Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/1985
Karar No: 2012/8915
Karar Tarihi: 09.10.2012

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2012/1985 Esas 2012/8915 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı Hazine ve müşterekleri ile Salavatlı Belediye Başkanlığı arasında bir tescil davası açılmıştır. Davacı vekili, kazanmayı sağlayan zilyetlik nedeniyle taşınmazın vekil edeni adına tapuya tesciline karar verilmesini istemiştir. Davalı Hazine vekili ise, nizalı taşınmazın eski Menderes yatağı olduğunu, bu yerin kamu malı niteliğinde olduğunu ve kazanmayı sağlayacak zilyetlik süresinin geçmediğini öne sürerek davanın reddini ve dava konusu taşınmazın Hazine adına tesciline karar verilmesini istemiştir. Mahkeme, imar-ihya ve zilyetlikle kazanım koşullarının oluştuğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar vermiş ve taşınmazın muris ... mirasçıları adına miras payları oranında tapuya kayıt ve tesciline karar vermiştir. Hazine vekili, hüküm üzerine temyiz başvurusunda bulunmuştur. Dosyanın incelenmesi sonucunda, Mahkemenin hava fotoğraflarından yararlanmaması nedeniyle nizalı taşınmazın halen nehir yatağı niteliğinde olup olmadığı hakkında alınan jeolog bilirkişi raporu denetime elverişli olmadığı belirtilmiştir. Bu nedenle, dava konusu taşınmazın öncesi itibariyle niteliği üzerinde durulması, bilirkişi sözlerinin bilimsel esaslara dayalı raporlarla denetlenmesi gerektiği ve tescil konusu taşınmaz ve çevresinin resimlerinin çektirilip mahkeme hakimi tarafından onaylandıktan sonra dosya arasına konulması gerektiği belirtilmiştir. Kararda, taşınmazın kazanılması için gerekli olan 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun 14 ve 17. maddeleri de açıklandı.
8. Hukuk Dairesi         2012/1985 E.  ,  2012/8915 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Tescil

    ... ve müşterekleri ile Hazine ve Salavatlı Belediye Başkanlığı aralarındaki tescil davasının kabulüne dair Sultanhisar (Kapatılan) Asliye Hukuk Mahkemesinden verilen 20.09.2011 gün ve 64/101 sayılı hükmün Yargıtay"ca incelenmesi davalı Hazine vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla dosya incelendi gereği düşünüldü:


    KARAR

    Davacı vekili, kazanmayı sağlayan zilyetlik nedeniyle dava dilekçesinde mevkii ve sınırları yazılı kadastro çalışmalarında tespit dışı bırakılan taşınmazın vekil edeni adına tapuya tesciline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı Hazine vekili, zilyetlikle kazanım koşullarının oluşmadığını, nizalı taşınmazın eski Menderes yatağı olup bu yerin kamu malı niteliğinde olduğunu açıklayarak davanın reddini ve dava konusu taşınmazın Hazine adına tesciline karar verilmesini istemiştir. Dahili davalı Salavatlı Belediye Başkanlığı cevap dilekçesi sunmamış, yargılama oturumlarına katılmamıştır.
    Mahkemece, imar-ihya ve zilyetlikle kazanım koşullarının oluştuğu gerekçesiyle davanın kabulüne ve fen bilirkişisinin 28.05.2007 tarihli rapor ve ekli krokisinde A harfi ile gösterilen ve toplamda 15.386.23 metrekarelik alanın tarla vasfı ile son parsel numarası verilmek suretiyle Sultanhisar Sulh Hukuk Mahkemesinin 21.07.2008 tarih ve 2008/211 Esas 2008/224 Karar sayılı veraset ilamında isimleri geçen muris ... mirasçıları adına miras payları oranında tapuya kayıt ve tesciline karar verilmiştir. Hüküm, davalı Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Kadastro paftasına, komşu parsel tutanaklarına ve yerel bilirkişi beyanlarına göre, nizalı yer 1960 yılında yapılan kadastro çalışmalarında Menderes Nehri yatağı niteliğiyle tespit dışı bırakılmıştır. Dava konusu taşınmaz kadastro çalışmaları sırasında nehir yatağı niteliğiyle tespit dışı bırakıldığına göre; böyle bir yerin emek ve masraf sarfı suretiyle imar-ihya işlemlerinin tamamlanarak tarıma elverişli hale getirilmesine müteakip, kazanmayı sağlayacak zilyetlik süresinin geçmesiyle 3402 sayılı Kadastro Kanununun 14 ve 17. maddeleri hükümlerine göre kazanılması mümkündür.
    Bir arazinin kullanım süresi ve niteliği ile üzerinde imar, ihya işlemlerinin tamamlandığı tarihi en iyi belirleme yöntemi hava fotoğraflarıdır. Bu hava fotoğraflarının kadastrodan sonraki geçmiş yıllara ait en az iki ayrı zamana ilişkin olması gerekir. Bu konuda sağlıklı bir yargıya ulaşmak için tespit dışı bırakılma tarihi olan 1960 yılından sonra dava tarihine göre 20 – 30 yıl öncesine ait (1976-1986 yılları arası) iki ayrı zamanda çekilmiş stereoskopik hava fotoğraflarının dosyada yer almış olması ve bu fotoğrafların stereoskopla incelenmesi gerekir. Ayrıca, stereoskopik çift hava fotoğrafı, bir stereoskop altında incelendiğinde arazinin üç boyutlu görüleceği, taşınmazın sınırlarının belirlenebileceği ve bu amaçla ekilemeyen bakir alanların net bir biçimde tespitinin yapılması mümkün olacaktır. Mahkemece uyuşmazlığın net bir biçimde çözüme kavuşturulabilmesi için gerekli bulunan hava fotoğraflarından yararlanılmamıştır. Dosyada hava fotoğraflarından yararlanılmaması nedeniyle nizalı taşınmazın halen nehir yatağı niteliğinde olup olmadığı hakkında alınan jeolog bilirkişi raporu denetime elverişli bulunmamaktadır.
    Mahkemece, dava konusu taşınmaz başında yeniden keşif yapılarak yerel bilirkişi ve tanıkların davetiye ile çağrılması, tescil konusu taşınmaz bölümü üzerinde davacı ve miras bırakanın zilyetliğinin başlangıcı, süreci ve sürdürülüş biçiminin ayrıntılı olarak sorulup belirlenmesi, beyanlar arasında aykırılık çıktığı taktirde giderilmesine çalışılması, ziraat mühendisi, jeolog, kadastro fen elemanı, jeodezi ve fotoğrametri uzmanı ve harita mühendisinden oluşacak uzman bilirkişi kurulu marifetiyle dava tarihine göre 20 – 30 yıl öncesine ait ve iki ayrı tarihte çekilmiş stereoskopik çift hava fotoğraflarının getirtilip stereoskop aletiyle yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda inceleme yaptırılarak taşınmazın niteliği, kullanım süresi ve Menderes Nehri"nin aktif yatağında ya da etki alanında kalıp kalmadığının belirlenmesine çalışılması, dava konusu taşınmazın öncesi itibariyle niteliği üzerinde durulması, tanık ve bilirkişi sözlerinin bilimsel esaslara dayalı bilirkişi raporlarıyla denetlenmesi, temyiz incelemesi sırasında gözönünde tutulmak üzere tescil konusu taşınmaz ve çevresinin resimlerinin çektirilip mahkeme hakimi tarafından onaylandıktan sonra dosya arasına konulması, ondan sonra tüm deliller birlikte değerlendirilerek elde edilecek sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken eksik incelemeyle yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı Hazine vekilinin bu yöndeki temyiz itirazlarının kabulü ile yerel mahkeme hükmünün 6100 sayılı HMK.nun Geçici madde 3’ün yollamasıyla HUMK.nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, taraflarca HUMK.nun 388/4. (HMK m.297/ç) ve HUMK.nun 440/I maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine 09.10.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi