17. Hukuk Dairesi 2014/8430 E. , 2016/5815 K.
"İçtihat Metni"
Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davalı vekili ve davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
- K A R A R -
Davacı vekili, müvekkiline ait işyerinde 06/12/2009 tarihinde yangın çıktığını ve mallarından bir çoğunun yanarak kullanılmaz hale geldiğini, işyerinin davalı ... şirketine 255.000,00 TL sigorta bedelli olarak sigortalandığını, yangın sonrası hasarı sigorta şirketine ihbar ettiğini, zararını alamadığını, bu nedenle işyerini kapatmak zorunda kaldığını belirterek fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla 50.000,00 TL tazminatın olay tarihinden itibaren işleyecek en yüksek reeskont faiziyle birlikte tahsilini talep etmiş, ıslahla talebini yükseltmiştir.
Davalı ... şirketi vekili, hasarın poliçe teminatı kapsamında olmadığını, meydana gelen yangın olayının şüpheli olduğunu, davacının piyasaya yüklü miktarda borçlandığını, krediler çektiğini, hasar ihbarının ardından davacının alacaklısı gözüken kişilerce şirkete haciz ihbarnamelerinin geldiğini, sigortalının doğru beyan yükümlüğüne aykırı davrandığını, muhasebe kayıtlarının sağlıklı olmadığını, olay tarihi itibariyle faiz istenemeyeceğini belirterek davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, toplanan deliller ve benimsenen bilirkişi raporuna göre, davacının davasının kabulüne, 50.000,00 TL tazminatın dava tarihinden itibaren ıslah edilen 38.178,60 TL tazminatın ıslah tarihi olan 21/10/2013 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalı ... şirketinden alınarak davacıya verilmesine karar verilmiş; hüküm, davacı vekili ve davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalı vekilinin yerinde görülmeyen tüm temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2-Davacı vekilinin temyiz itirazlarının incelemesine gelince;
a)Dava işyeri yangın sigorta poliçesinden kaynaklanan hasar tazminat istemine ilişkindir.
Davalı ... şirketi yangının meydana geldiği işyerinin sigortacısıdır. Yangın Sigorta Poliçesi Genel Şartları`nın B.8-1 maddesi uyarınca sigortacı kesinleşmiş olan tazminat miktarını en geç bir ay içerisinde sigorta ettirene/sigortalıya ödemek zorunluluğu bulunmakta, bu sürenin sonunda ödememe halinde temerrüt gerçekleşmektedir. Somut uyuşmazlıkta, sigorta ekspertiz raporunda hasar ihbar tarihi olarak 07/12/2009 tarihi belirtilmiş, davacı vekili ise temyiz dilekçesinde sigorta şirketine belgelerin teslim tarihi olan 22.12.2009 tarihinden itibaren temerrüt tarihinin hesaplanması gerektiğini ileri sürmüştür. Bu durumda davalı ... şirketinin 22.12.2009 tarihinin 1 ay sonrası 22.01.2010 tarihinde temerrüde düştüğünün kabul edilmesi gerekirken davalının dava tarihinden ve ıslah tarihinden itibaren faizle sorumlu tutulması doğru olmayıp, bozma nedeni ise de,
b)Davacılar vekilince temerrüt faizi olarak reeskont faiz istenilmiş, ancak mahkemece yasal faize hükmedilmiştir. Oysa, taraflar tacir olup temerrüt faizi olarak taleple bağlı kalınarak reeskont faize hükmedilmesi gerekirken yasal faize hükmedilmesi doğru değil bozma nedeni ise de; bu yanılgının giderilmesi yargılamanın tekrarını gerektirir nitelikte görülmediğinden 6100 sayılı HMK"nun geçici 3/2 maddesi delaletiyle 1086 sayılı HUMK"nun 438/7 maddesi uyarınca hükmün düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddine, (2-a) ve (2-b) nolu bentlerde açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hüküm fıkrasının 1. bendindeki “50.000,00 TL tazminatın dava tarihinden itibaren ıslah edilen 38.178,60 TL tazminatın ıslah tarihi olan 21/10/2013 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi” ibaresinin hükümden çıkartılarak yerine “88.178,60 TL tazminatın temerrüt tarihi olan 22.01.2010 tarihinden itibaren işleyecek reeskont faizi” ibaresinin yazılmasına ve
hükmün bu şekli ile DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 11/05/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.