Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/5593
Karar No: 2016/5148
Karar Tarihi: 02.03.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/5593 Esas 2016/5148 Karar Sayılı İlamı

7. Hukuk Dairesi         2015/5593 E.  ,  2016/5148 K.

    "İçtihat Metni"



    Mahkemesi :İş Mahkemesi

    Dava Türü : Menfi Tespit


    YARGITAY İLAMI


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    Davacı işçi ... ve ..., davacı ..."nın işveren yanında satış elemanı olarak çalıştığını, davacının işe girerken ön şart olarak kendisinden ve birleşen dosya davacısı abisi ..."dan boş ve teminat amaçlı olarak birer senet alındığını, davalı işveren tarafından iş akti feshedildikten sonra davacı ... ve birleşen dosya davacısı abisi ..."den işe girerken boş olarak almış olduğu senetlerin herbirine ayrı ayrı 200.000,00 TL yazarak ve boş yerlerini de doldurarak, davacılar hakkında icra takibi başlatıldığı, söz konusu senetlerin işe girerken çalışanlardan ve yakın akrabalarından haksız olarak alınan senetler olduğundan, davacıların söz konusu senetlere ilişkin borçlu bulunmadıklarının tespitine karar verilmesini talep etmişlerdir.
    Davalı, davacı ... ve ..."e verilen mallara istinaden söz konusu senetlerin alındığını, senetlerin nakten alınan paraya dair olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, davalı işverenin ana davanın davacısı ... ve ..."nın abisi birleşen dosyanın davacısı ..."dan, davacı işçi ..."nın işe girişi sırasında teminat amaçlı iki adet senet aldığı ve iş aktininin feshinden sonra bu senetleri doldurarak, iki davacı hakkında söz konusu senetlere ilişkin olarak icra takibinde buluduğunu, davacılardan alınan boş senetlerin teminat senedi olarak alındığı, tarafların konumları ve ilişkileri itibariyle davalı şirketin her bir davacı ile 200.000,00 TL tutarlı bir alışveriş ya da ödünç ilişkisine girmeleri olağan yaşam deneyimlerine aykırı olduğu gerekçesi ile davacıların senetlerden kaynaklanan borçlarının bulunmadığı gerekçesi ile menfi tespit davasının kabulüne karar verilmiştir.
    Uyuşmazlık, taraflar arasındaki ilişkinin 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği ve bu bağlamda iş mahkemesinin görevi noktasında toplanmaktadır.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 1. maddesinin ikinci fıkrası gereğince, 4. maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, işverenler ile işveren vekillerine ve işçilerine, çalışma konularına bakılmaksızın bu Kanunun uygulanacağı belirtilmiştir.
    5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu"nun 1. maddesine göre ise, iş mahkemelerinin görevi “İş Kanununa göre işçi sayılan kimselerle işveren veya işveren vekilleri arasında iş akdinden veya iş Kanununa dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının çözülmesi”dir. İşçi sıfatını taşımayan kişinin talepleriyle ilgili davanın, iş mahkemesi yerine genel görevli mahkemelerde görülmesi gerekir.
    Somut olayda davacılardan ... işyerinde çalışmakta olup davalı işveren tarafından 15.08.2009 tarihli 200.000,00 TL bedelli nakten düzenlenen senedin tahsili amacıyla davacı işçi ... aleyhine icra takibi yapılmıştır. Davacı ... ise ..."nın kardeşi olup davalı şirket tarafından 15.08.2009 tarihli 200.000,00 TL bedelli nakten düzenlenmiş senedin tahsili amacıyla birleşen dosya davacısı ... aleyhine icra takibi yapılmıştır. Takip devam ederken her iki davalı menfi tespit davası açmış ve davaları birleştirilmiştir. Davacı ..."in bu işyeri ile ilgisi bulunmayıp 3. kişi durumunda olup bu davanın İş Mahkemesinde görülmesi mümkün değildir. (Davacı ... bu senedin işe girerken alınan bir senet olduğunu, kardeşinden alınan senedin ise kendinden alınan senede kefalet olmak için alındığını bildirmiş ve bu husus tanıklarca teyit edilmiştir). Birleşen dosya davacısı ..."in davası yönünden davanın İş Mahkemesi sıfatıyla aynı mahkemede görülmesi hatalı olup bozma nedenidir. Yapılacak iş davacı ..."in açtığı menfi tespit davası yönünden dosyanın tefrikine karar verilerek görevsizlik kararı verilmesi, davacı ..."nın açtığı dava hakkında da esastan bir karar vermektir.
    O halde davalı vekilinin bu yönü amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalı"nın davacı ..."ın açtığı davaya ilişkin hükme yönelik temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, davacı ..."ın açtığı davaya ilişkin hükme yönelik diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 02/03/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi