Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2007/1967
Karar No: 2007/3473
Karar Tarihi: 29.3.2007

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2007/1967 Esas 2007/3473 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalının kayden kendisine ait olan taşınmaza müdahale ettiğini ileri sürerek, elatmanın önlenmesi ve ecrimisil istemişti. Davalı ise taşınmazı borç karşılığı teminat olarak devrettiğini ileri sürmüş ve davanın reddine karar verilmişti. Ancak protokol gereğince yapılan işlem tapu iptal ve tescili davasına konu olabileceği için çapa değer verilerek ecrimisil belirlenmeliydi. Mahkemenin hükmü yanılgılı değerlendirme ve yasal olmayan gerekçelerle verildiği için bozuldu. Kanun maddeleri ise Türk Medeni Kanunu'nun 683. maddesi ve HUMK'nun 428. maddesi olarak belirtildi.
1. Hukuk Dairesi         2007/1967 E.  ,  2007/3473 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : KAZAN ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 03/10/2006
    NUMARASI : 2004/586-342

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, davalıdan satın alarak kayden maliki olduğu .parsel sayılı taşınmaza, davalının ekip-biçmek suretiyle müdahale ettiğini ileri sürüp, elatmanın önlenmesi ve ecrimisil isteğinde bulunmuştur.
    Davalı, çekişme konusu taşınmazı davacıya, aldığı borcu karşılığı teminat olarak devrettiğini, borcunu ödediği halde kendi adına temlik yapılmadığını, bu konuda protokal düzenlediklerini belirterek, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, taraflar arasında düzenlenen protokol gereğince davacının çekişmeli taşınmazı kullanımının haksız ve köyü niyetli olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar, davacı vekili  tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi ... .. raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.
                                            -KARAR-
    Dava, çaplı taşınmaza elatmanın önlenmesi ve ecrimisil isteğine ilişkindir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden: çekişme konusu ..parsel sayılı taşınmazın kayden davacıya ait olduğu, davalının kayıttan ve mülkiyetten kaynaklanan bir hakkının bulunmadığı halde taşınmazı kullandığı anlaşılmaktadır.
    Davalı, taraflar arasında 22.6.1998 tarihinde düzenlenen protokol gereğince taşınmazı teminat mukabili davacıya temlik ettiğini bildirerek, taşınmazı kullanmasının haklı ve geçerli olduğunu savunmuş olup, mahkemece de bu savunmaya itibar edilerek, davanın reddine karar verilmiştir.
    Oysa, davalının savunmasına esas teşkil eden protokolün, taraflar arasında yapılan inançlı işlemin, koşulları varsa 5.2.1947 tarih ve 20/6 Sayılı İçtihadı Birleştirme Kararının öngördüğü tapu iptal ve tescili davasında aranan yazılı belge olacağı açıktır. Başka bir deyişle, anılan protokolün inançlı işleme dayalı açılacak iptal ve tescil davasının konusunu teşkil edeceği tartışmasızdır. Oysa, çap iptale kadar geçerlidir. İptal edilmedikçe sağladığı Türk Medeni Kanununun 683.maddesinden kaynaklanan mülkiyet hakkının korunacağı kuşkusuzdur.Hal böyle olunca, çapa değer verilmek ve belirlenecek ecrimisilde gözetilmek suretiyle davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile ve yasal olmayan gerekçelerle yazılı olduğu üzere hüküm kurulmuş olması doğru değildir. Davacının temyiz itirazları yerindedir. Kabulüyle hükmün açıklanan nedenlerden ötürü HUMK."nun 428.maddesi uyarınca BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 29.3.2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

     

     

     

     

     

     

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi