Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/4015
Karar No: 2014/14580

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2014/4015 Esas 2014/14580 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2014/4015 E.  ,  2014/14580 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Adana 6. Aile Mahkemesi
    TARİHİ :25.12.2013
    NUMARASI :Esas no:2013/24 Karar no:2013/1185

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davalı-karşı davacı (koca) tarafından; kusur belirlemesi ve tazminatlar yönünden incelemenin duruşmalı yapılması talebiyle, davacı-karşı davalı (kadın) tarafından ise; kocanın kabul edilen boşanma davası, tazminat miktarları, kusur belirlemesi ve reddedilen nafakalar yönünden, temyiz edilmiş ise de, duruşma isteyen davalı-karşı davacı (koca)"nın, buna ilişkin gideri yatırmadığı anlaşıldığından, duruşma isteğinin reddine, evrak üzerinde inceleme yapılmasına karar verildi. Evrak incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Davacı-karşı davalı (kadın), 29.01.2014 tarihli dilekçesi ile boşanma kararını temyiz etmediğini, boşanmaya ilişkin kısmın kesinleştirilmesini talep etmiştir. Bu dilekçe davalı-karşı davacı (koca)"nın boşanma davasının kabulüne yönelik temyiz itirazından feragat niteliğinde olduğundan bu hususa yönelik temyiz isteminin feragat nedeniyle reddine karar vermek gerekmiştir.
    2- Mahkemece; davalı-karşı davacı (koca) ağır kusurlu kabul edilerek her iki boşanma davasının kabulüne karar verilmiştir. Toplanan delillerden; kocanın eşine fiziksel şiddet uyguladığı ve bu nedenle ceza aldığı, kadının da eşine hakaret ettiği, ancak bu olaylar sonrası her iki tarafında kabulünde olduğu üzere tarafların barışarak bir araya geldikleri ve 3 aya yakın süre ile birlikte yaşadıkları anlaşılmaktadır. Affedilen ve hoşgörü ile karşılanan olaylar boşanma davasında taraflara kusur olarak yüklenemez. Tarafların bu davranışları önceki olayların affedildiğini, en azından hoşgörü ile karşılandığını gösterir. Barışmadan sonra taraflardan kaynaklanan boşanmayı gerektirir yeni bir hadisenin varlığı da kanıtlanmamıştır. Bu durumda her iki tarafın da boşanma davasının reddi gerekirken kabulü doğru olmamıştır. Ne var ki boşanma hususu taraflarca temyiz edilmediğinden bozma sebebi yapılmamış yanlışlığa işaret edilmekle yetinilmiştir.
    3-Tarafların temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;
    a-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacı-karşı davalı (kadın)"ın tüm, davacı-karşı davalı (koca)"nın ise aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
    b-Yukarıda belirtildiği üzere mahkemece davalı-karşı davacı (koca)"ya kusur olarak yüklenen eylemler sonrası tarafların barıştığı ve davalı-karşı davacı (koca)"nın da başkaca kusurlu bir davranışı ispat edilemediğinden davacı-karşı davalı (kadın) yararına koşulları oluşmadığı halde maddi ve manevi tazminat takdir edilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 3/b bendinde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerinin ise yukarıda 3/a bendinde gösterilen sebeple ONANMASINA, davacı-karşı davalı kadının kocanın kabul edilen boşanma davasına yönelik temyiz isteminin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple REDDİNE, aşağıda yazılı harcın Yıldız"a yükletilmesine, peşin harcın mahsubuna ve 123.60 TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, temyiz peşin harcının Ali"ye geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.26.06.2014(Prş.)




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi