Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/3208
Karar No: 2016/6133
Karar Tarihi: 23.05.2016

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2016/3208 Esas 2016/6133 Karar Sayılı İlamı

17. Hukuk Dairesi         2016/3208 E.  ,  2016/6133 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki trafik kazasından kaynaklanan tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
    -KARAR-
    Davacı vekili; davacının maliki olduğu aracın davalıların maliki ve trafik sigortacısı oldukları aracın asli ve tam kusurlu şekilde neden olduğu maddi hasarlı trafik kazasında hasarlandığını, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak üzere kaza nedeniyle uğramış olduğu 5.000,00 TL değer kaybı, 7.080.00 TL ikame araç gideri olmak üzere toplam 12.080,00 TL"nin davalılardan (davalı ... şirketi ikame araç giderinden sorumlu olmamak üzere) olay tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı ... vekili; davacı tarafça kaza sonrası kaza nedeniyle oluşan hasarın tespiti için herhangi bir mahkemeye başvuru yapılmadığını, hasar ve değer kaybının bilirkişi tarafından tespit edilmesinin gerektiğini, hafif hasar olması nedeniyle çok fazla değişim ve onarımın yapılmadığını bu sebeple değer kaybı talebinin haksız ve fahiş olduğunu, davacı tarafından sunulan eskpertiz raporunda onarım süresinin 7 gün olduğunun tespit edildiğini ve ikame araç kullanıldığı iddia edilen 20 günlük tamir süresinin gerekmediğinin görüleceğini belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Allianz Sigorta vekili; davacı tarafın sigortalısının kusurunu ve zararını belgeleriyle ispat etmek zorunda olduğunu, sorumluluklarının sigortalının kusuru oranında olmak üzere poliçe limiti ile sınırlı olduğunu, araç satılmadığı için değer kaybı olmayacağını, değer kaybının ve ikame araç giderinin poliçe teminatı kapsamında yer almadığını belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.

    Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile 3.000,00 TL değer kaybının dava tarihinden itibaren avans faizi ile birlikte davalılardan alınıp davacıya verilmesine, 1.239,00 TL ikame araç bedelinin 04/09/2014 tarihinden itibaren avans faizi ile birlikte davalı ..."dan alınıp davacıya verilmesine karar verilmiş; hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde, dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin yerinde görülmeyen aşağıdaki bendin dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Dava trafik kazasından kaynaklanan değer kaybı ve ikame araç bedeli istemine ilişkindir.
    Hükme esas alınan bilirkişi raporunda araçtaki değer kaybının tespiti, Dairemizce değer kaybının belirlenmesi hususunda esas alınan, aracın kaza tarihindeki hasar görmemiş 2.el piyasa değeri ile kazadan sonra onarılmış haldeki 2.el piyasa değeri arasındaki fark kriterine uyulmaksızın aracın yaşı, hasar durumu ve piyasa koşullarına göre genel bir niteleme yapılarak sağlanmıştır. Değer kaybı konusunda genel bir değerlendirme ile değer kaybının tespit olunduğu bilirkişi raporuna dayalı olarak hüküm kurulamaz.
    Bu durumda mahkemece aracın modeli, markası, özellikleri, hasarı, yapılan onarım işlemleri, kilometresi, olay tarihindeki yaşı, davacı tarafın iddiaları, davalının savunmaları ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirilerek aracın kaza öncesi hasarsız ikinci el piyasa rayiç değeri ile kaza meydana geldikten ve tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa rayiç değeri arasındaki farka göre değer kaybının yeniden hesaplanması konusunda aynı bilirkişiden ayrıntılı, gerekçeli, denetime elverişli ek rapor alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu biçimde eksik inceleme ile hükmü elverişli olmayan bilirkişi raporuna göre hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
    3- Davacı dava dilekçesinde kamyonu hasar görmeden önce sözleşmeli işleri kapsamında sürekli yük taşımacılığı işi yaptığını, kaza nedeniyle tamir süresince araç kiraladığını

    belirterek buna ilişkin faturaları dosyaya sunmuştur. Bilirkişi raporuna itiraz dilekçesinde de aracın özel bir donanıma sahip olduğunu, içinde derin dondurucu sistemi mevcut olduğunu ve dondurulmuş gıdalar taşıdığını, bu nedenle sözleşmeli işlerinin aksamaması için bu donanıma sahip bir araç kiraladığını belirtmiştir. Bilirkişi raporunda bu husus açıkça değerlendirilmemiştir.
    Bu nedenle davacının ikame araç gideri konusunda iddialarını değerlendirecek şekilde, gerekirse araç üzerinde keşif yapılarak araçta özel soğutucu tertibatı olup olmadığı belirlendikten sonra, bu tip araçlarda günlük kira bedeli emsallerini irdeleyen aynı bilirkişiden ayrıntılı, gerekçeli, denetime elverişli ek rapor alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu biçimde eksik inceleme ile hükmü elverişli olmayan bilirkişi raporuna göre hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının reddine, (2) ve (3) nolu bentte açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine 23/05/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi