Abaküs Yazılım
12. Ceza Dairesi
Esas No: 2014/10179
Karar No: 2015/4339
Karar Tarihi: 09.03.2015

Taksirle öldürme - Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2014/10179 Esas 2015/4339 Karar Sayılı İlamı

12. Ceza Dairesi         2014/10179 E.  ,  2015/4339 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Ceza Mahkemesi
    Suç : Taksirle öldürme
    Hüküm : TCK"nın 85/1, 22/3, 62, 53/6, 63. maddeleri gereğince mahkumiyet

    Taksirle öldürme suçundan sanığın mahkumiyetine ilişkin hüküm, sanık tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, sanığın eksik incelemeye dayalı olarak karar verildiğine ilişkin sair temyiz itirazlarının reddine; ancak,
    Oluşa ve dosya kapsamına göre; kazadan yaklaşık 1 saat 47 dakika sonra yapılan ölçümde 172 promil alkollü olduğu tespit edilen sanığın, yönetimindeki otomobil ile açık havada, gece vakti, aydınlatması mevcut meskun mahalde, 10.40 metre genişliğindeki, iki yönlü, asfalt kaplama, yüzeyi kuru, düz ve hafif eğimli caddede seyir halindeyken, karşı yönden gelip, sollama yasağına rağmen önündeki aracı geçerek, şeridine giren motosikletle çarpışması sonucu motosiklet sürücüsünün öldüğü olayda,
    Motosiklet sürücüsünün karşı yönden seyreden aracın arkasından süratle ve aniden şeridine girip, otomobilinin sol ön kısmına çarptığı yönündeki sanığın savunmasının, gerek trafik kazası tespit tutanağına yansıyan tespitler, gerek tanık anlatımlarıyla doğrulanmış olması karşısında, mevcut şartlarda olayı önlemek bakımından tedbir alması mümkün olmayan sanığın taksirle öldürme suçundan kusurunun bulunmaması nedeniyle CMK"nın 223/2-c maddesi gereğince beraatine; ancak, güvenli sürüş yeteneğini ortadan kaldıracak şekilde alkollü olarak araç kullanmasından dolayı trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan mahkumiyetine karar verilmesi gerektiği gözetilmeden, İstanbul... İhtisas Dairesi"nin dosya kapsamına uygun düşmeyen 28.01.2013 tarihli raporuna itibarla, sanığın, meskun mahal koşullarına nazaran süratli seyretmesi ve etkin fren tedbirine başvurmamasından dolayı tali kusurlu olduğu kabul edilerek, sanık hakkında taksirle öldürme suçundan mahkumiyet hükmü kurulması, Kanuna aykırı olup, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün bu nedenle 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi uyarınca halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK"un 321. maddesi gereğince isteme uygun olarak BOZULMASINA, 09.03.2015 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

    MUHALEFET ŞERHİ:

    Sayın çoğunluğun sanığın taksirle öldürme suçundan beraatine trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan mahkûmiyetine karar verilmesi gerektiğine dair görüşüne katılmıyorum. Şöyle ki;
    Olayın meydana geldiği yer meskun mahal aydınlatmanın olduğu genişliği 10,40 m olan bir yoldur. Iki yönlü yolda araçlara 5,20 metre mesafe kalmaktadır.
    Sanık kazadan yaklaşık 1 saat 47 dakika sonra 172 promil alkollüdür. Olay anında yaklaşık 195-200 promil alkollüdür. Hızıda 70 km dir.
    Yüksek daire 100 promilden fazlasını bilinçli taksir için kabul etmektedir. Olayımızda sanık bu derecenin 2 katı alkollüdür.
    Ölen hatalı sollama nedeniyle sanığın şeridinden gelmekte olup, sanık şöyle düşünemez: olsun karşımdaki tam kusurlu ben kusursuzum tedbir almayayım diyebilir mi diyemez, asgari tedbirleri almak zorundadır. Bunlar ne olabilir hızını azaltabilir ki meskun mahal 50 km ile gitmesi gerekirken 70 km ile gitmekte tesbite göre hızını azaltma, fren yapma gibi bir tedbire müracaat etmemiştir. Ayrıca karşıdan gelen motorsiklettir. Sağa manevra yaparak çarpışmayı önleyebilirdi ama sanığın sağa manevra yapma gibi bir mükellefiyeti yok, zorunluluğu yok neden sağa kaçsın demek çok da doğru olmayacaktır.
    Zaten bu hareketleri sanıktan beklemek de mümkün değildir. Çünkü sanığımız 200 promil alkollüdür. Sağlıklı karar vermesi mümkün değildir. Sanığın bu alkol oranı fren, debriyaj, gaz pedalı ile direksiyonu dengeli kullanma yeteneğini zayıflatmaktan çok ortadan kaldırmıştır. Muhakeme ve karar verme yeteneğini de bozmuştur. Reaksiyon gösterme zamanını da zayıflatmıştır. Dolayısıyla kendine güven sanıkta arttığı gibi algılama, kavrama, dikkat ile karar verme uygulama yeteneğini de bozmuştur.
    ... kurumu da sanığı 25/01/2013 günlü raporuyla tali kusurlu bulmuştur.
    Sanık zamanında tehlikeyi fark edemeyecek derecede ve tedbir almasını geciktirecek ölçüde çok fazla alkollüdür. Hatalı sollama yaparak kendi şeridinden gelen motorsikletliyi bu yüzden fark edememiş, bu haliyle algılama kavrama yeteneği ortadan kalktığı için nasıl olsa kurtarırım diyerek de etkili fren tedbirine başvurmamış, sağa doğru az bir manevra yaparak çarpışmayı önleyecekken hiçbir önlem almamıştır. Sanık olayımızda ... raporunda da belirtildiği gibi tali kusurludur.
    Dolayısıyla sanığı kusursuz kabul ederek taksirle öldürme suçundan beraat düşüncesinde olan sayın çoğunluğun görüşüne yukarıda açıkladığım sebeplerden katılmıyorum. Saygılarımla.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi