Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/601
Karar No: 2012/3932
Karar Tarihi: 13.03.2012

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/601 Esas 2012/3932 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı alacaklı, davalı borçluların kira borcu nedeniyle başlatılan icra takibinde borçluların itirazını kaldırmak için başvurdu. Ancak mahkeme, davalı ...'nin kira ilişkisine açıkça karşı çıkmasına rağmen davacının temyiz itirazlarının yerinde olmadığına karar verdi. Davacının, davalı borçlu ...'ye yönelik temyiz itirazları da İİK'nun 269/2. maddesi uyarınca kabul edilemez olduğu belirtildi. Maddenin devamında; borçlu itirazında kira akdini ve varsa buna ait mukavelenamedeki imzasını açık ve kesin olarak reddetmezse akdi kabul etmiş sayılır. İİK'nun 269/c-1. maddesi uyarınca da borçlu akdi reddetmeyip kiranın ödendiğini veya sair bir sebeple istenemeyeceğini bildirerek itiraz etmiş ise itiraz sebeplerini ve isteğini noterlikçe re'sen tanzim veya imzası tastik edilmiş veya alacaklı tarafından ikrar olunmuş bir belge yahut resmi dairelerin veya yetkili makamların yetkileri dahilinde ve usulüne göre verdikleri bir makbuz veya vesika ile ispat etmeye mecburdur denildi. Davacının talebi reddedildi ancak bu kararın yanlış olduğu belirtildi ve davacının temyiz giderinin temyiz edenden alınmasına karar verildi.
İİK'nun 269/2. maddesi: Ödeme emrinin tebliği üzerine borçlu yedi gün içinde itiraz sebeplerini 62nci madde hükümleri dahilinde icra dairesine bildirmeye mecburdur.
İİK'nun 269/c-1. maddesi: Borçlu akdi reddetmeyip kiranın ödendiğini veya sair bir sebeple istenemeyeceğini bildirerek itiraz etmiş ise itiraz sebeplerini ve isteğini noterlikçe re'sen tanzim veya imzası tastik edilmiş veya alacaklı tarafından ikrar olunmuş bir
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2012/601 E.  ,  2012/3932 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : İtirazın kaldırılması-Tahliye

    İcra mahkemesince verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı karar, davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Davacı alacaklı tarafından davalı borçlular hakkında kira alacağı nedeniyle başlatılmış olan icra takibi nedeniyle düzenlenen ödeme emrine borçlular tarafından itiraz edilmesi üzerine davacı alacaklı icra mahkemesine başvurarak itirazın kaldırılması isteminde bulunmuştur. Mahkemece davanın reddine karar verilmesi üzerine karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosya kapsamına, toplanan delillere, mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verilmiş olmasına ve davalı ...’nin açıkça kira ilişkisine karşı çıkmış olmasına göre davacının davalı ... hakkındaki temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacı vekilinin davalı borçlu ...’ye yönelik temyiz itirazlarına gelince;
    İİK.nun 269/2. maddesi uyarınca, ödeme emrinin tebliği üzerine borçlu yedi gün içinde itiraz sebeplerini 62nci madde hükümleri dahilinde icra dairesine bildirmeye mecburdur. Borçlu itirazında kira akdini ve varsa buna ait mukavelenamedeki imzasını açık ve kesin olarak reddetmezse akdi kabul etmiş sayılır. İİK.nun 269/c-1. maddesi uyarınca da borçlu akdi reddetmeyip kiranın ödendiğini veya sair bir sebeple istenemeyeceğini bildirerek itiraz etmiş ise itiraz sebeplerini ve isteğini noterlikce re"sen tanzim veya imzası tastik edilmiş veya alacaklı tarafından ikrar olunmuş bir belge yahut resmi dairelerin veya yetkili makamların yetkileri dahilinde ve usulüne göre verdikleri bir makbuz veya vesika ile ispat etmeye mecburdur.
    Davacı, ... 5. icra müdürlüğünün 2010/12180 esas sayılı takip dosyasında, 27.12.2010 tarihli takip talebi ile, başlangıcı ve süresi açıklanmayan sözlü kira akdine dayanarak 2010 Mart ayı ile Kasım ayı arası kira parası olan 4500 TL’sının tahsili isteminde bulunmuştur. Ödeme emri davalı borçlu ...’ye 4.1.2011 tarihinde tebliğ olunmuş, borçlu 6.1.2011 tarihinde süresi içinde vermiş olduğu itiraz dilekçesinde, açıkça kira akdine ve kiracılığa itiraz etmediği gibi açık bir miktar bildirerek kira miktarına da itiraz etmemiştir. Bu durumda kiracılık ilişkisi ve kira miktarının kesinleştiğinin kabulü gerekir. Borçlu kira akdine itiraz etmediğine göre istenen kira alacağının ödendiğini İİK’nun 269/c maddesinde nitelikleri yazılı belgelerden biri ile kanıtlamalıdır.
    Nevarki borçlu ödeme savunmasını bu nitelikteki bir belge ile kanıtlayamamıştır. Bu durumda davanın kabulüne ve takibin devamına karar verilmesi gerekirken, bundan zühul olunarak yazılı gerekçe ile istemin reddine karar verilmesi doğru değildir.
    Karar bu nedenle bozulmalıdır.
    SONUÇ;Yukarıda 1 nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı borçlu ...’ye ilişkin kararın ONANMASINA, 2 nolu bentte yazılı nedenlerle davalı borçlu ... hakkında verilen kararın BOZULMASINA ve onanan kısım için aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edenden alınmasına 13.03.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi