Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/30933
Karar No: 2019/4401
Karar Tarihi: 02.04.2019

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2016/30933 Esas 2019/4401 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalılardan aldığı medikal malzemenin bedelinin bir kısmının ödenmediği gerekçesiyle itirazın iptali ve icra inkar tazminatı talebiyle dava açtı. Mahkeme, davalılardan birinin borçlu olduğunu tespit ederek davanın kısmen kabulüne karar verdi. Ancak hükmün sonuç kısmında, taleplerden birinin itirazın iptali olduğu halde bu doğrultuda karar verilmemesi nedeniyle usul ve yasaya aykırı olduğu belirlendi ve karar bozuldu. HMK'nun 297/2 ve 26. maddeleri gereği, hüküm fıkrasında açık ve tereddüte yer vermeyecek şekilde tarafların talepleri hakkında infazı kabil karar verilmesi gerekmekte ve mahkeme tarafların taleplerine göre karar vermek zorunda kalmaktadır.
Kanun maddeleri:
- HMK'nun 297/2. maddesi: Hükmün sonuç kısmında, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gerektiği.
- HMK'nun 26. maddesi: Mahkeme tarafların iddia, savunma ve talepleri ile bağlıdır.
13. Hukuk Dairesi         2016/30933 E.  ,  2019/4401 K.

    "İçtihat Metni"

    ........
    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca, davalı-... avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
    KARAR

    Davacı, davalılardan ..."ın tedavisinde kullanılmak üzere alınan medikal malzeme bedeli olan 18.000,00 TL"nin bakiye 8.000,00 TL sinin ödenmemesi üzerine ... 33.İcra Müd.nün 2013/21807 E sayılı dosyası ile icra takibi yapıldığını, davalılardan ...’ın ... malzemesini annesi ... adına aldığını ancak faturanın ... mevzuatı gereğince hasta adına tanzimi mecburi olduğundan ... adına düzenlendiğini, davalı borçluların medikal malzemenin fiyatının yüksek olduğu iddiasıyla takibe konu borca itiraz ettiklerini, ancak davalıların aldığı medikal malzemenin faturayla, kısmi ödemelerin ise banka havaleleriyle sabit olduğunu, dekontlara fatura bilgilerinin de yazıldığını, medikal malzemenin de davalı ...’ın vücuduna takılmış olduğunun hastane kayıtları ile sabit olduğunu, zaten bu hususunda davalılarca inkar edilmediğini, taraflar arasındaki ticari ilişkinin varlığını kabul ettiklerinden bahisle itirazın iptali ve %20 den az olmamak üzere icra inkar tazminatına mahkum edilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalılardan ..., ...’ın kızı olduğunu, müteselsil borçlu ya da kefil olmadığını, kendisi tarafından sadece toplam 10.000,00TL"lik bir ödeme yapıldığını, annesi adına ödeme yapması sebebiyle borçlu olarak kabul edilip kendisine karşı icra takibi yapılmasının doğru olmadığını, davacı tarafın kestiği faturada ...... ifadesi dışında herhangi bir açıklama olmadığını, cihazın gerçek fiyatını beyan etmekten kaçındıklarını belirterek davanın reddine ve davacının %40 dan aşağı olmamak üzere tazminata mahkum edilmesini dilemişlerdir.
    Mahkeme, davalı ... yönünden davanın reddine, davalı ... yönünden davanın kabulüne, ...’ın davacıya 8.000,00 TL borçlu olduğunun tespitine karar verilmiş; hüküm, davacı ve davalı ... tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Somut olayda davacı dava dilekçesinde, dava konusu takibe yapılan itirazın iptaline karar verilmesini istemiş, ancak mahkeme, davalılardan ‘...’ın davacıya 8.000 TL borçlu olduğunun tespitine’ şeklinde hüküm kurduğu görülmüştür. 6100 sayılı HMK 297/2 maddesinde, “Hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gerektiği” hüküm altına alınmış, bu doğrultuda hüküm fıkrasında asıl ve yardımcı taleplerin hepsi hakkında, açık ve tereddüte yol açmayacak şekilde infazı kabil karar vermesi gerekir. Yine aynı kanunun 26.maddesi hükmüne göre ise, mahkeme tarafların iddia, savunma ve talepleri ile bağlıdır. Kural olarak mahkemenin talepten fazlasına veya başka bir şeye hükmetmesi olanak dışıdır.
    Bu hali ile verilen karar HMK.nun 297/2.maddesine uygun değildir ve davacının talebi olan itirazın iptali doğrultusunda olumlu ya da olumsuz herhangi bir karar verilmemiş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
    2-Bozma nedenine göre tarafların diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.
    SONUÇ:Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle; temyiz olunan hükmün BOZULMASINA, (2) numaralı bent gereğince tarafların diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan 29,20 TL harcın davacıya iadesine, HUMK’nun 440/I maddesi uyarınca tebliğden itibaren ... gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 02/04/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    ......


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi