Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2007/4409
Karar No: 2007/5424

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2007/4409 Esas 2007/5424 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava Hazine ile davalı arasında devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmaza yapılan yapılar nedeniyle elatmanın önlenmesi ve yıkım isteğiyle açılmıştır. Mahkeme davacının iddialarını kabul ederek davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak, davacının harçtan muaf olması nedeniyle keşfen belirlenen değere göre nispi vekalet ücretine hükmedilmesi gerektiği belirtilmiştir. Karar, H.U.M.Y.'nın 428. maddesi uyarınca bozulmuştur.
Kanun maddeleri: 492 Sayılı Harçlar Yasası'nın 13/j maddesi.
1. Hukuk Dairesi         2007/4409 E.  ,  2007/5424 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ÇARŞAMBA 1. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 11/04/2001
    NUMARASI : 2000/202-403

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı Hazine, sınırlarını bildirdiği, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan çekişmeli taşınmazı, davalının yapılanmak suretiyle işgal ettiğini ileri sürerek, elatmanın önlenmesi ve yıkım isteğinde bulunmuştur.
    Davalı, davaya cevap vermemiştir.
    Mahkemece, davacı iddiası sabit görülerek, davanın kabulüne karar  verilmiştir.
    Karar, davacı tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.
                                                                              -KARAR-
     Dava, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmaza elatmanın önlenmesi ve yıkım isteklerine ilşikindir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar  verilmiştir.
    Dosya içeriğinden, toplanan delillerden; davalının haklı ve geçerli bir nedene dayanmaksızın, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan kamu malı niteliğindeki kumsal alana yapılanmak suretiyle elattığı saptanarak davanın kabul edilmiş olmasında bir isabetsizlik yoktur.
    Ne varki, konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen davalarda davanın sonucuna göre taraflar adına hükmedilecek vekalet ücretinin nispi olarak hesaplanacağı kuşkusuzdur. Taşınmazlarla ilgili davalarda vekalet ücretine esas olan değer ya dava dilekçesinde gösterilen değer veya mahkemece keşifte belirlenen ve buna göre eksik harcı tamamlanan miktardır.
    Her iki tarafın da harca tabii olması durumunda yukarıda belirtilen ilkelere göre vekalet ücretinin hesaplanacağı tartışmasızdır.Ancak özellikle gerek 492 Sayılı Harçlar Yasasının 13/j maddesine göre harçtan muaf olan Hazinenin, gerekse özel yasalarına göre yine yargı harcından muaf tutulan kuruluşların  dava açılırken harç yatırmaları gerekmediği gibi bunun sonucu olarak mahkemece keşfen belirlenen değere göre de harç tamamlamalarından söz edilemez.Diğer yandan,   karşı tarafa  da yasadan kaynaklanmayan böyle bir sorumluluk yükleyerek davanın devamı sırasında harcı tamamlattırmak da mümkün değildir.Bu özel durum dikkate alındığında vekalet ücretinin hesabına esas alınacak dava değerinin mahkemece keşfen belirlenen değer olduğunun kabulü gerekir.Kaldı ki dava konusu taşınmazın değerinin saptanması mahkemenin kendiliğinden gözeteceği bir husustur.Öyle ise davacısının harçtan muaf olduğu davalarda yapılacak iş,dava dilekçesindeki değerden az veya çok olsun mahkemece resen belirlenen  gerçek değer üzerinden dava sonucuna göre vekalet ücretine hükmetmektir.
    Somut olaya gelince; Davacı Hazine 492 Sayılı Harçlar Yasasının 13/j maddesine göre harçtan muaf olup keşfen belirlenen değere göre nispi vekalet ücretine hükmedilmesi gerekir iken yazılı olduğu üzere karar verilmiş olması doğru değildir.  Davacı vekilinin bu yöne değinen temyiz itirazlarının kabulü ile yerel mahkeme kararının bu hususa hasren BOZULMASINA,  14.5.2007 tarihinde H.U.M.Y. nın 428. maddesine göre oybirliği ile karar verildi. 

     

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi