Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/5750
Karar No: 2013/8362
Karar Tarihi: 23.05.2013

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2013/5750 Esas 2013/8362 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, babalarının taşınmazlarında kendilerine ait olan payların davalı torunlarına bağışlandığını ve saklı paylarının ihlal edildiğini iddia ederek, saklı paylarının iptal ve tesciline ya da kısmi tenkisine karar verilmesini talep etmişlerdir. Davalılar ise temliklerin hak düşürücü süre geçtikten sonra yapıldığını ve babalarının minnet duygusuyla yapıldığını belirterek davanın reddini istemişlerdir.
Mahkeme, davacıların davanın zamanaşımı süresini aşması nedeniyle davanın reddedilmesine karar vermiştir. Ancak, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten itibaren bir yıl içinde tenkis davası açma hakları olduğunu belirten Türk Medeni Kanunu'nun 571/1. maddesi uyarınca hak düşürücü sürenin geçerli olduğu ve davanın hukuka uygun olarak reddedilemediği hükme bağlanmıştır.
Bu nedenle mahkeme kararının, davacıların davanın Türk Medeni Kanunu'nun 571/1. maddesi uyarınca hak düşürücü süre nedeniyle reddedilmesi şeklinde düzeltilmesine karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- Türk Medeni Kanunu'nun 571/1. maddesi (tenkis davası açma hakkı, hak düşürücü süre)
- 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 436/2. maddesi (dü
1. Hukuk Dairesi         2013/5750 E.  ,  2013/8362 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    DAVA TÜRÜ : TENKİS
    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacılar, miras bırakan babaları ...."in 27 parsel sayılı taşınmazı ile 1 parsel sayılı taşınmazdaki payını 07.02.2007 tarihinde oğlunun çocukları olan davalı torunlarına bağışladığını, murisin kız çocuklarını mirastan mahrum etmeyi amaçladığını, saklı paylarının açıkça etkisiz bırakıldığını ileri sürerek, saklı payları oranında iptal ve tescile, mümkün olmadığı takdirde tenkisi gereken kısmın tahsiline karar verilmesini istemişlerdir.
    Davalılar, hak düşürücü süre geçtikten sonra dava açıldığını, miras bırakan ile anne ve babalarının ilgilenip bakmaları sebebi ile minnet duygusu ile temliklerin yapıldığını, saklı payları zedeleme kastının bulunmadığını belirterek, davanın reddini savunmuşlardır.
    Mahkemece, davacıların çekişme konusu temlikleri öğrenmelerinden 1 yıl sonra dava açtıkları gerekçesi ile davanın zamanaşımı nedeniyle usulden reddine karar verilmiştir.
    Karar, davacılar vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi ..."ın raporu okundu. Düşüncesi alındı. Dosya incelendi. Gereği görüşülüp, düşünüldü.
    -KARAR-
    Dava, tenkis isteğine ilişkindir.
    Mahkemece, zamanaşımı nedeniyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Dosya içeriğine, toplanan delillere, hükmün dayandığı yasal ve hukuksal gerekçeye ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre; davanın reddine karar verilmiş olmasında kural olarak bir isabetsizlik yoktur. Davacılar vekilinin bu yöne ilişkin tüm temyiz itirazları yerinde değildir. Reddine.
    Ancak; miras bırakanın ölüm tarihi itibariyle yürürlükte bulunan 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu"nun 571/1. maddesindeki; “ Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmekle düşer. ” hükmünün “ Hak Düşürücü Süreler ” başlığı adı altında düzenlenerek açıkça anılan sürelerin hak düşürücü olduğu belirtildiği halde, hak düşürücü süre yönünden davanın reddine karar verilecek yerde zamanaşımı nedeniyle ret kararı verilmiş olması doğru değildir.
    Ne var ki; anılan bu husus yeniden yargılama yapılmasını zorunlu kılmadığından, yerel mahkeme kararının 1. maddesindeki; " Davacıların davasının zamanaşımı nedeniyle usulden reddine "" ibaresinin hükümden çıkartılarak, yerine; " Davacıların davasının Türk Medeni Kanunu"nun 571/1. maddesi hükmü gereğince hak düşürücü süre nedeniyle reddine "" ibaresinin yazılmasına ve davacıların bu yöne ilişkin temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı H.M.K."nın geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK"nın 436/2. (6100 sayılı HMK"nun 370/2. md.) maddesi uyarınca hükmün bu şekliyle DÜZELTİLEREK ONANMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 23.05.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi