2. Hukuk Dairesi 2014/2914 E. , 2014/13829 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Ereğli/Konya 2. Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
TARİHİ :7.11.2013
NUMARASI :Esas no:2012/472 Karar no:2013/581
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı-karşı davalı (kadın) tarafından her iki boşanma davası ve fer"ileri yönünden incelemenin duruşmalı yapılması talebiyle temyiz edilmiş ise de davacı- karşı davalı 30.04.2014 tarihli dilekçe ile duruşmalı temyiz isteğinden feragat ettiğinden duruşma isteminin reddi ile evrak üzerinden inceleme yapılmasına karar verildi. Evrak okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:.
1- Davacı- karşı davalı kadın 30.04.2014 tarihli dilekçe ile boşanma hükmüne yönelik temyiz isteğinden feragat ettiğinden davacı-karşı davalı kadının boşanma hükmüne yönelik temyiz itirazının feragat nedeni ile reddine,
2-Davacı-karşı davalı kadının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;
a)Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davacı-karşı davalı kadının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
b)Mahkemece, davacı-karşı davalı kadının boşanma davasının reddine, koca tarafından açılan boşanma davasının kabulü ile tarafların boşanmalarına karar verilmiş, boşanmaya sebep olan olaylarda "davacı-karşı davalı kadın tam kusurlu" bulunmuştur. Oysa; davacı-karşı davalı kadının mahkemece belirlenen kusurlu davranışları yanında, davalı-karşı davacı kocanın da birlik görevlerini yerine getirmediği, eşi ve eşinin ailesine sinkaflı sözlerle hakaret ettiği yapılan soruşturma ve toplanan delillerden anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu olaylara göre, evlilik birliğinin, tarafların aynı oranda kusurlu tutum ve davranışları sonucu temelinden sarsıldığı kabul edilmek, kadının da boşanma davası açmakta haklı olduğu nazara alınarak kadının boşanma davasının da kabulüne karar vermek gerekirken, kadın tarafından açılan boşanma davasının reddi doğru değil ise de, kocanın boşanma davasının kabulü suretiyle verilen boşanma hükmü, temyizin şümulü dışında bırakılmak suretiyle kesinleştiğinden, kadının boşanma talebinin konusuz hale geldiği de görülmektedir. Bu durumda kadının boşanma davasının esası hakkında bir karar verilemeyecektir. Ancak, davanın konusuz kalması sebebiyle esası hakkında bir karar verilmesine gerek bulunmayan hallerde hakim, davanın açıldığı tarihteki, tarafların haklılık durumuna göre yargılama giderlerini takdir ve hüküm altına alacağına (HMK. m. 331/1) göre, bu yönde hüküm kurulmak üzere hükmün bozulmasına karar verilmesi gerekmiştir.
c) Yukarıdaki bentte açıklandığı üzere boşanmaya neden olan olaylarda taraflar eşit derecede kusurludur. Eşit kusurlu eş lehine maddi ve manevi tazminata hükmedilmez. Davalı-karşı davacı kocanın tazminat isteklerinin reddi gerekirken kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Davacı-karşı davalı kadının boşanma hükmüne yönelik temyizinin yukarıda 1.bentte gösterilen sebeple feragat nedeni ile REDDİNE, temyiz edilen hükmün yukarıda 2 -b ve c bentlerinde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, hükmün temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 2-a bendinde gösterilen sebeplerle ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.19.06.2014 (Per.)