Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/15458
Karar No: 2018/1758
Karar Tarihi: 03.04.2018

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/15458 Esas 2018/1758 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı bir idareye yapılan doğalgaz servis kutuları alımı ihalesinde sözleşmenin haksız feshedildiği iddiasıyla açılan dava sonucunda mahkeme, sözleşmenin haklı nedenle feshedilmemiş olduğunu belirtmiştir. Bilirkişi raporu eksik olduğu için konusunda uzman bir bilirkişi kurulu aracılığıyla kutuların bulunduğu depoda keşif yapılarak söz konusu kutuların taraflar arasındaki sözleşme, teknik şartname ve varsa numunelere uygun olup olmadığı, önceki bilirkişi raporlarına yapılan itirazlar dikkate alınarak yukarıda belirtilen hususları da karşılayacak şekilde denetime elverişli yeni bir rapor alınması gerektiği belirtilmiştir.
4735 sayılı Kamu İhaleleri Sözleşmeleri Kanunu'nun 25. maddesi, ihaleye katılacakların yeterlilik kriterlerinin belirlenmesi, sözleşmenin yapılması, uygulama yöntemleri, sözleşmenin feshi ve yaptırımlar dahil ihale süreçleri hakkında düzenlemeler içermektedir. Sözleşmenin feshedilebilmesi için öncelikle yükleniciye 20 gün süreli bir ihtar gönderilmesi gerekmektedir. Bu süreçte yüklenici işi ifa etmezse sözleşmenin feshedebileceği belirtilmektedir.
19. Hukuk Dairesi         2016/15458 E.  ,  2018/1758 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki alacak ve tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün davacı vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davacı vek. Av. ... ve davalı vek. Av. ..."ın gelmiş olmalarıyla duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlenildikten ve temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü. -KARAR-
    Davacı vekili, davalı idarenin çıktığı servis kutusu alım ihalesinin davacı üzerinde kaldığını, davacının teknik şartnameye uygun olarak teslim ettiği malların keyfi olarak iade edildiğini ve teknik şartnamede olmayan işlerin talep edildiğini, bu nedenle davacının katlamak zorunda kaldığı ekstra işçilik ve malzeme maliyetleri olmasına rağmen davalının sözleşmeyi haksız olarak feshederek davacının teminatını gelir kaydedip, davacı hakkında kamu ihalelerinden yasaklanmasına karar verdiğini ileri sürerek, şimdilik 15.000,00 TL alacağı ile 5.000,00 TL maddi ve manevi zararın davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiş, 24/02/2014 tarihli dilekçesi ile talebini toplam 853.244,67 TL alacak ve maddi tazminat ayrıca 500,00 TL manevi tazminat olarak ıslah etmiştir.
    Davalı vekili, davacının teslim programına göre ürünlerin tam ve ayıpsız olarak teslimi yükümlülüğünü yerine getiremediğini, bu nedenle feshe kendisinin neden olduğunu, ürünlerin red sebeplerinin davacıya bildirildiğini, 4735 sayılı Kamu İhaleleri Sözleşmeleri Kanunu"nun 25. maddesi uyarınca davacı hakkında yasaklama kararı verilmesinde ve idarece yapılan işlemlerde hukuka aykırılık bulunmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece yapılan yargılama, toplanan deliller ve benimsenen bilirkişi raporuna göre, davacının taraflar arasındaki sözleşme ve teknik şartnameye uygun ayıptan ari ürünü süresi içinde davalıya teslim edemediği, davalının ayıplı ürünleri reddetmesinin sözleşmeye ve hukuka uygun olduğu, davalının ayıpsız ürünleri teslim aldığı dolayısıyla kötüniyetli olduğunun ileri sürülemeyeceği, davalının davacıya ürünlerin ayıptan arındırılması için gerekli süreyi tanındığı, ancak davacı tarafça ayıpsız ürün tesliminin gerçekleştirilemediği, dolayısıyla davacının teminat mektubunun paraya çevrilmesinin hukuka aykırı bir yanının bulunmadığı, davalının sözleşmeye aykırı davrandığının ispat edilemediği ve davacının talep edebileceği alacağın 3.024,41 TL cari hesap alacağından ibaret olduğu gerekçesiyle davanın bu bedel üzerinden kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, davalı tarafından ihalesi gerçekleştirilen doğalgaz servis kutularının alım sözleşmesi nedeniyle sözleşmenin haksız feshedildiği ileri sürülerek uğranılan maddi ve manevi tazminat ile cari hesap alacağının tahsiline ilişkindir.
    Taraflar arasındaki sözleşmenin 8/2 maddesinde; "Yüklenicinin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi veya işi süresinde bitirmemesi üzerine, ... yükleniciye en az yirmi gün süreli bir ihtar gönderir. İhtar süresi malzemeye olan ihtiyacı göz önüne alınarak ... tarafından belirlenir. İhtara rağmen yüklenici işi ifa etmezse ... sözleşmeyi feshedebilir. Verilen ihtar süresi dolmamış da olsa ... ek süre içinde yüklenicinin taahhüdünü yerine getirmeyeceğine kani olursa sürenin tamamlanmasını beklemeden sözleşmeyi feshedebilir. Bu madde ceza hükümlerinin uygulanmasını ortadan kaldırmaz." hükmü yer almaktadır. Bu hüküm uyarınca davalı ... tarafından sözleşmenin feshi için yükleniciye an az 20 gün süreli bir ihtar gönderilmesi gerekmekte olup, ihtara rağmen yüklenici işi ifa etmezse davalının sözleşmeyi feshedebileceği, ancak davalının sözleşmenin bu maddesinde düzenlenen en az 20 gün süreli ihtarnameyi göndermediği anlaşıldığından sözleşmenin haklı nedenle feshedildiğinin kabulü doğru değildir.
    Davalı, davacı tarafından verilen doğalgaz servis kutularının taraflar arasındaki sözleşme ve teknik şartnameye uygun üretilmediğini ayıplı olduğu iddiasında bulunmuş, mahkemece benimsenen bilirkişi raporunda ihaleye konu kutuların ayıplı olduğu kanaatine varılmıştır. Ancak teknik bilirkişiler tarafından taraflar arasındaki sözleşme ve teknik şartname hükümleri değerlendirilmemiş, söz konusu kutuların teknik şartnamenin hangi maddesine aykırı olduğu, ayıbın nitelikleri üzerinde durulmamıştır. Söz konusu eksik ve ayıpların basit şekilde giderilebilecek kullanıma engel olup olmayacağı hususları da tartışılmamıştır. Ayrıca taraflar arasında kutuların üretimi aşamasında görüşmeler yapıldığı ve eksikliklerin giderilmesi yönünde kararlar alındığı anlaşılmaktadır.
    Davacı tarafından davalıya numune verildiği ve imalatın bu numune üzerinden yapıldığı iddia edilmiş olup bilirkişilerce iddia edilen numunelerin bulunup bulunmadığı davacının yaptığı imalatın bu numunelere uygun olup olmadığı da değerlendirilmemiştir.
    Mahkemece konusunda uzman bilirkişi kurulu aracılığıyla kutuların bulunduğu depoda keşif yapılmak suretiyle söz konusu kutuların taraflar arasındaki sözleşme, teknik şartname ve varsa numunelere uygun olup olmadığı, önceki bilirkişi raporlarına yapılan itirazlar dikkate alınarak yukarıda belirtilen hususları da karşılayacak şekilde denetime elverişli rapor alınarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ve yetersiz bilirkişi raporuna göre yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş, mahkeme kararının bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, vekili Yargıtay duruşmasında hazır bulunan davacı yararına takdir edilen 1.630,00 TL duruşma vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya ödenmesine, peşin harcın istek halinde temyiz eden davalıya iadesine, 03/04/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi