
Esas No: 2021/19828
Karar No: 2022/4618
Karar Tarihi: 15.03.2022
Yargıtay 2. Ceza Dairesi 2021/19828 Esas 2022/4618 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanık hakkında ilk derece mahkemesinde beraat kararı verilmesine rağmen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 7. Ceza Dairesi tarafından yeniden görülen davada sanığın hırsızlık suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edildiği ve yapılan temyiz incelemesinde, hükmün hukuka uygun olduğu gerekçesiyle sanığın temyiz itirazlarının reddedilerek, kararın onandığı belirlendi. Kararda, 5271 sayılı CMK'nın 288. ve 294. maddelerinin temyiz süreci açısından önemi vurgulandı. Kanun maddeleri, hükmün hukuka aykırı olması veya hükmün hukuki yönüne ilişkin olarak temyiz edilebileceğini belirtmektedir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
SUÇ : Hırsızlık
HÜKÜM : Mahkumiyet
Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
İlk derece mahkemesince sanık hakkında hırsızlık suçundan beraat kararı verildiği, o yer Cumhuriyet savcısının istinaf talebi üzerine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 7. Ceza Dairesince davanın yeniden görülmesine karar verilerek, duruşma açılıp ilk derece mahkemesinin beraat hükmü kaldırılarak sanığın hırsızlık suçundan TCK’nın 142/2-h, 168/2 maddeleri uyarınca 2 yıl 6 ay hapis cezasına hükmedildiği anlaşılmakla, hükmün temyizi kabil olduğu belirlenerek yapılan temyiz incelemesinde;
5271 sayılı CMK'nın 288. maddesinin ''Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.'' ve aynı Kanun'un 294. maddesinin ise; ''Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.'' şeklinde düzenlendiği de gözetilerek sanığın temyiz istemlerinin, ''duruşmada kendisini ifade edemediğine, sağlık sorunları olduğuna, yapmadığı bu olay nedeniyle haksız ceza aldığına'' ilişkin olduğu ve temyiz gerekçesinin mevcut olduğu belirlenerek bu sebeple de tebliğnamedeki bu hususu içeren görüşe iştirak edilmeyerek anılan sebeplere yönelik yapılan incelemede;
Sanık hakkında hırsızlık suçundan kurulan hükümde herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmakla, mahkumiyet kararı hukuka uygun bulunduğundan, sanığın yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle, 5271 sayılı CMK'nın 302/1. maddesi uyarınca, usul ve yasaya uygun olan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 7. Ceza Dairesinin kararına yönelik TEMYİZ İSTEMİNİN ESASTAN REDDİ ile HÜKMÜN ONANMASINA, 15.03.2022 gününde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.