
    Davalılar, davanın reddini savunmuşlardır.
    Mahkemece, iddianın kanıtlanamadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar, davacı tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi "nun raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.

                                                                                                            -KARAR-

    Dava, tapu iptal ve tescil isteğine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden; çekişme konusu .ve .parsel sayılı taşınmazların 2859 Sayılı Yasası uygulaması ile oluştuğu, öncesini teşkil eden .ve .parsellerin ise 76 sayılı kadastral parselin ifrazı sonucu meydana geldiği anlaşılmaktadır.
    Davacı, 2859 Sayılı Yasa gereği yapılan uygulama sonucu kadastral sınırlara uyulmadığını ileri sürerek, eldeki davayı açmıştır.
    Bilindiği üzere; tapulama ve kadastro çalışmaları sırasında taşınmazların hukuksal ve geometrik durumlarını tesbit eden görevlilerin, ölçü hesaplama ve çizimlerde hata yaptıkları, kadastral kroki ve paftaların her zaman mülkiyet durumunu doğru olarak yansıtmadığı uygulamada bilinen bir gerçektir. Zamanımızda, kadastral ölçü ve hesaplamalarda kullanılan araç, gereç ve cihazların çok gelişmiş olmasına rağmen bu tür hatalara yine rastlanılmaktadır. İşte bu hataların düzeltilmesi zorunluluğu düzeltilmesi zorunluluğu karşısında daha önce bazı yasal düzenlemeler yapılmışsa da; yetersiz kaldığından 25.6.1983 tarihinde 2859 Sayılı Tapulama ve Kadastro paftalarının yenilenmesi hakkındaki yasa yürürlüğe konulmuştur.
    Söz konusu yasanın 1. maddesinde belirtildiği üzere “teknik nedenlerle yetersiz kalan uygulama niteliğini kaybeden veya eksikliği görülen ve en az bir mevki yada ada biriminde zemindeki sınırları gerçeğe uygun göstermediği tesbit edilen tapulama ve kadastro paftaları...” yenilenir.
    Yenilemenin yapılış biçimi uygulanacak teknik yöntemler uygulanması gereken usul ve kurallar ise bu yasanın 6. maddesi hükmü uyarınca çıkarılan yönetmelikte daha detaylı olarak açıklanmıştır.
    Hemen belirtmek gerekir ki; yenileme işlemi, önceki kadastro ile saptanan mülkiyet ve geometrik durumu yok sayan veya tamamen hükümsüz kılan yeni bir kadastro çalışması değil mümkün olduğu ölçüde aslına sadık kalınarak onun eksikliklerini tamamlayan sınırlarında ve yüzölçümlerinde görülen yanlışlıkları “orantı” ve “dengeleme” kurallarına göre düzelten bir önceki kadastroya ek bir işlemdir. Bunun doğal sonucu olarak yözölçümünde ve sınırlarında herhangi bir yanlışlık ve eksiklik bulunmayan parseller yenileme dışı bırakılır, üzerinde hiçbir değişiklik yapılamaz.
    Keşfen elde edilen 12.3.2007 tarihli bilirkişi raporda ..ve ..sayılı taşınmazların sınırları belirlenmiş, ancak 2859 Sayılı Yasa uygulaması sonucu bir kısım davacıya ait yerin, davalının taşınmazında bırakılacak şekilde tersim edildiği bildirilmiştir.
    O halde aynı Yasanın 4.maddesi hükmü gereğince anılan uygulama ile mülkiyet değişikliği yapılamayacağına göre kurulan hükmün yasal olduğunu söyleyebilme olanağı yoktur.
    Hal böyle olunca yukarıda değinilen ilkeler çerçevesinde değerlendirilmesi ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı olduğu üzere hüküm kurulmuş olması doğru değildir.
    Davacının temyiz itirazları yerindedir.Kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerden ötürü HUMK."nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 9.7.2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

     

     

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi