Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2007/2909
Karar No: 2007/4215
Karar Tarihi: 16.4.2007

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2007/2909 Esas 2007/4215 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, oğlunun davalının kızını kaçırdığını ve suçsuz bulunduğunu belirterek, çocukların birbirini sevmesinden dolayı evlenmek istediklerini, davalının ise evlenmeyi kabul etmesi durumunda 54 parsel sayılı taşınmazın kendisine devri koşulu ile izin vereceğini beyan ettiği, anılan taşınmazın evlilik gerçekleştikten sonra çocuklara devredilmek üzere davalıya temlik edildiğini, ancak daha sonra davalının engellemesi ile evliliğin gerçekleşmediğini ileri sürerek, tapu iptali ile tescil isteğinde bulundu. Davalı, taşınmazın satış suretiyle kendisine temlik edildiğini savundu. Mahkeme, davanın kabulüne karar verdi. Ancak, davalının temyiz itirazları üzerine kararın bozulmasına ve davacının iddiasının kanıtlanmadığına karar verildi.
Kanun Maddeleri: Borçlar Yasası'nın 18. maddesi - Taraflar arasındaki ilişkinin yazılı delille bağlanmasının beklenmeyeceği durumlar.
1. Hukuk Dairesi         2007/2909 E.  ,  2007/4215 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : KUMLUCA ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 02/11/2006
    NUMARASI : 2005/323-371

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, davalının eşi ile kardeş olduğunu, oğlunun davalının kızını kaçırdığını, bundan dolayı yargılandığını, ve beraat ettiğini, akrabaların araya girkemesi ile çocuklarının birbirini sevmesinden dolayı evlendirmek istediklerini, davalının ise evliliğe, çekişme konusu 54 parsel sayılı taşınmazın kendisine devri koşulu ile izin vereceğini belirtmesi üzerine anılan taşınmazın evlilik gerçekleştikten sonra çocuklara devredilmek üzere davalıya temlik edildiğini, ancak daha sonra davalının engellemesi ile evliliğin gerçekleşmediğini ileri sürerek, tapu iptali ile tescil isteğinde bulunmuştur.
    Davalı, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, taraflar arasındaki ilişkinin yazılı delile bağlanmasının beklenmeyeceği, iddiasının sabit olduğu gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, davalı tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimiin raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.
                                                                -KARAR-
    Davacı, oğlu ile kızının kaçtıklarını, yakınlarının araya girmesi üzerine davalının çocukların evlenmesine izin verdiğini ancak damadı olacak kişiye güvenmediğini bildirip çekişmeli taşınmazı üzerine aldığını, evlilik gerçekleştikten sonra çocuklarına devretmeyi taahüt ettiğini, ancak taşınmazı edindikten sonra evlenmeye karşı koyduğunu, temlik sırasında bir bedel de almadığını bildirip iptal tescil isteğinde bulunmuştur.
    Davalı, davacının oğlunun düğününü yapabilmek için taşınmazı sattığını, bedel ödeyerek satın aldığını savunmuştur.
    Mahkemece, ülkenin bazı yörelerinde başlık adı ile bilinen kız babasının evliliğe onay vermek için taşınmazını davalıya devrine yönelik sözleşme yapılmasının kamu düzenine aykırılık teşkil ettiği gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
    İddianın belirtilen niteliği ve içeriği itibarı ile davada Borçlar Yasasının 18.maddeninde deyimini bulan muvazaa hukuksal nedenine dayanıldığı kuşkusuzdur.Maddi vakıaları bildirmek taraflara hukuki nitelemeyi yapmak ve uygulanması gerekli yasal düzenlemeyi tayin ve tespit etmek hakime aittir. 5.2.1947 tarih 20?6 Sayılı İçtihadı Birleştirme Kararında açıkça belirtildiği üzere, taraf muvazaası hukuksal nedenine dayalı iddialar ancak yazılı delil ile kanıtlanabilir.
    Somut olayda davaya konu parsel sayılı taşınmazın davacıya aitken, üzerinde Halkbank lehine 40 milyar TL.ipotekle birlikte 14.12.2004 tarihinde satış suretiyle davalıya temlik edildiği kayden sabittir.
    Herne kadar davacı temlikte davalının oğlu ile kızın evlenmesine onay vermesinin amaçlandığını iddia etmişse de, davacının oğlunun 1979 doğumlu davalının kızının 1978 doğumlu olup reşit oldukları, ayrıca davalının kızınında öğretmen olduğu anlaşılmaktadır. olan ve öğretmenlik yapan birinin evlenebilmek için onaya ihtiyacanın olmadığı açıktır.
    Davacı, taşınmazı bu amaçla devrettiği iddiasını kanıtlar nitelikte ve İçtihadı Birleştirme Kararının öngördüğü biçimde yazılı delil ibraz etmiş değildir.
    Hal böyle olunca davanın reddine karar verilmesi gerekirken delillerin takdirinde yanılgıya yazılı biçimde hüküm kurulması doğru değildir.
    Davalının temyiz itirazları yerindedir.Kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerden ötürü HUMY.nun 428.maddesi uyarınca BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 16.4.2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

     

     

     

     

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi