Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2007/4089
Karar No: 2007/5371
Karar Tarihi: 14.5.2007

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2007/4089 Esas 2007/5371 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, miras bırakanın muvazaalı olarak temlik ettiği ve diğer maliklerin de bu durumu bildiği gerekçesiyle tapu iptali ve tenkis istemişlerdir. Mahkeme davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak temyiz incelemesinde, muvazaaya dayalı iptal ve tescil isteğiyle birlikte tenkis isteği konusunda karar verilmediği için hüküm bozulmuştur. Bağış yoluyla gerçekleşen temliklerde muvazaa iddiasının hukuken dinlenemeyeceği belirtilmiştir. Bozma gerekçesiyle dosya, başvuruda belirtilen kanun maddeleri gereği yeniden değerlendirilmelidir.
Kanun Maddeleri: HUMK.428
1. Hukuk Dairesi         2007/4089 E.  ,  2007/5371 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : TORBALI 1. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 29/06/2006
    NUMARASI : 2006/372-305

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacılar, miras bırakanları T.. M..tarafından ..parsel sayılı taşınmazı oğlu olan davalıya mirasçılardan mal kaçırma amaçlı ve muvazaalı olarak temlik edildiğini, onun da davalı M..’e,anılan şahıs tarafından da davalı H...in’e muvazaalı olarak temlik edildiğini, ileri sürüp, pay oranında tapu iptal  ve  tescil; olmazsa tenkis  istemişlerdir.
    Davalılar, davanın reddi gerektiğini savunmuşlardır.
    Mahkemece, temlikin muvazaalı ve bedelsiz olduğu, diğer maliklerin de bu hususu bildiği gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, davalı H...ve M... tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla;Tetkik Hakim... ... raporu okundu,düşüncesi alındı.Dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü:
                                                                        -KARAR-
    Dava, muris muvazaası hukuksal nedenine dayalı tapu iptal ve tescil, olmadığı takdirde tenkis isteklerine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden; çekişmeli . parsel sayılı taşınmazın, tarafların miras bırakanı T..tarafından 3.9.1996 tarihli akitle oğlu olan davalı K.."e koşulsuz olarak bağışlandığı, daha sonrada sırasıyla davalı M,..e 14.11.1997 tarihli akitle ve davalı H.."e de, 2.4.1998 tarihli akitle satış suretiyle temlik edildiği görülmektedir.
    Bilindiği üzere; miras bırakanın bağış yoluyla temlik ettiği çekişme konusu taşınmaz bakımından temlikin bağış yoluyla gerçekleştirildiği gözetildiğinde muris muvazaası ile ilgili 1.4.1974 tarih 1/2 Sayılı İçtihadı Birleştirme Kararının somut olayda uygulama yeri bulunmadığı açıktır.
    Gerçekten de, dava konusu taşınmaz miras bırakan tarafından gerçekte bağışlanmış ve işlemde aynı biçimde gerçekleştirilmiştir. O halde, geçerli olan bağış sözleşmesinin gerçekleşmesine neden olan iradenin resmi şekille çeliştiği söylenemez. Bu nedenle, bağış yoluyla yapılan temliklerde muvazaa iddasının hukuken dinlenemeyeceği tartışmasızdır.
    Ancak, muvazaa nedeniyle iptal ve tescil isteği yanında tenkis isteğinde de bulunulmuştur. Koşullarının gerçekleşmesi halinde tenkise karar verileceği kuşkusuzdur.Hal böyle olunca, muvazaaya dayalı iptal ve tescil isteğinin reddine karar verilmesi, toplanan deliller ve miras  bırakan tarafından yapılan diğer temlikler de gözetilmek ve mirasçılar arasında görülen diğer davalar da birlikte değerlendirilmek suretiyle  tenkis isteği konusunda bir karar verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile yazılı olduğu biçimde hüküm kurulması doğru değildir. Davalıların, temyiz itirazları yerindedir, kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerle HUMK."nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine,  14.5.2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

     

     

     

     

     

     

     

     


     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi